Bakan Nihat Ergün BA

Bakan Nihat Ergün BAKKOOP Şubelerini Hizmete Açtı


İnegöl’deki bakkal esnafları arasında birlik ve beraberliği sağlamak, toplu alımlar yapıp, bakkal esnaflarının marketlerle rekabet gücünü yakalamak amacıyla kurularak, Türkiye genelinde bir çok İl ve İlçeye örnek olan, Bakkallar Kooperatifi (BAKKOP) tarafından ‘Organize Perakendecilik’ adı altında başlatılan uygulama ile İnegöl’ün çeşitli yerlerinde oluşturulan 13 Şubenin açılışı Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından yapıldı. Bakan Ergün, bu sistemle bakkalların aylık cirosunu 5 kat artırdığını, toptan alımlarının daha ucuz olduğunu belirterek, BAKKOP'u Trabzon, İstanbul ve Bursa'nın örnek aldığını, bu yönde  çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Dün saat 15.30'da Park caddesi üzeri Saat Kulesi mevkiindeki BAKKOP şube açılış törenine, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, AK Parti Bursa Milletvekilleri Sedat Kızılcıklı ve Mehmet Tunçak, Kaymakam Durmuş Gençer, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, KOSGEB Bursa İl Müdürü Ahmet Akdağ, BESOB Başkanı Arif Tak, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, Emniyet Müdürü Orhan Öztabak, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve bazı yönetim kurulu üyeleri, bazı kooperatif, oda ve dernek başkanları ile BAKKOP yönetimi ve üyeleri  katıldılar.

Törenin açış konuşmasını yapan BAKKOP Başkanı Hakan İnkaya, "BAKKOP'a bağlı 13 şubemiz var. Kooperatifimiz 2006 yılında kuruldu. 2006 yılında kurulduğunda üye olarak 16 kişiydik. Toplam sermayemizde bu güne kadar 20 bin TL'yi hiç geçmedi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın Esnaf Değişim Strateji belgesinden hareketle bir değişim ve dönüşümün startını verdik. Şubelerimiz merkezi yönetim ile yönetilmektedir. Bütün şubelerimizde fiyat ortaktır. Ortak insert kullanımı vardır. Kooperatifimiz sadece üyelere değil, perakende satış yapan esnaflara da hizmet vermektedir. Şubelerimiz için 450 bin TL'lik sadece demirbaş yatırımı yaptık. Toplam metrekaresi bin 470 metrekaredir. 7 tanede ek istihdam sağladık. Bu sistemle esnafımız cirosunu artırmıştır. Biri köyde, 3 tanesi beldelerde, 9 tanesi de şehir merkezinde faaliyet gösteriyor. 6 tane hazır bekleyen esnafımız var. Başbakanımızın bizi Türkiye'de örnek kuruluş olarak göstermesi, çok mutlu etmiştir. Başbakanımızın ifadelerinden sonra bu şubeleri hayata geçirdik. Başbakanımız bize moral kaynağı oldu. Sadece ve sadece moral desteği bile bizim bu günlerimize gelmemize yardımcı oldu. İnegöl'de hedefimiz 120 ile 150 bandı arasında şube sayısına ulaşmaktır. 2012 hedefi ile alakalı internet üzerinden kurumlara verdiğimiz sipariş yatırımını konut alanlarına da yayacağız" dedi.

İŞBİRLİĞİ VE ORTAKLIK KÜLTÜRÜNÜN ARTIRILMASI GEREKİYOR

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise, "Sanayi ve ticaret Bakanı İnegöl'e bakkal dükkanı mı açmaya geldi? Onu da açmaya geliriz nihayetinde. Kim bir girişim yaparsa biz onun yanındayız. Ona destek olmak, ona moral vermek bizim görevimiz. Ama bugün İnegöl'de yaptığımız şey bakkal dükkanı açmak değil. Önemli bir değişimi, dönüşümü başlatan önemli bir organizasyon. Türkiye'deki bir çok kardeşimize örnek teşkil edecek bir çalışmayı buradan Türkiye'ye göstermek, amacıyla buradayız. BAKKOP'un gelişiminin devam etmesi bizleri memnun ediyor. Ülke genelindeki esnaf ve sanatkarlarımızla buluştuğumuz zaman, sizin bu çalışmanızı ya biz övüyoruz yada başkaları bize övüyorlar. Hayatın her alanında farklı sorunlarla karşılaşmak her zaman mümkündür. Bu gün bazı sorunları çözerken, yarın hayat ilerledikçe yeni yeni sorunlar çıkacak karşımıza. Dolayısıyla hayatın akışı içerisinde yeni yeni problemler çıkacak. Sorunlara teslim olanlar, yaşananları doğru anlama yolunda adım atamayan başarısız olacaklardır. Ama sorunların çözümüne yönelik irade koyanlar ise, sonunda muhakkak başaracaklardır. Esnafımızın özellikle küreselleşmeden kaynaklanan sorunları, böylesine bir anlayışla çözüme kavuşturması gerekiyor. Küçük işletmelerin küreselleşme değişime karşı gelinebilmesi için bir araya gelmeleri, işbirliği ve ortaklık kültürünü artırmaları gerekiyor" dedi.

BAKKOP'A TEŞEKKÜR

Bu gün birçok insanın, bakkaldan alışveriş yapmayı özlediğini ama fiyatların daha ucuz olması ve çeşitlerin bol olması nedeniyle büyük mağazalardan alışveriş yapmayı tercih ettiklerini ifade ettiklerini kaydeden Bakan Ergün, "Demek ki küçük esnaf bakkalda uygun fiyatla ve çeşitte ürün arz edebilse vatandaşlardan daha fazla teveccüh görecektir. Birlikte hareket etmek ve ortak tedarik sistemi geliştirmek büyük önem taşıyor. Sadece ticaret yapan değil üretim yapan küçük işletmelerin de ortak pazarlama, ortak araştırma, geliştirme merkezi kurma gibi alanlarda işbirliği yapmaları gerekiyor. Ortaklığı başarabilirsek, çok işi başarabiliyoruz demektir. Başaramazsak hepimiz yok oluyoruz. KOSGEB aracılığıyla güç birliği yapan işletmelere çok önemli destekler sağlıyoruz. ‘Verimli Tedarik Sistemi'nin tanıtımını yaptık. Sorunlara nasıl yaklaşmak gerektiğini herkese gösterdiğiniz, çözüm odaklı düşündüğünüz ve tüm Türkiye'ye örnek olduğunuz için İnegöl BAKKOP olarak sizlere teşekkür ediyorum. Bu sistemi benimseyen ve buralardan alışveriş yaparak, esnafına sahip çıkan İnegöllüleri de ayrıca kutluyorum" diye konuştu.

ESNAF VE SANATKARLARIN YÖNÜ ÜLKEMİZİN DE YÖNÜ OLMUŞTUR

Esnaf ve sanatların toplumun en temel ve önemli sınıflarından birini teşkil ettiğine işaret eden Ergün, "Bu gün esnaf ve sanatkarlarımızın sayısının 2 milyona ulaşmasından dolayı bunu söylemiyorum. Esnaf ve sanatkarların yönü ülkemizin de yönü olmuştur. Türkiye'nin 2002'den önceki zor yıllarda ayakta kalmasında esnaf ve sanatkarımızın çok önemli katkısı oldu. Çok önemli sorumluluklar üstlendiler. Bu ülkenin, kültürünün, ahlakının değerlerinin taşınmasında ekonomik olduğu kadar sosyal yapı konusunda güçlenmesinde esnaflarımız çok önemli bir rol oynamışlardır. Bir çoğumuzun, çocukluğunda veya gençliğinde unutamadığı, kendisinden çok önemli şeyler öğrendiği bir ustası, bir berberi, bakkalı olmuştur. Onunla çok güzel hatıraları hepimizin vardır. Esnaf ile yapılan alışveriş toplumu oluşturan bireyler arasında iletişim kanallarının da açık kalmasını, insanların birbirini daha yakından tanımalarını sağlar. Esnaflarımız bunları sadece para pul hesabıyla değil, gönlüyle, güler yüzü  ve ikram ettiği bir bardak çayı ile yapar. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlarımıza ekonomik olduğu kadar sosyal ve kültürel açıdan da büyük önem veriyoruz. Politikalarımızı oluştururken, toplumun her sınıfını olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarımızın ihtiyaçlarını da azami derece dikkate aldık, almaya devam ediyoruz. Türkiye'nin 8.5 yılda yaşadığı ekonomik ve sosyal dönüşüm, ekonomik hayatın tüm unsurları için son derece faydalı olmuştur. Enflasyon oranının yüzde 70'lerde olması büyük sanayicilerimizi olduğu kadar esnaflarımızı zor durumda bırakıyordu. Yüksek faiz oranlarından dolayı esnafımız uygun şartlarda kredi kullanma imkanına sahip olamıyordu" şeklinde konuştu.

KREDİ KULLANAN ESNAF 65 BİNDEN 250 BİNE ÇIKTI

Fiili olarak yüzde 47 olan esnaf ve sanatkarın kredi faizlerini bu gün yüzde 5'e indirdiklerini belirten Ergün, "Kredi üst limitini de 5 bin TL'den 100 bin TL'ye çıkardık. Kredi kullanan esnaf sayısı 65 binlerden 250 bin rakamlarını ulaştı. 92 adet küçük sanayi sitesinde bu dönem 45 bin kişiye daha sağlıklı çalışma ortamı temin ettik. Esnaf ve sanatkar değişim dönüşüm programını açıkladık. Bu anlamda bir bir çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesinden esnaf ve sanatkarın eğitimine, vergi ve istihdam yükünün azaltılmasından, onunla ilgili hukuki düzenlemelere kadar her alanda büyük bir dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz. Son 8.5 yıldır bu ülkenin istikametini gelişmiş ülke standardına taşımak için gece gündüz demeden, bütün toplum olarak çalışıyor, bu önemli yapısal reformları birlikte hayata geçiriyoruz. Geçmişte iş kaynaklı küçücük krizlerde bile boğulan Türkiye, artık bugün dünya çapındaki küresel krizde bile en iyi direnç gösteren, en dayanıklı ekonomiye sahip, en az hasar gören ve en hızlı krizden çıkan ülke haline gelmiştir. Türkiye'nin son 8.5 yılda nereden nereye geldiğini, en iyi idrak edenlerin esnaf ve sanatkarların olduğuna inanıyorum. Hayata, insana ve dünyada yaşananlara doğrudan bağlı olan esnaf ve sanatkarlarımız bu toplumun nabzını en iyi ölçen kesimdir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE GÜVEN VE İSTİKRAR ORTAMI OLUŞMUŞTUR

Eski Türkiye ile şimdiki Türkiye arasındaki farkı en iyi gösteren lisanslardan birisinin genel seçim atmosferlerinin olduğunu ileri süren Bakan Ergün, "Geçtiğimiz seçimlerde ülkede büyük bir belirsizlik hakim olurken, hükümetler seçim ekonomisi uygularken, bilhassa ekonomi çevrelerinde büyük bir gelecek endişesi hakim olurken, bu gün seçime üç haftadan az bir zaman kalmasına rağmen güven istikrar ortamından her hangi bir sapma yaşanmaması, son derece önemlidir. İşte eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki önemli farklardan bir tanesi. Türkiye artık seçimleri olağanüstü bir olay fikrinle algılamıyor. Demokrasinin bir gereği ve belirli periyotlarla tekrar eden bir süreç olarak yaşıyor. Çünkü, artık Türkiye'de güven ve istikrar ortamı oluşmuştur. Bu ortamı korumak hepimizin görevidir. Reel sektörün dinamizmini artıracak politikalar geliştirmeye her zaman büyük önem verdik. Biz reel sektör dediğimiz zaman Türkiye'nin bütün şehirlerinde her sektörde faaliyet gösteren büyük ve küçük bütün işletmeleri anıyoruz. Sadece devasa fabrikalardan bahsetmiyorum. Hiç bir zaman pembe tablolar çizmekten yana olmadık. Dünyada yaşanan gelişmeleri ve neler yapmamız gerektiğini milletimizle samimi bir şekilde paylaştık. Samimiyet burada en önemli konudur" dedi.

ARTIK BÜYÜK İŞLETMELER KÜÇÜKLERİ EZEMEYECEK

KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkarların şartlarını iyileştirmek adına çok önemli hizmetlerin gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Ergün, "Mesela, artık büyük işletmeler ve kamu, küçük işletmelerin alacaklarını zamanında ödemeye mecbur hale geldiler. Küçük işletmelerin alacaklarını, büyük işletmeler kendilerine ucuz finansman yolu olarak göremeyecekler artık. Eğer küçük işletmelerin alacaklarını geciktirirlerse, en yüksek cezayı ödeyecekler. Esnaf ve sanatkarlarımız bu yıl yasalaşan torba kanunda kamuya olan borçlarını yeniden yapılandırma imkanı elde etmiş oldular. Ayrıca kefalet kooperatiflerine olan borçların yapılandırılması da gündeme geldi. Şimdi bankalara olan borçların kredi kartı borçları dahil olmak üzere yapılandırılması ile ilgili anlaşmalar bitti. Onunda uygulaması yakında başlamış olacak. 2009 yılında KOSGEB kanununda çok önemli bir değişiklik yaptık. Hizmet ve ticaret sektöründeki KOBİ'lerin de bu desteklerden yararlanmasına imkan getirdik. KOBİ'lerin yüzde 82'sinin hizmet ve ticaret sektöründe çalıştığını düşünürsek, bu adımın ne kadar önemli bir adım olduğunu görmüş oluruz" diye konuştu.

KOSGEB ÜYESİ 600 BİNE ULAŞTI

2002 yılında KOSGEB'e üye işletme sayısı Türkiye'de sadece 4 bin iken bu gün bu rakamın 600 bine yaklaştığını ileri süren Ergün, "Bunların yarısı esnaf ve sanatkarlar odalarına kayıtlı olan esnaflarımızdır. 2009 yılından bu yana esnaflarımız destek çalışmalarına yoğun bir şekilde başvuru yapmıştır. Kredi desteklerinden yararlanmışlardır. Kullandırılan kredilere baktığımız da, esnafımızın oranı yüzde 40 ile 50 arasındadır" dedi.

YENİ DESTEK PROGRAMI HAYATA GEÇECEK

Bu yılın ikinci yarısında yeni bir kredi faiz destek programı başlatacaklarını bildiren Bakan Ergün, "Bu yılın ilk yarısında 50 bin için başlatmıştık, bitmek üzere. Fakat yoğun talep olunca, 20 bin içinde kaynak bulduk. Bunların da kredilendirilmesi bitmek üzere. Şu anda kredi kullanan esnaf sayısı 60 bini geçti. İnşallah 70 bin civarındaki işletmelere birinci paketteki destek programından vereceğiz. Yılın ikinci yarısında 100 bin işletmenin yararlanacağı yeni bir destek programı başlatacağız. Bu destek programı 50 bin TL üst limitli olacak. Bir önceki programdan yararlanamayan esnaflarımız, yararlanacaktır. İmkanlarımız geliştikçe, kaynaklarımız arttıkça bunu esnafımıza yansıtmaya devam edeceğiz. Böylece ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracak ve dünyanın gerçektende 10 büyük ekonomisinden birisi haline gelmeyi başaracağız. Yeter ki, bu ülkede güven ortamı korunsun. Yeter ki, bu ülkenin istikrarı sürsün. Ve 2023 yılındaki hedeflerimizin anahtarının güven ve istikrar ortamının muhafaza edilmesi olduğunu herkes bilsin"  diyerek, BAKKOP şubelerinin İnegöl’e hayırlı olmasını diledi.

Konuşmasının ardından Bakan Ergün'e, BAKKOP Başkanı Hakan İnkaya tarafından teşekkür plaketi ve tablo hediye edildi. Park caddesi üzeri Saat Kulesi mevkiindeki BAKKOP şubesinin, kurdele kesilerek temsili açılışı yapıldı. BAKOOP Şubesinin gezilip incelenmesiyle tören son buldu.

 

Editör: TE Bilişim