100 Temel Eser arasından seçilen 10 kitabı okuyan öğrencilere, jüri tarafından hazırlanan 100 sorunun sorulduğu sınav, önceki gün saat 16.30’da Turgutalp Anadolu Lisesi ve Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesinde yapıldı. Sınava, 520’si ‘Okul Yolum Okuma Yolum’ ve 300’ü de ‘Türkiye Okuyor, İnegöl Okuyor’ yarışmaları olmak üzere toplam 820 öğrenci girdi. İnegöl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Şube Müdürü Ali Doğru ile birlikte Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesinde sınava giren öğrencileri ziyaret ederek, başarılar diledi.

İnegöl’de okullarda düzenlenen çeşitli etkinliklerin büyük bir hızla devam ettiğini belirten Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, “Sportif ve kültürel etkinliklerde sadece İnegöl ve Bursa’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında şuanda öğrencilerimiz yarışmalara katılıyorlar. Bursa’da yapılan tüm yarışmalarda İnegöl devamlı yüzde 50 ödül almış ve Türkiye genelinde de Bursa’mızı İnegöl temsil etmekte. Bugün itibariyle 5-6 okulumuz, yurdumuzun çeşitli yerlerinde Bursa’mızı temsil ediyorlar” dedi.

Türkiye genelinde bir proje olarak başlatılan, ama İnegöl’ün üzerinde çok durduğu kitap okuma yarışmasının sınavının başarıyla yapıldığını ifade eden Mehmet Baştürk, “Daha önce ‘Türkiye Okuyor, İnegöl Okuyor’ projesi kapsamında İnegöl’ümüzde kitap okuma yarışması düzenlemiştik. 100 Temel Eserden 10 kitabı öğrencilerimize veriyorduk ve öğrencilerimiz bunları belli bir süre okuduktan sonra, Nisan-Mayıs aylarında kitaplardan bilgilerle yarışma düzenliyorduk. Bu yıl biz bunu 2 kategoride değerlendiriyoruz. Birincisi Türkiye Okuyor, İnegöl Okuyor kapsamında İnegöl merkez ve köylerdeki okullarımızdan ortaokul ve lise öğrencilerimizin katılımıyla, ayrıca Türkiye’de ilk defa Milletvekilimiz Hüseyin Şahin’in öncülüğünde üst düzey görüşmeler yaparak, proje kapsamında taşıma sistemi ile köylerden merkeze gelen öğrencilerimize, Kasım 2013 ayında kitap dağıtmıştık. Bu kitapları okuyan öğrencilerimizin de bugün sınav günü. ‘Okul Yolum, Okuma Yolum’ projesi kapsamında da taşıma merkezine gelen öğrencilerimize kitaplarını dağıttık, okullarında ilk 3’e giren öğrencilerimiz bugün sınava giriyorlar. Bu sınavlar Turgutalp Anadolu Lisesi ve Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi’nde düzenlenmekte. Bugün saat 16.30 itibariyle yarışmalar başladı. 520’si köylerden taşıma sistemi ile gelen öğrencilerimiz ve 300 tanesi de merkez okullardan gelen öğrencilerimiz olmak üzere toplam 820 öğrencimiz sınava giriyor. Bu kapsamda ortaokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerimiz burada. Dereceye giren öğrencilerimiz de, önümüzdeki hafta düzenlenecek törenle ödüllerini alacak” diye konuştu.

Türkiye’de kitap okuma seviyesinin düşük olduğunu belirten Baştürk, “Amacımız öğrencilerimize kitap okumayı sevdirmek, boş zamanlarını kitap okuyarak geçirmelerini sağlamak. Tabi bu sadece çocuklarımızla ilgili değil. Keşke anne babalarımız da kitap okusa. Her evin sehpasında bir kitap olsa. Biz bunu çok önemsiyoruz. Çünkü, Türkiye gelişen ve büyüyen bir ülke olmasına rağmen, okuyan bir ülke değil. Avrupa bu konuda bizden çok önde. Bir elinde çantası varsa diğer elinde kitabı bulunmakta. Okullarımızda da kitap okumayı sevdirmek için her gün ders öncesi 10 dakika kitap okuma saatleri yapılmakta. Artık zamanımızda çocuklarımızın girdiği sınavlarda, karşılaştıkları sorular tamamen bilgiye dayalı değil. Yorum ve genel kültüre dayalı sorular da soruluyor. Kitap okumak, insanın hem hayatına yön vermekte, hem de hayatının belli bölümünde belki de birçok sınavda başarılı çıkmasını sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim