Türkiye’nin çöğür ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Cerrah Mahallesinde üretilen 20 milyon çöğürden 8 milyon adedi satılamadığı için yakıldı. Sektörde yaşanan durgunluğa rağmen fidan ihracatına hız veren sektör üreticileri, üretilen 7 milyon fidanın 4 milyon adedini yurtdışına ihraç etti.

20 MİLYON ÇÖĞÜR ÜRETİLİYOR

Anaç elde etmek amacıyla kullanılan tohum olan çöğürün, Türkiye genelinde üretimin yüzde 70’inin yapıldığı Cerrah Mahallesinde kadın, çocuk demeden herkes çalışıyor. Yaklaşık 40 yıllık tecrübeye sahip olan Cerrah mahallesinde üreticiler, şuanda 20 milyon çöğür üretirken, İnegöl genelinde ise 7 milyon adette fidan üretiliyor.

İHTİYACI BİZ KARŞILIYORUZ

Yaklaşık 40 yıldır Cerrah Mahallesinde çöğür ürettiklerini belirten Türkiye Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Üyesi, Cerrah Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, “Cerrah mahallesinde üretilen çöğür 20 milyon civarında ama bunun yaklaşık 12-13 milyonu satıldı kalanı yakıldı. Satıldığı zaman fidan olur satılmadığı zaman çöp olur. Satışlarda yüzde 50 civarında bir düşüş var. Aynı zamanda İnegöl’de 7 milyon fidan üretimi var. Bu fidanların da 4 milyonu yurtdışına gitti. Yurtdışına gitmeseydi çok kötü durumda olacaktı. Yurtdışı nispeten bizleri ayakta tutuyor. İnegöl’de üretilen çöğür ve fidanlar Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelere ihraç edildi” dedi.

DIŞARIDAN İTHAL ETMEYELİM

Bayram, “Kooperatif olarak emekleme dönemimiz bitmiştir. Artık proje dönemi, yürüme dönemine geçeceğiz. Bir takım projeler üretmemiz lazım. Mavi sertifikalı anaç üretimine doğru gitmemiz lazım. Tabi bununla beraber devletimiz Avrupa Birliğinden yapılan hibeler var. Bunları katmamış. Biz bunların katılmasını istiyoruz. Biz neden yurtdışından anaç ithal edelim. Burada üretici desteklensin. Biz Türkiye içerisinde bunu üretiriz, dışarıdan ithal etmeyelim. Burası Türkiye genelinin ayağı. Cerrah dediğimiz zaman akla bu geliyor, çöğür üretimi Cerrah’ta. Buradaki hava koşulları izolasyon mesafesi vejetasyon dönemleri uygun. Tam fidan üretim yeri. Başka yerde olmuyor. O yüzden Türkiye geneli buradan talep ediyor ve burada üretilmesini istiyor. Çünkü burası profesyonelleşmiş. Bağlamasından tut, saymasından tut, üretiminden tut nereden bakarsan bak, hangi bölgeye gidecekse, her bölgenin ne talep ettiğini biliyor. Bildiği için de sıkıntı olmuyor ama başka yerde üretim yapıldığı zaman karma demet bağlanıyor, hoş görünmüyor. O yüzden tercih burası. Bizde burada belediyelerden olsun, bakanlığımızdan olsun bir takım desteklerle, hibelerle yatırımlar yapmak istiyoruz. Bizim burada önümüzü tıkayıcı değil, önümüzü açan unsunlar, doğru yolu izleyebilmek için yatırım yapmak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte hatta genel kuruldan sonra atacağımız adımlar var” şeklinde konuştu.

SORUNLARI DİNLEYECEĞİZ

Bayram, “Gerçekten güzel bir mesleğimiz var. Daha zenginleşiyor. Bu sektöre, işimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bakanlıkla yapacağımız çalışmalar sevindirici, üreticimize sahip çıkılacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinde üreticilerimiz var. Türkiye Fidan Üreticileri Alt Birliği yönetimi olarak onlarla buluşacağız. Hem onlarla buluşacağız hem sorunlarını, problemlerini dinleyip, çözmeye çalışacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim