Yirmi yaş dişleri alt ve üst çenede en arka bölgede oluşan dişlerdir. Bu dişler kısmen veya tamamen gömülü kalabilir. Tamamen gömülü yirmi yaş dişleri, komşu dişlerde çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek zorunda değildirler. Ancak bu durum kısmen ağızda görünen yirmilik dişler için aynı değildir.

Gömülü yirmi yaş dişleri, ağız boşluğuna tam olarak sürememiş üçüncü büyük azı dişleridir. Çoğu insanda üst çenede iki, alt çenede iki olmak üzere dört tane yirmi yaş dişi bulunur fakat bazı insanlarda dört taneden az bulunabileceği gibi hiç oluşmayabilir. Bu durum tamamen kişiye özeldir.

Genetik nedenlerden dolayı dişlerin dizili olduğu çene kemiğinde dişlerin ağız ortamına çıkmaları için yeterli yer bulunmaması, yirmi yaş dişinin anormal bir konumda bulunması veya çevresinde bulunabilecek çenelere ait kist veya tümörlerin varlığı bu dişlerin kısmen veya tamamen gömülü kalmalarına sebep olabilir. Bu dişler kısmen veya tamamen gömülü kalabilir. Tamamen gömülü olmaları durumunda komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Ancak sorun yaratmasalar bile düzenli diş hekimi kontrollerinde bakılmaları gereklidir.
 
Kısmen gömülü olanlar, ağız ortamına tamamen çıkamamış, üzerleri kısmen diş eti ile örtülü durumdadır. Üzerlerini kısmen örten diş eti nedeni ile gıda birikimine ve bakteri plağı oluşumuna uygun bir zemin hazırlayabilirler. 

Bu dişlerin, diş dizisinin en arka bölgesinde yer almaları hihyenik olarak bakımlarını da zorlaştırır. Tüm bu durumlar bir arada düşünüldüğünde bu dişler; çürüme veya üzerlerini örten diş etinde perikoronitis olarak adlandırılan ve genellikle tekrarlayan bir enfeksiyon tablosu olarak karşımıza çıkan bir klinik durum yaratma eğilimi gösterirler. 

Bu enfeksiyon durumu; basit lokal bir enfeksiyon tablosu olarak kalabileceği gibi tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde hayati tehlike oluşturabilecek baş boyun apselerine neden olabilir. Bu sebeplerden ötürü çenelerimizde tamamen sürmeyi başaramamış yirmi yaş dişlerinin gerekli klinik ve radyolojik muayene sonrasında uygun cerrahi yöntemler ile çekilmesi gerekir.

YİRMİLİK DİŞLERİ ÇEKTİRMEKTEN 
KORKMAYIN

Her yirmi yaş dişinin ameliyat ile alınması gibi bir kural yoktur. Klinik ve radyolojik muayeneler sonucunda, diş çekiminin hangi yöntemlerle yapılacağına diş hekiminin karar vermesi gerekir. Her yirmi yaş dişinin, çekiminin zor olacağını düşünmek de yanlıştır. Çekilmesi düşünülen yirmi yaş dişinin konumu, boyutları ve şekli; normal bir diş çekimi ya da ameliyatla dişin alınmasına karar verilmesini sağlar.