Makine Mühendisleri Odası (MMO) İnegöl İlçe Temsilciliği Başkanı Erkan Öztürk, 10 numara yağın, araçlarda yakıt olarak kullanılmasının yasak olduğunu ifade ederek, “10 numara yağ, ısıyı yükselterek motorun yan tarafındaki kabloların tutuşmasına sebep olur. Bu yağ yasak olmasına rağmen maalesef araçlarda kullanılıyor” dedi.

SÜRÜCÜ VE YOLCULARIN HAYATI TEHLİKEYE ATILIYOR

Yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle, özellikle dizel motorlu halk otobüslerinde yasak olmasına rağmen 10 numara madeni yağların inceltilerek yakıt niteliğinde kullanıldığı görüldüğünü belirten MMO İnegöl Temsilciliği Başkanı Erkan Öztürk, “Bu uygulama ağır metaller ve zehirli gazlar ile doğayı kirletmesinin yanı sıra, sürücü ve yolcuların hayatını tehlikeye atmaktadır. Bilindiği gibi farklı yakıtlara göre, farklı motorlar kullanılır. Örneğin benzinli motorla motorin yakıtı kullanılamayacağı gibi dizel motorda da 10 numara ya kullanılmamalıdır. Bahsedilen uygulamalar şu anda teknik olarak mümkün olmadığı gibi, şahit olduğumuz üzere çok büyük tehlikelere yol açmaktadır” diye konuştu.

Kullanılan 10 numara yağ nedeniyle motor sıcaklığının normal değerlerin üzerine çıktığını ifade eden Öztürk, “10 numara yağ kullanıldığında motor sıcaklığı tasarlanmış olan değerlerin üzerine çıkmakta ve motor çevresinde bulunan kablo ve izolasyon malzemelerini tutuşturarak, yangına sebep olmaktadır. 10 numara motor yağının yakıt niteliğindeki kullanımı, motor ve çevre donanımlarının ömrünü kısalttığı gibi yüksek miktardaki kükürt ve ağır metal salınımı ile insan sağlığına ve doğal hayata ciddi zararlar vermektedir. 10 numara yağ kullanımı sebebiyle trafikte çıkabilecek bir yangın sonucunda meydana büyük trafik kazaları da gelebilir” dedi.

Öztürk, “Ocak 2014 itibariyle M2 ve M3 sınıfı araçlarda yangın algılama ve alarm sistemlerinin olması gerekmektedir. Bunun yanında araçlarda yangın söndürme sistemlerinin de yapılması sürücü ve yolcuların daha güvenli bir şekilde gönül rahatlığıyla yolculuk yapmalarını sağlar. Ayrıca ülkemizde örnekleri olduğu gibi halk otobüslerinin Bio-Gaz veya Doğal Gaz dönüşümleriyle hem doğa dostu yakıt kullanmaları hem de ekonomiye katkıda bulunmaları gerektiğini düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.

ARAÇLARIMIZ HER ZAMAN DENETİM ALTINDA

İnegöl’de 112 araçla toplu taşıma hizmeti yaptıklarını ifade eden İnegöl Ulaşım A.Ş. (İNULAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Ayçiçek, “İNULAŞ olarak bizler halkımıza konforlu ve güvenli yolcu taşımacılığını ilke olarak benimsemiş bir kuruluşuz. Araçlarımızın tüm bakımları, düzenli periyotlarla yetkili servisler tarafından yapılarak hiçbir şekilde araçlarımızda yakıt olarak yağ kullanımı söz konusu değildir. Bizler İNULAŞ olarak yakıt tercihlerimizi de her zaman en iyi ve en kaliteli yakıtı kullanarak hizmet vermekteyiz. Son günlerde ülke gündemimizde tartışılan konulardan biri olan yolcu otobüslerinde 10 numara yağ kullanımı ile ilgili tartışmaların artması sebebiyle halkımızın kafasındaki soru işaretlerini kaldırmak için böyle bir açıklama yapma gereği duymuş bulunmaktayız” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN GÜVENLİ VE KONFORLU HİZMETİNİ VERİYORUZ

İNULAŞ olarak araçları teknik olarak her zaman sıkı denetim altında tuttuklarını belirten Ergin Ayçiçek, “Şuan 108 araçla devamlı 4 araçta yedek olmak üzere 112 araçla İnegöl halkına hizmet vermeye çalışıyoruz. Günlük olarak ortalama 30 bin olmak üzere aylık 900 bin civarında vatandaşa hizmet veriyoruz. 65 yaş ve üzeri olmak üzere aylık olarak yaklaşık 60 bin vatandaşımıza ücretsiz hizmet veriyoruz. İNULAŞ olarak araçlarımızı teknik olarak her zaman sıkı denetim altında tutuyoruz. Bunun yanı sıra, araçlarımızda bulunan kamera ve GPS sistemiyle 7/24 araçlarımızı takip ediyoruz. Araçlarımız da güvenliği en üst düzeyde tutuyoruz. Bu sayede Türkiye’nin en güvenli ve en konforlu hizmetini İNULAŞ olarak İnegöl halkına sunmanın gururunu yaşıyoruz. Vatandaşlarımız, İNULAŞ’ın www.inulas.com internet adresine girerek öneri ve şikayetleri iletebilirler. Aynı zaman da Sani Konukoğlu Camii sosyal tesisleri içerisinde bulunan merkez büromuza gelerek, bizlere de istek ve şikayetlerini iletebilirler. 7/24 çalışma mantığıyla İnegöl halkımıza en iyi hizmeti sunmanın gayreti içerisindeyiz. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim