asfaltın serilmesi sırasında yaklaşık 200 dereceyi bulan sıcaklıkta hem oruç ibadetini yerine getirmenin hem de ekmek parası kazanmanın mücadelesini veriyorlar.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi oruç tutanların işini biraz daha kolaylaştırırken, sıcakla en büyük mücadeleyi hiç kuşkusuz asfalt yapım işlerinde çalışanlar veriyor. 80 ile 130 derece sıcaklıkta eritilen asfalt yollara döküyor. Çalışanların birçoğunun yakıcı sıcağa rağmen oruç tutması ise, büyük fedakârlık istiyor.

Kamyonlarla getirilen asfalt karışımlarının dökülmesinden sonrada serpme işlemi de işçileri bir hayli zorluyor. Ortalama 25-30 derece hava sıcaklığı, ilaveten zeminin ısınmasıyla birlikte dayanılması güç bir sıcaklık ortaya çıkıyor. Makineyle serilmesi mümkün olmayan yerlerde ise malzeme elle seriliyor. Serme işlemi başladığında da kesinlikle ara verilmemesi, sericinin son derece hızlı ve sabit hareket etmesi gerekiyor. Bu işte kürekçi ve tırmıkçılara büyük görev düşüyor. Karışım yola serildikten hemen sonra da sıkıştırma işlemi yapılıyor. Silindiraja başlandığında, karışımın sıcaklığı düşmeden sıkıştırmanın tamamlanması gerekiyor. Bütün bu çalışmalar, teknik imkanlara rağmen insan gücüne dayanıyor.

İnegöl´de ise sıcak hava nemle birleşince daha fazla hissediliyor. Asfaltın yola tutması için sıcaklığının en az 150 derece olması gerektiği için, çalışan işçiler hem hava sıcaklığı hem de asfaltın sıcaklığıyla birlikte adeta cehennem sıcağında oruç ibadetini yerine getirme ve ekmek mücadelesi veriyor. Asfalt çalışmalarında havanın bulutlanması ya da rüzgar esmesi için dua eden işçiler, günde en az 8 saat güneşin altında kavurucu sıcakta çalışıyor. Çalışma şartları çok ağır olduğu için ise, bazı işçiler oruç da tutamıyor.

Ramazan ayı olmasına rağmen asfalt yama çalışmalarına devam ettiklerini belirten asfalt işçisi Şiyar Mert, “160-170 derece asfalt sıcağına karşı İnegöl halkına hizmet etmeye çalışıyoruz. Hem hava sıcaklığı hem asfaltın sıcak olması hem de Ramazan ayı nedeniyle oldukça zorlanıyoruz. Bazılarımız orucunu tutmaya çalışırken, şartların zor olması nedeniyle bazılarımız ise oruçlarını tutamıyor” dedi.

Asfaltın sıcaklığı ile hava sıcaklığı birleşince şartların çok daha zor hale geldiğini belirten Harun Hocek ise, “Akşama kadar ter içinde kalıyoruz. Günde en az 8 saat çalışıyoruz. İşler bitmediği takdirde de bazen 9-10 saati buluyor. İdarecilerimiz ellerinden gelen kolaylığı bizlere sağlamaya çalışıyorlar. Her şeye rağmen işimizi layıkıyla yaparken, orucumuzu da tutmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim