İnegöllü araştırmacı yazar Turhan Şahin sosyal medya hesabından İnegöl’ün 1948-1949 yıllarını gösteren bir haritasını takipçileriyle paylaştı. Paylaşımın en dikkat çeken tarafı ise o zamana ait salgın hastalıklarla mücadelenin yapıldığı bir merkezin haritada çizilmesi oldu.. İşte ayrıntılar..

Turgut Can Mamaş’ın yazdığı İnegöl kitabından alıntı yapan İnegöllü araştırmacı yazar Turhan Şahin, belge niteliğinde paylaşımıyla dikkat çekti.

Sosyal medya hesabından yayınladığı harita İnegöl’ün 1948-1949 yıllarını gösteriyor. 1945 yılı ilçe nüfusunun 15 bin 165’ olduğu ilçe nüfusunun haritanın çizildiği dönemde ise 19 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Elle çizimi yapılan haritada henüz Nuri Doğrul Bulvarı açılmamış olduğundan “Höyük Alanı” oldukça öne çıkmış. Üç adet değirmenin varlığı ilçedeki derelerin henüz yer altına alınmadığını gösteriyor.

Haritadaki yerler rakamlarla belirtilmiş ve her rakamın karşısına var olan yerler yazılmış. 1 numarada tephirhane, 2 numarada tanzifat ahırlarının işaret edilmesi haritanın Belediye için ya da bir belediyeci tarafından hazırlandığını düşündürüyor. Cerrah Yolu Göçmen Camiinin, Ankara Caddesi Orman İşletmesi, İstiklal Caddesi Gazhane, Mahmudiye Mahallesi Suyolu Caddesinde sonlanmaktadır. Atatürk Bulvarının adı Nuri Doğrul Bulvarı olarak gözüküyor. Şehrin merkezi dışında ticaret ve sanayi bölgeleri henüz oluşmamış.

Paylaşımın en dikkat çekici noktası ise Tephirhane olarak belirtilen yerin İnegöl açısından değeri. Tephirhane, buğuevi demektir. “Belediyenin temizlik istasyonu olan bu merkez, memlekette salgın hastalıklara mani olmak için tesis edilmiş.. Burada çıkan eşyalar fenni temizliği yapıldıktan sonra satışa çıkarılmış.

Editör: TE Bilişim