Yılbaşından itibaren

Yılbaşından itibaren yürürlüğe giren zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında başlatılan Gelir Testi başvuruları dün son buldu. İnegöl'de 13 bin 500 Yeşil Kart sahibi Gelir Testi başvurusunda bulundu. Gelir Testi  başvurusunda bulunmayan kişilerin gelirleri, asgari ücretin 2 katı olarak değerlendirilecek ve bu kişilerden 212 lira 76 kuruş aylık prim alınacak.

SON GÜN KUYRUĞU

Gelir Testi başvurularını son güne bırakanlar, sabahın erken saatlerinde İnegöl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı önünde uzun kuyruk oluşturdu. Daha önce iki ay uzatılmasına rağmen, başvurularını tekrar son güne bırakan, sosyal güvencesi olmayan Yeşil Kartlı vatandaşlar, son güne kalmanın ceremesi olarak  saatlerce beklemek zorunda kaldılar.

BAŞVURU YAPMAYANLARA PRİM CEZASI

Konu ile ilgili bilgi veren Kaymakam Aziz İnci, Genel Sağlık Sigortası kapsamında başlatılan Gelir Tespitinin başvuru tarihinin 29 Şubat 2012 Çarşamba günü (dün) son bulduğunu belirterek, "Bu tarihe kadar çeşitli sebepler nedeniyle başvuramayan vatandaşlar, 5510 sayılı kanun gereği Sosyal Güvenlik Kurumuna aylık olarak  212 lira 76 kuruş prim ödeyecekler" dedi.

İŞTEN AYRILANLAR 10 GÜN İÇİNDE GSS GELİR TESTİ YAPTIRMAK ZORUNDA

Çeşitli nedenlerle başvuru yapamayanlara, işten ayrılan SGK'lı vatandaşların GSS için İnegöl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 10 gün içinde başvuruda bulunması gerektiğine işaret eden Kaymakam İnci, "Yeşil Kart vizeleri biten vatandaşlar ile 18 yaşını doldurmuş kişiler eğer SGK'ya tabi değillerse, onlarda GSS gelir tespitini yaptırmak zorundalar" diye konuştu.

13 BİN 500 KİŞİ BAŞVURDU

Son gün itibariyle İnegöl genelindeki 4 bin 500 haneden 13 bin 500 kişinin Gelir Testi için başvuruda bulunduğunu kaydeden Kaymakam İnci, bu güne kadar Gelir Testi başvuruları içerisinden, bin 100 haneden toplam 4 bin 766 kişinin incelemelerinin yapıldığını, inceleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

SONUÇLAR BİR AY İÇİNDE AÇIKLANACAK

Kaymakam İnci, başvuruda bulunan 13 bin 500 kişiyi ilgilendiren GSS sonuçlarının bir ay içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

YÜZDE 40'ININ PRİMİNİ DEVLET ÖDEYECEK

Şu ana kadar GSS çalışması sonuçlanan bin 100 hanede yaşayan 4 bin 766 kişi içerisinden tespit edilen 435 haneden 2 bin 600 kişinin GSS priminin devlet tarafından ödeneceğini ifade eden İnci, aylık geliri brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olan 498 haneden bin 992 kişinin aylık 35 TL prim ödeyerek GSS'den yararlanacağını, aylık geliri, brüt asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olan 43 haneden 129 kişinin 106 lira prim ödeyerek GSS'den faydalanacağını, aylık geliri brüt asgari ücretin iki katından fazla olan 20 hanede 45 kişinin ise 212 TL 76 kuruş prim ödeyeceğini söyledi. Kaymakam İnci, şu ana kadar sonuçlanan 4 bin 766 kişiden yüzde 40'ının primini devlet ödeyeceğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim