Yurtdışından dört 'K

Yurtdışından dört 'Kardeş Şehir'i bulunan İnegöl, 5'nci kardeş şehrin sinyalini verdi. Bulgaristan'a bağlı Novipazar heyeti dün Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı makamında ziyaret ederken, kardeşlik konusu gündeme geldi.
Novipazar Belediye Başkanı Rumen Panayotar ve Belediye Başkan Yardımcısı Aysel Rufad, Bal-Göç İnegöl Şubesi Başkanı Özlem Çelik ve Bal-Göç İnegöl Şubesi yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ı makamında ziyaret etti.
Ziyaret sırasında konuşan Belediye Başkan Alinur Aktaş, “Bugün önemli, değerli bir misafirimiz var. Bulgaristan Novipazar Belediye Başkanı Rumen Panayotar ve Başkan Yardımcısı Aysel Rufad aramızdalar. İki gün misafirimiz olacaklar. Bal-Göç ve BALKANSİAD aracılığıyla bizlerle irtibat kurdular. Bu ziyarette Bal-Göç yönetiminin de aramızda olmalarını rica ettim. Çünkü, beraberce şehirlerimizle alakalı konuları paylaşalım istedik. Biz kardeş şehir çalışmalarımızı derneklerle beraber yürütüyoruz. Kosova ile Rumeli, Gürcistan ile ilgili Kafkas, Bosna’daki kardeş şehirlerimizle alakalı Bosna Derneğinden istifade ediyoruz. Bu manada Bal-Göç’teki arkadaşlarımızın da aramızda olmalarını istedik. Novipazar Belediyesi ziyaret için yazılı olarak müracaatta bulundu. Biz de seve seve kendilerini kabul edeceğimizi belirttik. Şartlar uygun olursa kardeş şehir uygulamasına da girebileceğimizi ifade etmiştik. Kendilerinin kardeş şehir ile ilgili istekleri var. Bu kardeş şehir projesinde ilçelerimize ve ülkemize katma değer sağlayabilir miyiz, bunun derdindeyiz. Mutlaka ortak kültür var. Örf, adet, ananeler var. Aysel hanım, Türk ve Hak ve Özgürlükler Partisinden. İnegöl’ün ekonomisini, sanayisini, özelliklerini, tarihi, kültürel yerlerini tanıtacağız. Şartlar uygun olduğunda inşallah bizde kendilerine iade-i ziyarette bulunacağız. Yıllara sari güzel bir başlangıcın startını vermiş oluyoruz. Eksiğimiz olursa kusura bakmasınlar. Türk misafirperverliğinin en güzel örneklerini göstermeye çalışacağız. İnşallah güzel bir sürecin başlangıcı olur” dedi.
İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Bal-Göç yönetim kurulu üyesi Refika Kasapoğlu'nun tercümanlığında konuşan Novipazar Belediye Başkanı Rumen Panayotar ise, Başkan Aktaş'a teşekkür ederek, “Bizi davet ettikleri için Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca Bal-Göç’e de bizi misafir ettikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. İki ülkenin nüfus anlamında aralarında ciddi farklar olabilir. Biz 7 milyon nüfusa sahipken, siz 75 milyonsunuz. Ama ortak noktalarımız var. En büyük amacımız, işbirliği içerisinde özellikle de ekonomik ilişkiler ve kültürel ilişkileri geliştirmenin yanında, tüm toplum hayatında işbirliğine gidebilmek istiyoruz. İnegöl'ün Türkiye ekonomisi içerisinde ilk 20 il arasında olduğunu biliyoruz. Başkanımızı kentimize davet ediyor, orada yapacağımız görüşmeler neticesinde daha iyi ilişkiler kuracağımızı düşünüyorum" dedi.
CAM ÜRETİMİ YAPIYORUZ
Novipazar hakkında bilgi veren Panayotar, "Novipazar küçük bir ilçe olmasına rağmen, en büyük özelliği cam sanayinde önemli bir yerdir. 20 yıl sonra aldığımız destekler sonucunda sanayimiz tekrar ayağa kalktı. Ayağa kalkarken, bize destek veren firmanın hissedarlarının yüzde 51'i bir Türk'e ait olduğunu öğrendim. Ekonomik anlamda sanayi atılımlarımız var. Bunun yanında gıda sektöründe de büyük adımlar atıyoruz. Fransız şaraplarının temel ürünlerinden birini yetiştiriyoruz. Üzüm üretiminde iyi bir noktadayız. Makine sanayi ve tarımda da ilerlemeler mevcuttur” şeklinde konuştu.
Ziyaretin sonunda, Başkan Aktaş, Novipazar heyetine İnegöl'ü simgeleyen plaket ile fincan takımı hediye ederken, heyette Başkan Aktaş'a kendi yörelerine ait çeşitli hediyeler verdiler.

Editör: TE Bilişim