Resmi kurumlardan alınan verilere göre 2019 yılında İnegöl-Ankara karayolun üzerinden geçiş yapan araç sayını 12 milyon 104 bin olarak açıklandı. Bir önceki yıl ise, 11 milyon 469 bin 395 araç geçiş yapmıştı.

Mobilyası, ekonomisi, sanayi, köftesi, kaplıcaları ve tescilli tarım ürünleriyle ünlü İnegöl, aynı zamanda ulaşım konusunda büyük şehirleri birbirine de bağlıyor. 1967-1973 yılları arasında iki dönem Ticaret Bakanlığı yapan Ahmet Türkel’in büyük gayretleriyle açılan İnegöl-Ankara karayolundan 2019 yılında 12 milyon 104 bin araç geçti.

Ankara, İstanbul, Eskişehir, Kütahya, Balıkesir, Manisa gibi illeri birbirine bağlayan İnegöl’den ağır tonajlı araçlar, otobüs, kamyon, otomobil ve motosiklet gibi araçlar geçiş yapıyor. Yapılan köprülü kavşaklarla transit geçişler de sağlanıyor. İnegöl’ün Bursa-Ankara karayolu üzerinden bir günde yaklaşık 33 bin araç geçiş yapıyor.

YILDA 12 MİLYON ARAÇ GEÇİYOR

2019 yılında İnegöl’den 12 milyon 104 bin araç geçiş yapıyor.

İNEGÖL’ÜN GELECEĞİNİ ETKİLEDİ

İnegöl’ün ekonomik olarak gelişmesine büyük katkı sağlayan İnegöl-Ankara karayolu, 1970’li yıllarda İnegöllü Ticaret Bakanı Ahmet Türkel’i gayretleriyle kazandırıldı. Yol başka bir ilçeden geçseydi İnegöl belki bugün ki ekonomik büyüklüğünde olmazdı. İnegöl’ü bir kasaba niteliğinden çıkararak önemli bir cazibe merkezi yapacak hikayenin başlangıcını Türkel, start verdi. Yenişehir’den geçmesi düşünülen bu yol o dönemde Ahmet Türkel’in yoğun uğraşları sonucunda İnegöl’e kaydırılıyor ve bu tarihi hareket ile İnegöl’ün kaderi değişti. Ulaşım ağlarının kesişme noktasında yerini alan İnegöl, o günden bugüne her açıdan değişerek ve gelişerek bugünkü seviyesine geldi. Ankara-Bursa karayolunun İnegöl’den geçmesiyle daha sonra Organize Sanayi Bölgesinin kurulması bu ilerlemeye itici bir güç olmuş ve İnegöl sanayi şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlemiştir.

İNEGÖLLÜ BAKAN

Ahmet Türkel, 16 yıl boyunda (1961-1977) İnegöl’ü mecliste temsil etti. Süleyman Demirel’in Başbakanlığındaki hükümet (1967-1969) ile Naim Talu Başbakanlığındaki hükümet (1972-1973) döneminde Ticaret Bakanı olarak görev yaptı. Bakan olduğu dönemde İnegöl, kabuğunu kırarak ekonomik ve ticari açıdan bir tık öne çıkmaya başlamıştır. Türkel, aynı zamanda İnegöl Esnaf ve Sanatkarları Kefalet Kooperatifi kurucu başkanlığı, Oylat Şirketi Kurucu Başkanlığı, İnegöl Belediye Meclis Üyeliği, İnegöl Demokrat Parti yöneticiliği, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kuruluğu üyeliği de yaptı.

Editör: TE Bilişim