Savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp Türkiye´ye sığınan Suriyelilerin İnegöl mobilyasına olumlu katkı sağladıklarını belirten (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Bu insanların normal olarak çalıştırılması sektörümüz için faydalı. İnegöl´de mobilya sektörüne sürekli nitelikli eleman lazım. Oymacılık, marangozluk, ahşap kesim, döşemecilik anlamında büyük faydaları oldu. Hem de Arapça bildikleri için Arap ülkelerine olan Suudi Arabistan´a özellikle olan ihracatımıza çok büyük katkı sağladılar.”

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, 2013 ve 2014 yıllarında sektörün büyük başarı gösterdiğini, bu yılın ilk yarısına ait sonuçlarda bu istikrarın süreceğine işaret ettiğini söyledi. Suriyelilerin, İnegöl mobilya sektörüne ve ihracatına deneyimleri ile artı değer kattığının altını çizen Güleç, İran ile Türkiye arasındaki tercihli ticaret anlaşmasının da mobilya ihracatına büyük katkı sağlayacağını söyledi.

İÇ PİYASADA DÜŞÜŞ

Başkan Ahmet Güleç, “Türkiye´de mobilya sektöründe iç pazarda yılın ilk 6 ayında yüzde 8´lik bir durgunluk var. Belli bölgelerde de ihracat oranımız artıyor” dedi.

İHRACAT ARTARAK DEVAM EDİYOR

Türkiye mobilya sektörünün lokomotif örgütü Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, 2013 ve 2014 yıllarında sektörün büyük başarı gösterdiğini, bu yılın ilk yarısına ait sonuçlarda, bu istikrarın süreceğine işaret ettiğini söyledi. Düzenlenen basın toplantısında son yıllara ait ihracat rakamlarını, 2015´in ilk yarısı ile karşılaştıran Güleç, ihracatın yoğun olduğu pazarlardaki etkinliklerinin devam ettiğini vurguladı. Türkiye´nin son on yılda dünya mobilya ihracat sıralamasında 11 basamak yükselerek 12. sıraya ulaştığını belirten Güleç, “Bu süreçte İspanya, Portekiz, Belçika, Hollanda, Endonezya, Avusturya, Danimarka ve İsveç´i bile geride bıraktık. Bugün Irak, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatımız artarak devam ediyor” dedi.

YILSONUNDA İHRACAT RAKAMLARIMIZ GEÇEN YILI GEÇER

Mobilya sektörünün 2014 yılında 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Güleç, “Türkiye mobilya sektör ihracatı 2014 sonunda 2,4 milyar dolar oldu. Bu yıl, 2015 sonunda 2,7 milyar dolara gelebilir. Dış ticarette fazla veren bir sektör olan mobilya sektörü, 2014´te komşu bölgelerdeki tüm menfi olaylara rağmen büyümesine devam etti. Mobilya sektörünün bu performansını bu yıl da koruyacağı kanaatindeyim. Dış açılımlarda yeni ilerleyen, hedef alanlara odaklandık. Bunların başında da ABD geliyor. O bölgedeki insanların hem mobilya değişim periyodu çok daha hızlı hem de iyi tasarıma ilgi büyük” ifadelerini kullandı.

ÇİN´İ GEÇTİK

Güleç, sektörde son 10 yılda Çin´den sonra en fazla büyüyen ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi. 2023´te 25 milyar dolarlık üretim hedefini bu potansiyele inanarak söylediklerini vurgulayan Güleç, “Türkiye´nin her yerinde hemen hemen 61 vilayette üretilen, katma değerli, istihdam ve üretim dostu ve bölgesel kalkınmaya önemli derecede katkı sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Gelişmiş ülkelerin tekelinde olan bu sektörde Türkiye mobilyacılarının da bulunduğunu ve Türkiye´nin bir mobilya ülkesi imajına sahip olduğunu herkese duyurmak gibi bir hedefimiz var” dedi.

TÜRKİYE DÜNYADAKİ İLK 5 İHRACATÇI ÜLKE ARASINDA OLACAKTIR

Türkiye mobilya sektörü girişimcilik başarısına güzel bir örnek olduğunu, azmi ve sektörüne inancı ile dünyanın hemen her yerine ihracat yapmasını bildiğini söyleyen MOSFED Başkanı Güleç, "Mobilyacılarımız büyük başarılara imza attığı için çok mutluyum. 500 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye mobilya sektörü, dünyadaki her ülkeye mobilya satma potansiyeli taşıyor. Bunun için mobilyacılarımızın motivasyonlarını yüksek tutmaları, pazara dönük olmaları gerekiyor. Katma değeri yüksek bir sektör olarak Türkiye mobilyasını dünyada kalite, tasarım ve işlevsellik olarak bilinen bir noktaya taşımak hepimizin en büyük arzusu ve öncelikli görevi. İddia ediyorum ki, 2023 yılında Türkiye dünyadaki ilk 5 ihracatçı ülke arasında olacaktır” diye konuştu.

SURİYELİLER İNEGÖL MOBİLYASINA BÜYÜK KATKI SAĞLADI

Suriyeli vatandaşların mobilya sektöründe istihdam edilmesini de değerlendiren Güleç, “Savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp Türkiye´ye sığınan Suriyeliler, hem İnegöl mobilyasına hem de Türkiye mobilyasına olumlu katkı sağladılar. Bu insanların normal olarak çalıştırılması sektörümüz için faydalı. Çünkü bize nitelikli eleman lazım. İnegöl´de mobilya sektörüne sürekli nitelikli eleman lazım. Oymacılık, marangozluk, ahşap kesim, döşemecilik anlamında büyük faydaları oldu. Hem de Arapça bildikleri için Arap ülkelerine olan Suudi Arabistan´a özellikle olan ihracatımıza çok büyük katkı sağladılar. Suriye, savaştan önce 20-30 milyon dolar Suudi Arabistan ülkelerine mobilya ihracatı yapıyordu. Yaklaşık 350-400 milyon dolar civarında üretimi vardı. Bunun yüzde 10´unu ihracat yapıyordu. Şimdi böyle bir talep yok. Arap ülkelerinde var yani. Suriyelileri istihdam edersek hem ticaret hem de mesleki bilgilerinden istifade etmiş oluruz. Suudi Arabistan´a yönelik daha çok yoğunlaşmamız lazım” diye konuştu.

İNEGÖL MOBİLYASI İRAN İÇİN ÇOK İDEAL

İran tercihli ticaret anlaşmasını da değerlendiren Güleç, “Tercihli ticaret anlaşmamız var İran´la. Ambargonun kalkmasıyla birlikte güzel bir pazar oluştu. Mobilyada tercihli ticaret anlaşmasında yer alıyor. Bizim moda tasarım anlayışımız İran pazarından çok üstün. Zaten ambargo sırasında çok geride kaldılar. Bu yenilikleri Türkiye´den alacaklar. Bizim bu pazarda daha aktif olmamız lazım. İnegöl mobilyası İran için çok ideal. Zaten İnegöl olarak oraya mal satıyorduk. Libya´daki kayıplarımızı biz İran´la toparlayabiliriz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim