İnegöl’e bağlı

İnegöl’e bağlı Hamzabey Köyü üzerindeki 4 bin dönüm arazi üzerinde oluşturulan ve bacaların tütmeye başladığı İnegöl Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki (2.OSB) fabrikaların TOKİ tarafından yapılması konusuna hak sahipleri olumlu sinyal verdi. AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'in girişimleri ile oluşturulan gündem neticesinde, 2.OSB’de yapılacak olan fabrika binalarının TOKİ tarafından yapılması konusu İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Çok Amaçlı salonda gerçekleştirilen toplantıda görüşüldü. Toplantıda konuşan Milletvekili Hüseyin Şahin, "Bizler kamu yararına olan hiç bir şeyden geri dönmedik" diyerek, hak sahiplerine güven verdi.
Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Aziz İnci Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İTSO Başkanı Metin Anıl ile 2. OSB'de yerleri bulunan firma sahipleri katıldı. Toplantıda söz alan hak sahiplerinin sıkıntılarının genelinde finansal konular ön plana çıkarken, TOKİ tarafından yapılması düşünülen fabrikalar için finansal konuda vadelerin 5 yıldan daha fazla zamana yayılması konusunun da altı çizildi.
Toplantının sonunda İTSO Başkanı Metin Anıl'ın önerisi üzerine, TOKİ'nin istediği taleplerle alakalı hak sahipleri arasında yapılacak anket sonucunda, fabrikaların nasıl ve ne şekilde yapılacağının netleşeceği bildirildi.
EN ÖNEMLİ KONU İNŞAATLAR
Toplantının açılış konuşmasını yapan 2. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Aziz İnci, “İnegöl’deki 2. OSB’de özellikle parsel alan sanayicilerimiz biran önce oradaki inşaatların yapılması ve biran önce üretime geçilmesi için sabırsızlanıyor. 2. OSB’de tahsis ettiğimiz 80 parsel var. Bu parsellerde şuanda inşaatları bulunanlar var. 6 fabrika üretime geçti. Alt yapı ile alakalı bazı sorunlar var ama bu sorunlar zaten OSB’nin gündemindedir. Bunları zaten bir program içerisinde çözüyor. Burada en önemli konu inşaatları yapmaktır. Bunu bugün konuşacağız” dedi.
2. OSB İHTİYACA BİNAEN DOĞDU
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “11 Mayıs 2006 tarihinde 2.OSB’nin kurulması resmiyet kazandı. İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve İl Özel İdaresi ortaklığında kurulmuş tüzel kişiliktir. İçerisinde 81 tane tahsis edilmiş ayrı parsel var. 2. OSB ihtiyaca binaen doğdu. 2. OSB bu işin merkezi olacak. Kamulaştırmalar ile alakalı İnegöl Belediyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve İl Özel İdaresi 333 biner lira para aktardı. Toplam 1 milyon lira sermaye oluşturuldu. Bu kurumlar paralarını bir gün tüzük gereği geriye alacaklar. Şuanda 5 kişilik yönetim kurulumuz var. Bunun yanında 15 kişilik müteşebbis heyetimiz var. Geçtiğimiz gün yapmış olduğumuz müteşebbis toplantısının ardından İlçe Kaymakamımız Aziz İnci, Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi” dedi. 
HEDEFİMİZ SENE SONUNDA 20 FABRİKAYI FAAL HALE GETİRMEK
Gelinen nokta itibariyle ciddi yol kat ettiklerine işaret eden Aktaş, “Bunda İnegöl Belediyesi ile İl Özel İdaresinin imkânlarının kullanılmasının ciddi katkısı var. Gelinen nokta itibariyle, 6 tane faal fabrikamız var. İki tanesi bitmek üzere ve bir tane inşaatı devam eden fabrikamız var, 7 tanede hafriyat aşamasında olan fabrikamız var. Bizim sene sonunda hedefimiz 20 fabrikayı faal hale getirmektir. 2. OSB kamulaştırılırken, 1 lira dahi kredi kullanılmadı” diye konuştu.
ALT YAPI ÇALIŞMALARININ ETAP ETAP YAPILIYOR
Alt yapı çalışmalarının etap etap yapıldığını söyleyen Başkan Aktaş, “Hemen bir çırpıda bütün alt yapıyı halletmemiz mümkün değildir. Ama bizim kısa vadede 25-30 fabrikaya yetecek şekilde enerji, su ve yol ile alakalı her hangi bir sıkıntımız yoktur.  Kurulum aşamasındaki 2. OSB ile alakalı az bile problemimiz var. İnşallah yakında gerekli hatları çektikten sonra elektrik konusunda sorunu kalmayan 2. OSB olduğumuz gibi beraberinde daha uygun rakamlı elektrik satma ile alakalı imkânlara sahip oluruz. İnegöl, Yeni İnegöl ile Kentsel dönüşümünü, 2. OSB ile sanayi dönüşümünü ve değişimini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
BUNA YÜZDE 100 İNANDIM
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’de, TOKİ aracılığı ile fabrikaların yapılması için talep geldiğini belirterek, "Bu konuda TOKİ’den bazı yetkililerle böyle bir şey yapabilir miyiz diye görüştük. Aldığımız ilk cevap, yapabiliriz oldu. Ama talebi görmemiz lazım dediler. Bende daha kolektif çalışılarak, talebimizin Ankara’ya iletilmesi ile oradan olumlu bir yanıt ile döneceğimize inanıyorum. Bunun nasıl olacağını daha sonra kesinleştireceğiz. TOKİ’nin sağlayacağı maksimum vadenin 5 yıl olduğunu biliyorum. Biz 2023 hedeflerine ulaşabilmek için mücadele ediyoruz. İstemekle ilgili bir sıkıntımız yok. Ama iradenin olurları hangi yönde olur bilinmez. Yap-kirala-devret gibi bir model olacak. TOKİ tapuyu vermeden burayı size yapıp verecek. Taksitler bittikten sonra size tapuları verecek. Bunun haricindeki modelleri hep birlikte geliştireceğiz. Yer sahiplerinin hepsinin burada olması ile ben bu konunun gerçekleşeceğine şuan yüzde 100 inandım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından fabrikaların TOKİ marifetiyle yapılıp, yapılmaması konusu hak sahiplerine soruldu.
TOKİ ARACILIĞIYLA YAPILSIN
Hak sahiplerinden Azmettin Gündüz, "2. OSB kalıcı bir eser olacaktır. 2. OSB yarım kalan işin tamamlanması demektir. İnegöl'ün mobilya başkenti olma yolunda ilerlemesi için fabrikaların biran önce TOKİ marifetiyle yapılıp, faaliyete geçirilmesi gerekiyor" dedi. Hüseyin Tuncer ise, TOKİ'nin bu bölgede uygulanmasının uygun olmadığını belirterek, "OSB alanı düz değil. Bu yüzden uygun olmaz. Ayrıca TOKİ kazma kürekle gelip fabrikaları yapmıyor. İhaleye çıkarıyor ve ihaleyi kazanan firma yapıyor. TOKİ ile yapılan fabrikalar daha hızlı, daha kaliteli, daha ucuz olmayacak. Asıl olan konu, alınacak kredilerin vadelerinin uzun olmasıdır. Bunla alakalı nasıl kredi buluruz bunu düşünmek gerekiyor" dedi.
Hak sahibi Nedim Duman, fabrika binalarının TOKİ ile yapılmasının gerektiğini belirterek, "Bu proje içerisinde metrekare bazında 4 ayrı seçenek olabilir. Israr edersek başarılı olabiliriz" dedi. Veli Fidanverdi ise, bunun 2. OSB yöneticileri için büyük bir risk olduğunu, projenin olumlu olduğunu dile getirdi. Mustafa Balcı, konuyla alakalı sıkıntının, tapunun sonradan verilmesi olduğunu söyleyerek, sıkıntının giderilmesi halinde yatırımı yapacaklarını kaydetti. Mustafa Akyol, TOKİ tarafından verilecek vade oranlarının kesinleşmesinin önemli olduğunu söyleyerek, "Önemli olan tapu değil, fabrikadır. Fabrika olsunda, tapu olmasa da olur. Bence 100 yılın projesi" dedi. Fatih Çiçek ise, teşebbüslerin fabrikalarını ne kadar büyüklükte yapacağının tasarlanıp, bu işe başlanmasının doğru olduğunu ifade etti. Suat Aras’da, 4 seçenek olmasının güzel olabileceğini belirtti.
ZOR AMA EN BAŞARILI BİR PROJE OLACAK
İTSO Başkanı Metin Anıl, projenin zor bir proje olduğunu belirterek, "Zor ama yapıldığında en başarılı proje olacaktır. Dolayısıyla, müteşebbislerin fabrikalarını nasıl ve ne şekilde yapmayı düşündüklerini tam ve net öğrenebilmek için bir anket yapabiliriz. Anket sonucunda yapacağımız ikinci toplantıda sonuçları görmüş oluruz. Tabii ki 2. OSB’nin TOKİ ile hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi.
YOLA ÇIKABİLİRİZ
Toplantıya katılanların yoğunluğuna ve söylemlerine göre konuyla alakalı yola çıkılabileceğinin hissini aldığını ifade eden Milletvekili Hüseyin Şahin, "Kayseri, BESOB bizim için örnek değil. Biz bunlara bakarak yola çıkmayacağız. Olmayacak çakıl taşlarına takılmayın. Gümrük'le alakalı konuyu nasıl kısa zaman içerisinde hep beraber hallettik. Bitkisel ürünler kapısında da duvar çıktı önümüze ama o önümüzdeki duvarı yıktık. Kısa zamanda bu konuyu da çözeceğiz. TOKİ ikinci etab kısmının projesini değiştirerek bin 244 konuta çıkardık. Teşvik yasasında kümelenmiş işyerleri olarak bir madde var. Bunu değerlendirmek gerekiyor. Bursa bölgesi olarak ikinci bölge olarak kabul edildik. Acaba kümelenmiş işyerleri ile alakalı 3'ncü dereceye girebilir miyiz? Bunu da yakın zamanda öğrenirim. 3'ncü bölgede olursak, daha çok teşvik alabiliriz. Bizler kamu yararına olan hiç bir şeyden geri dönmedik, dönmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim