Şehrin genelinde bul

Şehrin genelinde bulunan mezarlıklarda yer sıkıntısının olması ile beraber yeni mezarlık yeri arayışı içerisine giren İnegöl Belediyesi, Alanyurt ile Hamzabey köyü arasında tespit edilen 120 dönümlük alanda yaptırılması planlanan yeni Asri Kent Mezarlığı ile ilgili  proje çalışmalarına başladı.
Alanyurt ile Hamzabey köyü arasındaki yolun kenarındaki alanda yapılması düşünülen Asri Kent  Mezarlığının yerinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Alinur  Aktaş, yapılacak olan bu yeni  mezarlığın, İnegöl’ün ileriye dönük 8-10 yıllık ihtiyacını karşılayacağını belirterek, bu nedenle İnegöl’ün 2 farklı noktasında birer yeni mezarlık yapılması konusunun da planlandığını kaydetti.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün saat 15.00'de Fen İşleri Müdürü Sabri Şen ve Fen İşleri görevlileri ile beraber Asri Kent Mezarlığının yapılması planlanan yerde incelemelerde bulundu.
120 DÖNÜM ALAN
İncelemelerin ardından yapılacak mezarlıkla alakalı açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Asri Kent Mezarlığı projesi, vatandaşımıza taahhüt ettiğimiz konulardan bir tanesidir. Asri Kent Mezarlığı, Alanyurt ile Hamzabey köyü arasındaki yol üzerinde konuşlandırılmaktadır. Bununla alakalı ilk önce kamulaştırma yapılmıştır. 120 dönümlük proje alanının yaklaşık 90 dönümü kamulaştırılmıştır. Proje çalışmaları ise, iki hafta önce start aldı" dedi.
120 ARAÇLIK OTOPARKI DA OLACAK
Asri Kent Mezarlığının girişinde 120 araçlık otopark düzenlenmesinin planlandığını kaydeden Aktaş, "Gelen ziyaretçilerin gerektiğinde cenaze namazı kılabilecekleri bay ve bayanlara yönelik açık ve kapalı olmak üzere mescit ile yine bay ve bayanlara yönelik abdesthane ve lavabolar bulunacaktır. Gelen ziyaretçi ve cenaze yakınlarının oturup dinlenebilecekleri kafeterya ve taziye salonu teşkil edilecektir. Ayrıca, idari personel odaları ile güvenlik noktası da planlama çerçevesindedir. Yürüyüş yolları, mezarlıklar arasında kısım kısım dinlenti alanları, çeşmeler bulunacaktır. Yüksek aydınlatma ile mezarlık sahasının aydınlatılması sağlanacaktır" diye konuştu.
MEZARLIKTA TEKNOLOJİ DE OLACAK
Mezarlığa KİOSK (Dokunmatik Bilgi Terminali) cihazları da konularak, gelen ziyaretçi ve cenaze yakınlarının, mezarlıkları kolayca bulmalarının sağlanacağını söyleyen Aktaş, "KİOSK cihazları mezarlıklarımız için oluşturulan veri bankası ile mezarların konumunu göstereceklerdir. Ses sistemi konularak belirli gün ve saatlerde Kur’an-ı Kerim okutulması sağlanacaktır. İstenildiğinde cenaze yakınları da bu sistemden faydalanabileceklerdir" şeklinde konuştu.
ŞEHİTLİK MEZARLIĞI DA BULUNACAK
Yaklaşık 8 bin 400 mezarın defnedilebileceği mezarlıkta, aile mezarlığı, çocuk mezarlığı, umumi mezarlık, şehitlik ve farklı dinlere yönelik ayrılmış mezar alanlarının da bulunacağına işaret eden Aktaş, "Etap çalışmamız, metraj ve keşif çalışmaları sürmektedir. Şu anda mezarlıktaki yapıların mimari projeleri ve alanın peyzaj, altyapı, aydınlatma projeleri üzerinde çalışılıyor. Mezarlık projemiz kesinleştikten sonra inşaat aşaması etaplar halinde uygulanacaktır. Etap çalışması 2 bin 800 kişinin defnedilebileceği ve 4 yıl hizmet verebilecek şekilde planlanmıştır" ifadelerini kullandı.
2 YENİ MEZARLIK DAHA YOLDA
Bu Asri Kent Mezarlığı ile birlikte 2 farklı asri mezarlığın daha planlanacağını bildiren Aktaş, bu konuda  İnegöllülerin 3 farklı noktadan hizmet almasının sağlanacağını, bu alanın yanı sıra, Yeni İnegöl alanı için Şehitler köyü civarında, İnegöl’ün güneyi için ise İsaören köyü tarafında planlamanın yapıldığını da sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim