İnegöl amatör takımları olarak son 30 yıldır 3 kez 3.Lig kapısına dayandık, çok zorladık ancak son anda bunu başaramadık. Bugünkü yazımda bu konuyu ele aldım.

1995 – 1996 sezonunda Kurtuluşspor, Abbas Ay yönetiminde bir mağlubiyetle en yakın rakibine 15 puan fark atarak şampiyon oldu. Yaklaşık 30 yıl sonra İnegöl’den bir takım Bursa şampiyonu oluyordu. 1963 yılında İdman Yurdulu gençler bu başarıyı elde etmişlerdi. Kurtuluşspor önce Bursa Şampiyonlar Ligi maçlarında yer aldı. 6 şampiyon her hafta farklı bir ilçede maç oynadı. Kurtuluşspor bütçe olarak hepsinden daha mütevazi bir bütçeye sahipti. Buna rağmen oynadığı 5 maçta topladığı puanlarla Karacabeyspor’un ardından grup ikincisi oldu. Türkiye Şampiyonası 1. Kademe maçlarını Sakarya’da oynadı. Üçer takımdan oluşan 2 gruptan sadece 1 takım 2. Kademeye yükselecekti. Kurtuluşspor, İstanbul Ş.Paşabahçespor ve Kütahya Genç Yurdu’nu yenip finale kaldı. Sarı Kırmızılı ekip, finalde İstanbul Arnavutköyspor’u penaltılarla eledi ve tur atladı. 3 hafta sonra yine Sakarya’da oynanan 2. kademe grubunda bu sefer 5 takım vardı. Sakarya grubunda, Bursa’dan İnegöl Kurtuluşspor, Zonguldak’dan PTT Spor, İstanbul’dan Balkanspor ve Dikilitaşspor ve Bolu Akçakacaspor (O yıllar Akçakoca İlçesi Bolu iline bağlıydı). İlk iki sıradaki takımlar 3.Lige yükselecekti. Kurtuluşspor ilk maçında İstanbul Balkanspor’u 2 – 1 yenip turnuvaya 3 puanla başladı. İkinci maç yine İstanbul temsilcisi Dikilitaşspor ile oynandı. O ay üç İstanbul takımı yenen Kurtuluşspor maalesef Dikilitaşspor’a 2 - kaybetti. Diğer iki maçtan da 4 puan toplayıp 7 puana ulaşan Kurtuluşspor ikili averajla İstanbul Dikilitaşspor’un ardından grup üçüncüsü olarak dramatik bir şekilde profesyonelliğe geçiş yapamadı.

2006 – 2007 sezonunda Kurtuluşspor‘da Ahmet Mestan başkan, Köksal Demiral’da teknik direktördü. Kurtuluşspor Süper Amatör Kümede başarılı sonuçlar alıp terfilere gitmeye hak kazandı. Eskişehir‘deki ilk maçta İstanbul temsilcisi Kastamonu Kentyıldızspor‘u penaltılarla 5 – 4 eleyen Kurtuluşspor 11 Mayıs 2018 Cuma günü Çanakkale ekibi Arslancaspor‘u 1 – 0 yenip ilk turun finaline kaldı. 13 Mayıs 2007 tarihinde ilk turun final müsabakasında oynandı. İki Bursa ekibi tur için mücadele etti. Kestelspor‘u 1 – 0 yenen Sarı - Kırmızılılar 2.tura yükseldi.

2. tur 25 Mayıs 2007 tarihinde Bolu‘ da oynandı. Kurtuluşspor rakibi Kavaklı Beylikdüzüspor‘a 3 – 1 kaybedip 3. Lig şansını bir kez daha kaçırmış oluyordu.

Ve en son Kafkasspor. Bölgesel Amatör Ligi’nde başarılı sonuçlarla grup şampiyonu oldu. Özellikle Hüseyin Yoğurtçu’nun takımın başına geçmesiyle çok önemli puanlar toplayıp kulüp, hatta İnegöl tarihine geçti. İlk maçta İstanbul temsilcisi Bayburt 1918’u yenip son 90 dakika için Sakarya temsilcisi Sapanca Gençlik’in karşısına çıktı. İnegöl bir bütün olup Kafkasspor’a tam destek verdi. Dernekler, kulüpler, mahalleler, İnegölspor taraftar grubu bir olup binlerce futbol sever Kafkasspor için, İnegöl için Yalova’ ya akın etti. Amatör bazında böyle bir destek daha önce hiç yaşanmamıştı. Uzatma dakikalarında bulduğu beraberlik golüyle maça ortak olan Kafkas Kartalı penaltılarda öne de geçse maalesef müsabakayı 8 – 7 kaybederek 3. Lige terfi edemedi. Kafkasspor’un şampiyonluğu İnegöl’e çok yakışacaktı. Ancak maalesef olmadı. Yani yine başaramadık.

İlçemiz İnegöl, ekonomisi, yetenekli gençleri, bilgili antrenörleri, futbol sevgisi, ilgili yöneticileri ile yakında bu mutluluğu yaşayacaktır, yaşamalıdır. Elbet bir gün İnegöl’den bir kulüp 3.Lige çıkacaktır. Yakın gelecekte 3.Lig serüvenimizi benim yazmam, sizin de okumanız dileğiyle…