4 Haziran 2005 yılı


4 Haziran 2005 yılında adım atılarak yapılan 4 yıllık bir çalışma sonucunda oluşturulan, Türkiye genelinde ilçe bazında ilk Kent Müzesi unvanını taşıyan İnegöl Kent Müzesi’nin kuruluşunun ikinci yılı kutlamaları kapsamında dün, 1930-1940’lı yıllara ait İnegöl fotoğraflarının resmeden ressam Selma Akar’ın ‘Mazideki İnegöl Resim Sergisi’ izlenime açıldı.

Dün saat 15.00’de Kent müzesinde düzenlenen törene, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Bülent Temelli, İl Genel Meclis üyeleri Murat Gültekin ve Mehmet Altınay, AK Partili bazı ilçe yöneticileri ve Belediye Meclis üyeleri, Emniyet Müdürü Orhan Öztabak, Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş, Muhtarlar Birliği Dernekleri Federasyonu Başkanı Bekir Kahyaoğlu, Müftü vekili Vaiz Hasan Tanrıkulu, Hayırsever İşadamı Muzaffer Samda, İnegöl Hastane Geliştirme ve Sosyal Yardım Derneği Başkanı Nevzat Kaçar, bazı okul müdürleri, Erzurumlular Derneği Başkanı Lütfi Orhan ve Özel Altın Nesil öğrencileri ile kalabalık davetliler katıldı.

Törende, Kent Müzesinde hem müzecilik eğitim gören hem de Gönüllü Müzecilik yapan Özel Altın Nesil Lisesinin 18 öğrencisine sertifikaları takdim edildi.

Törende konuşan Başkan Aktaş, kentin tarih ve kültürünün, değerlerinin ve markalarının farkında olduklarını belirterek, “İnegöl Belediyesi olarak en önemli görevimiz, tarihi ve kültürel değerleri ile bu kentin ruhunu diri tutmaktır. Kent Müzesi projemiz bu bilincin ürünüdür. Kent Müzemiz, 10 Ocak 2009 tarihinde açıldı. Müzemizin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay’ın teşrifleri ile gerçekleşti. İnegöl Kent Müzesi, ilçeler arasında bir ilk ve diğer kentlere örnektir. Müzemiz için ilk adım, 4 Haziran 2005 tarihinde atıldı. Kuruluş aşamasında komisyon kurduk, çalışma grupları oluşturduk. Gönüllü üyelerimizle köy köy, belde belde dolaşarak, kentimizin gidilmedik yerini bırakmadık. Her gittiğimiz yerde Kent Müzesi projesini anlattık, kamuoyu oluşturduk.  Araştırma yaptık. Konunun uzmanlarına danıştık. Bu titiz çalışmalar sonucunda halkımız tarafından müzemize yüzlerce materyal, onlarca eşya bağışı yapıldı” dedi.

Bu tarihi hizmeti halkın sahiplendiğini ifade eden Başkan Aktaş, “Bu yönüyle Kent Müzemiz, bir şahsın veya kurumun değil, halkımızın ortak eseri olmuştur. Başta müzemize katkıda bulunan, yöre halkımız olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarına, muhtarlarımıza, sivil toplum örgütlerine, projemizin başından itibaren özverili katkılarını esirgemeyen Koordinasyon Kurulu ve Akademik Danışma Kurulu üyelerimize teşekkürü borç biliyorum. 2. yılına giren İnegöl Kent Müzesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmiştir. Yapılan etkinliklerin çokluğu sebebiyle müzemiz, kentimizin kültür, sanat ve tarih merkezi haline gelmiştir” diye konuştu.

Kent Müzesini, kuruluşundan bugüne geçen 2 yıllık sürede ziyaret eden kişi sayısının 265 bine ulaştığını bildiren Aktaş, “Müzemizin 2. yılı dolayısıyla bir etkinlik düzenledik. 1930-1940’lı yıllara ait İnegöl fotoğrafları ressam Selma Akar tarafından, yağlı boya çalışması ile renklendirildi. 13 adet İnegöl fotoğrafı ve 13 adet de şahsi çalışmasından oluşan eserler, ‘Mazideki İnegöl’ ismi ile sergi haline getirildi. İnegöl Kent Müzesi 2. yıl etkinliği dolayısıyla, sergi açılışının yanında, müzemizde eğitim gören Özel Altın Nesil Lisesinin Gönüllü Müzeci öğrencilerine de sertifikalarını veriyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinlik dolayısıyla müzede bazı değişiklikler de yaptıklarını kaydeden Aktaş, “Çeyiz Odası ve İnegöl Odası yenilendi. Sepetçi Dükkânı tekrar düzenlendi. Müzede ayrıca İnegöl Köy Mutfağı oluşturuldu. Vatandaşlarımızın 2010 yılı içerisinde bağışladığı ve şu ana kadar sergilenmemiş eserleri de sergilenmeye başlandı. Siz değerli misafirlerimize, eski ve günümüz fotoğraflarından oluşturulan 2011 duvar takvimini de hediye edeceğiz” dedi.

2. yıldönümü dolayısıyla düzenledikleri ‘Mazideki İnegöl Resim Sergisi’nin 30 Ocak 2011 tarihine kadar açık kalacağını bildiren Aktaş, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Başkan Aktaş, ressam Selma Akar’a sergi için teşekkür ederek, birde plaket takdim etti.

Ressam Selma Akar tarafından yapılan 13 adet İnegöl fotoğrafı ve 13 adet de şahsi oluşan eserlerin yer aldığı ‘Mazideki İnegöl Resim Sergisi’, kurdele kesilip açılışı yapılarak gezildi. Katılanlara kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan salep ikram edildi.

Editör: TE Bilişim