Hayırsever sanayici Mehmet Yıldız, Starwood Orman Ürünleri Yönetim Kurulu üyesi ve Mehmet Yıldız’ın oğlu Hüseyin Yıldız’ında hazır bulunduğu toplantıda, başvuru yapan gençlere iş disiplininden bahsetti.

PARA BANA HİÇBİR ZAMAN HÜKMETMEDİ

Fabrikanın çok amaçlı salonundaki toplantıda konuşan Starwood Orman Ürünleri firması sahibi Mehmet Yıldız, “Yayınlattığım reklamda akıllı olmadığımı yazmıştım. 10 yaşındayken para kazanmaya başladım. Yapmadığım iş kalmadı. O gün beni dedem çok çalıştırdı diye kendine kızardım, şimdi daha çok kızıyorum; neden beni daha da çok çalıştırmadı, niye çok kazanmadım diye. Bende akademi mezunuyum. Bizim zamanımızda 18 yaşını bitirdikten sonra anne-babadan para alınmazdı. Ben okul tatillerinde işyerinde olurdum. Hep çalıştım, 78 yaşındayım hala çalışıyorum. Bizde çalışma şuydu; gün ağarırdı çalışmaya başlardık, hava kararınca bırakırdık. Çalışmayla ölmedik, zinde kaldık. Okulu bitirdiğimde çok şey bildiğimi biliyordum. Babamın yanında çalışmaya başlamıştım. Hala sabahın 6’sında işimin başına geliyorum. Bir oğlum, iki kızım var. Her işi onlar yapıyor. Ben sadece yardımcı oluyorum. Para bana hiçbir zaman hükmetmedi, ama ben parama hükmettim” dedi.

MESLEK LİSESİ TAVSİYESİ

Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü; “Benim felsefemde yorulma yok. Her zaman işim ön planda olduğu için eşime, çocuklarıma yeteri kadar vakit ayıramadım. Kendimi affettirmek için eşimin adına meslek kampusu yaptım. Üniversite mezunu olmama rağmen üniversite yapmadım. Çok baskı yaptılar kabul etmedim. Bugün o meslek kampüsünde 5 bin 500 kişilik kadroyu maalesef 4 binde bıraktılar. Bunda biraz da çocuklarımızın ailelerinin kabahati var. Neden? Bugün ülkenin ara elemana ihtiyacı var. Reisi Cumhur eleman çalıştırın, döviz biriktirmeyin, iş yapın insanları mutlu etmeye çalışın diyor. Ben bugün bunu yapmak için sizleri buraya topladım. Keşke birileri ülkenin ihtiyaçlarını çok daha önceden görselerdi. Bugün görseler de bir şey kaybetmezler. Üniversite yerine Meslek Liselerine gitseler. Genç kardeşlerimiz Meslek Liselerinden mezun olduklarında askere gidene kadar da işleri var, okul tatillerinde de işleri var. Evine, ailesine yardımcı olabilirler.”

BAŞARABİLİRSİNİZ

“Türkiye’de iş yok değil, işi beğenmeme var. Fosseptik hariç her işi yaptık. 3 kardeş mahallenin odunculuğunu da yaptık süpürgeciliğini de. İş var ama işi beğenmeme de var. Ben size iş teklif ediyorum. Branşınız olmayan, belki de bilmediğiniz işi teklif edeceğim. 1,5 ay sizleri eğiteceğim. Bölüm bölüm bu işyerinde muvaffak olmuş arkadaşları sizin başınıza vereceğim. Tek tek eğiteceğim. Eğitimi aldıktan sonra işyerimde nereye uygunsanız sizi oraya vereceğim. Hepiniz incelenip eğitimden geçeceksiniz. Fabrikada nereye uygunsanız oraya gireceksiniz. Asgari ücretten almayacağız. Toplu sözleşmeye göre hareket ediyoruz. Sendika onayını aldık, onlarda bu işe müsaade ettiler, sizi sendikalı olarak görmek istiyorlar, toplu sözleşme haklarından faydalanacaksınız. Maliyet Muhasebesi uzmanı olmama rağmen bu işi bir atölyede öğrendim. Sizin de öğrenemeyeceğiniz bir şey yok. 77 yaşında bile hala öğrenmek istiyorum. Sizler, benim takdir ettiğim oğlumdan, emekli olacak ağabey ve ablalarınızdan çok şey öğrenebilirsiniz. Ben hala öğreniyorum. İşe girdiğinizde öğrenmek istediğinizde herkes size yardımcı olacaklar. Size bir şeyi öğretmiyorlarsa, sizin anlayacağınız şekilde anlatmıyorlarsa bana söyleyin. Ben yaratanın yarattığı her şeyi sever saygı duyarım. Siz iş beğenmezlik yapmazsanız, işe ve paraya ihtiyacınız varsa, öğrenme arzunuz varsa, kendinizi yetiştirmek ve belli yerlere gelmek istiyorsanız bunu başarabilirsiniz.”

2.250 İLK MAAŞ

Mehmet Yıldız, yeni işe girecek üniversite mezununun ilk maaşının 2 bin 250 lira olduğunu belirterek, yılsonuna kadar maaşlarının artacağını ifade etti.

Editör: TE Bilişim