Özel bir televizyon

Özel bir televizyon kanalında Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatının anlatıldığı ileri sürülen ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinde, Kanuni'nin içki içtiği, harem hayatının cinsellikten ibaret olduğunun gösterilmesine Türkiye genelinde olduğu gibi İnegöl’den de tepkiler yağıyor.

600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun başında yer alan Kanuni Sultan Süleyman’ın  ‘kadın ve içki düşkünü’ olarak gösterilmesi yönünde, Radyo Televizyon Üst Kurulu’na tepkiler yağıyor. Bu güne kadar 100 bine yakın tepkinin mail olarak gönderildiği bildirildi.

İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Meriç Kurt, yayınlanan ‘Muhteşem Yüzyıl’ isimli diziyi, ‘Muhteşem Rezalet’ olarak değerlendirdi.

HAREM, YANLIŞ LANSE EDİLİYOR

“Muhteşem” lakabının Kanuni Sultan Süleyman’a Avrupalılar tarafından takıldığını belirten Meriç Kurt, “Avrupalılar Kanuni Sultan Süleyman’a ‘Muhteşem Süleyman’ demişler. Çünkü, Sultan Süleyman o dönemin dünya üzerindeki en güçlü en dirayetli bir imparator. Dizinin yönetmeni Meral Okay ‘Bu bir belgesel değil, aşk filmidir’ diyor. Biz de diyoruz ki, buna Muhteşem Yüzyıl değil, Muhteşem Rezalet denir. Böylesine manevi değerleri kuvvetli bir zatın yatak odasına sıkıştırılmış bir hayatının konu edilmesi bizi derinden üzmüştür. Hiç bir Osmanlı Padişahı hareme bir kere bile girmemiştir. Harem kurgusu yanlış ifade ediliyor. Haremin manası yasak olan bir yerdir. Bu filmin sponsorluğunu yurtdışından bir kısım kuruluş ve kişilerin yaptığını tahmin ediyoruz. Burada görev Başbakanımızdadır. Başbakanımız, RTÜK’ten sorumlu Bakana bir takım uyarılarda bulunarak, dizinin yayından kaldırılmasını sağlayabilir” dedi.

100 BİNE YAKIN TEPKİ BENZİN ZAMMINA DA GÖSTERİLMELİYDİ

CHP İlçe başkanı Erol Kazanç ise, filmi izlemediğini ama etraftan aldığı tepkilere göre, söz konusu film hakkında Türkiye genelinde RTÜK’e 100 bine yakın tepki maillerinin gönderildiğini belirterek, vatandaşların gösterdiği tepkiyle, konu üzerinde  ne kadar çok duyarlı olduklarını ortaya koyduklarını söyledi. Kazanç, söz konusu dizi hakkında olduğu gibi benzine yapılan zamlar hakkında bu duyarlı toplumun tepki göstermesi gerektiğine işaret ederek, “Benzine yapılan zamlara tepki göstermeyenleri kınıyorum. Çünkü bu zamlar hayatımızı etkiliyor. Gerekli tavrın konulmasını istiyoruz” dedi.

TOPLUMUN AHLAKİ DEĞERLERİ DEJENERE EDİLİYOR

AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ise, “Muhteşem Yüzyıl dizisi tamamen reyting, parasal ve ticari kaygı uğruna yapılmış bir dizidir. Bir belgesel değildir. Tarihi çarpıtarak, tamamen rezil bir şekilde ele alınmıştır. Bu rahatsız edici bir durumdur. Bu tür dizilerle toplumda bir bilinç altı oluşturulmak isteniyor. Toplumun ahlaki değerleri dejenere edilmeye çalışılıyor. Nasıl, şiddet içerikli çizgi filmler çocuklar üzerinde etki bırakıyorsa, bu tür dizilerde toplum üzerinde bir etki bırakıyor. Dizide konu alınan tarih, karanlık bir döneme ait değildir. Osmanlı tarihinin en güzel ve parlak yıllarının yaşandığı dönem. Bu dönemde yaşayan bir Padişahı konu alınıyor. İzlettirme mantığıyla abartılmış bir dizidir. Kanuni Sultan Süleyman’ı zeki, atılgan, cesur, savaşçı ve adil kişiliği yerine, kadın ve içki düşkünü gibi lanse ederek izleyici çekmeye çalışıyorlar. Osmanlı buna layık olmamalı. RTÜK tarafından cezai müeyyidesi uygulanması gerekiyor. Eğer RTÜK'ün yetkilerini aşıyorsa, hükümetimiz tarafından gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır. 600 yıl bu coğrafyaya hakim olmuş bir devletin önemli bir padişahının, bir cihan padişahının bu şekilde lanse edilmemesi gerekiyor” diyerek, tepkisini dile getirdi.

 

11 Engelli Öğrenci “Aday İzci” Yemini Etti

İnegöl Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlüğünde izcilik eğitimi alan 11 öğrenci için dün okulun çok amaçlı salonunda ‘Aday İzci Yemin Töreni’ düzenlendi.

Dün saat 14.00'de düzenlenen programa AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Murat Gültekin, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi İzci Lideri Sevim Sena Aydın, 4 Ekim 2010 tarihinde 11 öğrenciye izcilik eğitimi vermeye başladıklarını belirterek, "11 izci ile sene sonuna kadar faaliyetlerimiz devam edecek. 3,5 ay süren eğitim kapsamında  bir hafta sonu kampımız oldu. 18-19 Aralık 2010 tarihlerinde Hamzabey Köyünde bu kampı yaptık. Orada diğer izcilerle, izci gruplarıyla çok güzel vakit geçirdik. Bunun dışında okulda da yürüttüğümüz faaliyetler de izcilik nedir, izcilik marşları, izciliğin türeleri ve izcilik parolalarını öğrettik. Bunları öğretirken çok güzel vakit geçirdik. 3,5 aylık süre içerisinde de öğrencilerimizin öğrendikleri şeyleri burada gösterecekler. Bizim için önemli bir gün. Çünkü biz artık aday izcilikten, izcilik aşamasına geçmek üzereyiz. Bu çalışmalara İnegöl'deki bütün izciler ve izci liderleri yardımcı oldular. Bugün bizlere çalışmalarımızda yardımcı olan Şükrünailipaşa İlköğretim Okulu İzci Grubu bizi hiç yalnız bırakmadı. Programa katılan herkese teşekkür ederiz" dedi.

İzcilik eğitimi alan öğrencilerden Muhammet Çetin, Melike Güllüdağ ve Emre Arslan’ın 'Benim Adım Küçük İzci' adlı şiiri okumalarını ardından, Osman Nuri Gültekin ile Emre Arslan Kafkas yöresi halk danslarından örnekler sundular. Program, 3,5 aylık izcilik eğitimi süresinde öğrendikleri marşları okuyan 11 öğrencinin yemin etmesinin ardından, kurs bitirme belgelerinin verilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilişim