İki kişinin bir ömür boyu mutluluk ve huzur adına yollarını birleştirdikleri, sorunlarını birbirlerinin yardımları ile çözme imkânına eriştikleri evlilik; aile içi geçimsizlik, aldatma gibi sebeplerin yanı sıra aşık olup ardını düşünmeden evlenenler, maddi açıdan güvenceyi sağlama amacıyla evlenenler, evlendikten sonra geçinemeyenler, birbirlerinin aileleri ile anlaşamayanlar, birbirlerinin örf, âdet ve geleneklerine alışamayanlar ile birlikte de biter oldu.

Boşanan çift sayısı oldukça arttı. Bu durumun önlenmesi için ilk önce düşünüp, tartıp tam olarak birbirimizi tanımış olmak, birbirimize ayak uydurup uyduramayacağımızı anlamak gerekiyor.

Çünkü aşk adını verip evlilik kararı almanın sonu iyi bitmeyebiliyor. Aceleye gelen bir evlilik; istek, talep ve beklentilerle uyuşmayınca hayaller mazgala düşebiliyor. Hâl böyle olunca, isteklerin dışında çok farklı bir hayata başlayınca da karşımızdaki kişinin, yani eşimizin yaptığı her şey söylediği her söz göze batar vaziyete geliyor. Onu dinleme, anlama ve değer verme isteğimiz yerlerde sürünüyor. Uzaklaşıyoruz. O yüzden iyi bir şekilde tanıyıp huy ve karşılanabilecek sıkıntılar karşısındaki tutumunu çözmeden evlilik kararı almamak gerekiyor.

Evliliğin üstünden yıllar geçtikten sonra anlaşmakta zorlananlarında bitirip bitirmeme konusunda sağlıklı bir şekilde düşünmesi gerekiyor. Eğer sıkıntı eşlerin birbirine ayak uyduramaması ise, evliliğin kurtarılması adına çiftler kendilerine çeki düzen verebilir.

Karşısındaki kişinin isteklerini yapmaya özen göstermesi, yapamayacak durumda olsa dahi dinlemeyi bilmesi önemli bir adım olacaktır ki üzüm üzüme baka baka kararır. Eşinin fikirlerine önem veren, hayalleri ile istekleri arasında bir uçurum bırakmayan kişi çabaladığını fark eden eşten aynı hareketi görecektir. Eşini aldatan kişi pişmansa ve tekrar barışmak istiyorsa kendini affettirmek adına her yolu deneyebilir. Ancak karşısında umudu kırılmış, gururu incinmiş biri olduğundan işi çok zor olacaktır. Evvela aynı hataya ikinci kez düşmeyeceğine önce kendi inanmalı, sonra da eşini inandırmalıdır.

Ayrıca affedilmesi durumu karşısındaki kişinin ona olan sevgisine bağlıdır. Sevgisi; kırılmış umuduna ve incinmiş gururuna yenilecek kadar kalmışsa bir şans daha tanıyacaktır.

Aynı yastıkta kocamak göründüğü kadar kolay değil. Evlilik, gerçekleştirip bitirmenin kolay olduğu kadar değerli ve önemlidir. İki imza atmakla hakkı verilmez evliliğin. Evlilik aynı odayı paylaşmak, elde ne varsa ortaya koymak, sahiplenmektir. Evlilik demeden önce neden “ Ev “ Dediğinizi iyi bilin!