Bahçeşehir Üniversitesi’nin Bursa Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın (İTSO) Mart ayı Meclis toplantısının ardından odanın Meclis ve Komite üyelerine hitap etti. Tatlıoğlu, yaklaşık bir saat süren konferansta, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son 25 yılda yaşanan gelişmeleri değerlendirip, gelecek öngörülerini anlattı.

İTSO çok amaçlı salonunda önceki gün gerçekleşen Meclis toplantısının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, 2025 yılında Çin’in üretim açısından ABD’yi de geride bırakacağını, aynı şekilde Hindistan’ın ve dolayısıyla bütün Asya’nın büyük bir gelişme göstereceğine vurgu yaptı.  2004 yılında dünyada gelişmekte olan ülkelerin üretiminin, gelişmiş ülkelerin üretimine ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Tatlıoğlu şunları söyledi: “1950’li yıllarda dünya üretiminin yarısını Amerika, geri kalanını dünya yapardı. 1970’lerde dünya üretiminin üçte birini Amerika, üçte birini Avrupa ve Japonya, üçte birini de geri kalanlar yapıyordu. Bugün dünya üretiminin yüzde 20’sini Amerika, yüzde 24’ünü Çin ve Hindistan, yüzde 15’ini Avrupa yapıyor. 2025 yılında ise dünya üretiminde Amerika kadar ağırlığı olan bir Çin olacak. O yıllarda Çin’siz dünyanın hiçbir sorununu çözemeyeceksiniz. Şimdi çözebiliyor musunuz? Çözemiyorsunuz. Dünyaya yeni aktörler geliyor. 1995 yılında dünya üretiminin yüzde 6’sını üreten Çin, şimdi yüzde 18’ini üretiyor. Böyle bir büyük değişim var. Böyle büyük bir değişimiz özeti şudur. Dünyada zenginlik Doğu’ya kayıyor. Buna Türkiye de dâhildir. Doğu, medeniyete yabancı değil. Zaten kadim medeniyetin olduğu yerdir Doğu. Gitseniz ilk para nerede bulundu diye sorsanız, mutlaka Çin’e dokunursunuz.”

G7 SIRALAMASI DEĞİŞECEK

Avrupa’nın son yıllarda ekonomik anlamda geriye doğru gittiğini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Türkiye’yi bu süreçte, ciddi anlamda gelişme göstermeyen ama düşmeyen bir ülke olarak tanımlamak gerektiğini söyledi. Günümüzdeki G7 ülkelerinin 2025 dünyasında değişeceğini de söyleyen Tatlıoğlu, “2025 yılına vardığımızda G7 arasında Avrupa ülkesi olarak sadece Almanya kalacak. Fransa veya İtalya küme düşecekler. İngiltere belki ucundan tutunabilecek ama muhtemelen O’da lig düşecek” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇIK

Konuşmasında düşen Avrupa’nın yerine hızla gelişen bir Asya geldiğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Türkiye’nin bu süreçte söz konusu zenginliğin barınabileceği bir coğrafya olarak öne çıkabileceğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Tatlıoğlu, “Bizim milletimiz farklı dinlerle iyi geçinebilen, yaşayabilen bir millettir. Bu nedenle zenginleşen çevrenin çok ciddi itibar gösterdiği bir coğrafya olacağız” diye konuştu.

Dünya ekonomisinde klasik üretim modellerinin hızla terk edildiğini de söyleyen Prof. Dr. Tatlıoğlu, Türkiye’nin gelecekte başarılı olması için yüksek teknolojiye yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine hız verilmesiyle ve yapılamayanı yapmak koşuluyla Türkiye’nin önünün çok açık olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Tatlıoğlu, “Bugün dünyanın dev şirketlerine baktığımızda, klasik üretim yapan devlerin alt sıralara düştüğünü teknoloji, şirketlerinin yukarılara tırmandığını görüyoruz. Dünya artık eski dünya değil. Bunu anlamak zorundayız” dedi.

UFKUMUZ AÇILDI

Konferans sonunda Odanın Meclis Başkanı Sadık Gülerer ile birlikte Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’na günün anısına plaket veren İTSO Başkanı Metin Anıl, çok faydalı bilgiler edindiklerini söyledi. Anıl, “Sayın Tatlıoğlu ufkumuzu açan, olaylara farklı açıdan bakmamıza yol açacak çok değerli bilgileri bizimle paylaştı. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim