Kanal tedavisi dediğimiz olay; dişin içinde bulunan ve pulpa adı verilen, damar, sinir ve bağ dokusundan oluşan kısmın uzaklaştırılıp, oluşan boşlukların genişletilip, temizlenerek, özel bir madde ile doldurulması işlemidir. Bu şekilde dişim çekimi gerekmemekte ve ömrü uzatılmaktadır.
Hastaların bir an önce kurtulmak istedikleri ağrılı için dişlerini çektirmek istemektedirler. Ancak bu kararın diş hekimi tarafından verilmesi gerekmektedir. Çünkü her ağrıyan diş çekilmez.
İyi uygulanmış bir kanal tedavisinin, uygun bir dolgu veya kaplama ile korunduğunda ağızda uzun yıllar başarı ile dişin devamlılığını sağlayabilmektedir.

Hastalar genellikle kanal tedavisi işleminin ağrılı bir işlem olduğuna inanmaktadırlar. Ancak kanal tedavisi sırasında yapılacak diş ve çevre dokular etkin bir şekilde uyuşturulduğu için korkulanın aksine tedavi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmiyor. Ve rahat bir şekilde bu tedavi tamamlanabiliyor.

Enfekte olmuş olan dişlere uygulanması gereken kanal tedavisi işlemi çok uzun süren bir işlem değildir. Hastanın koltuğa oturup anestezinin yapılması ve tedavinin bitirilmesi süreci en fazla bir saat sürüyor. Daha önceleri bireysel dişhekiminin manüplasyonu ile yapılan bu işlem kök kanallarını genişletmek için kullanılan cihazlar ve sistemlerin gelişmesi sayesinde işlem oldukça kolay ve konforlu şekilde tamamlanabiliyor.
Kanal tedavisi işlemi dişin durumuna göre bir veya birkaç seans sürebilir. Pulpa denilin dişin özünün canlı olduğu durumlarda tedavi tek seansta bitirilebiliyor. Ancak dişin canlılığını yitirdiği kök ucunda enfeksiyon olduğu ve kanal tedavisi tekrarı yapıldığı durumlarda seans sayısı dişin durumuna göre değişebilmektedir.
Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir. Bu durumda ilgili dişin ömrünün uzatılması için bir restorasyon yapılması faydalı olabilmektedir. Yani tedavisi yapılan dişin ömrü kısalmaz. Ancak dişin kanal tedavisi sonrası ağızda fonksiyon göstermesi için üst restorasyon çok önem taşır
Sadece diş çürükleri mi iltihaplanmaya neden olur?

Hayır! İltihaplanma sadece diş çürükleri sebep olmaz.Hiç çürük olmadan da bazı nedenler diş iltihaplanmasıyla sonuçlanabiliyor. Bunların başında da travmaya maruz kalma geliyor. Şiddetle gelen bir darbe, dişin dolaşımını kesebiliyor ve böylelikle diş beslenemediğinden zamanla canlılığını kaybediyor. Diş sıkma/gıcırdatma, yüksek yapılan dolgular ve restorasyonlar da kronik travma nedenleri arasında yer alıyor ve iltihaplanmaya neden olabiliyor. Bununla birlikte uzun süre tedavi edilmeyen periodontal (dişeti ve çevresi) hastalıkları da dişin iltihaplanmasında etken faktörler arasında yer alıyor.