Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)  Beni İsrail ’den misal vererek onların irşaddaki ihmalleri ve laubalilikleri yüzünden felakete uğradıklarını belirtir. Beni İsrail'in içine bozulma düştüğü zaman kişi, kardeşini günah üzere görür ve onu bundan Men ederdi. Ancak ertesi gün, bir gün önce yasakladığı şeyler yapan kimselerle yemede, içmede, sohbette arkadaşlık yapmadan çekinmezdi. Bunun üzerine Allah onların kalplerini birbirine karıştırarak hepsini sapıttı, onların bu hali hakkında Kur'an'da şu ayet gelmiştir: “İsrail oğullarından olup da küfür edenlere Davud'un da Meryem oğlu İsa’nın da diliyle lanet olunmuştur. Bunun sebebi isyan etmeleri ve ifrata sapmaları idi. Onlar işledikleri herhangi fenalıktan birbirini vazgeçirmeye çalışmazlardı. Hakikat yapmakta devam ettikleri (o hal) ne kötü idi… Eğer Allah'a, peygambere ve O’na indirilene iman etmiş olsalardı onları dostlar edinmezlerdi…” (Maide 78-81). Ayakta duvara dayanmış durumda olan Hz. Peygamber (aleyhisselatu vesselam) bu ayetleri okuduktan sonra oturur ve ilave eder: “Hayır, siz (haddi aşan) zalimi elinden tutup onu hakka çevirinceye kadar (irşad işini bırakamazsınız)’’.

Evet toplumda işlenen günahlara karşı sessiz ve duyarsız kalmak; İsrail oğullarının başına geldiği gibi LANETLENMEYİ ve HELAK olmaya gerektirir. Maalesef toplum olarak Kur'an'dan ve İslami hayattan uzaklaşıp; pragmatist (menfaatçi) bir toplum olmaya başladık.

Yarın kendisine işim düşer, ihtiyacım var, kimseyle kötü olmayayım diye en yakınımızdaki insanların işlediği günahlara sessiz kalıp; ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ veya ‘al maaşını, salla başını’ vb. anlayışa sahip; emr-i bil maruf nehyi anil münkeri terk eden; dünya perest Müslüman tipleriyle dolu toplumumuz.

Namaz kılmayan, tesettürden uzak bir kıyafete sahip personel ve işçisine namazı veya tesettürü tavsiye edip emr-i bil maruf yapan; iş ortağının faizli kredi çekmemesi için nehyi anil münker yapan kaç patron veya amirimiz mevcuttur. Menfaati icabı bir araya gelip; arkadaşlık yapan ancak birbirlerinin işledikleri günahları sessiz kalan insanlar; kimliklerinde Müslüman da yazsa; İsrail oğulları gibi sapıtmaktan ve belalardan kurtulamazlar.