Belde Belediyelerini

Belde Belediyelerinin Kapatılmasını İstemeyen Başkanlar Referandum İstedi


Aralarında İnegöl’e bağlı Cerrah ile Yenice Beldelerinin de bulunduğu Bursa'daki 21 Belde Belediyesi kapanmak istemiyor. Mustafa Kemalpaşalılar Derneğinde bir araya gelen Belde Belediye Başkanları, beldelerin kapatılıp kapatılmamasına referandumla karar verilmesini istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 yeni Büyükşehir Belediyesi kurulacağını ve il sınırlarının Büyükşehir Belediyelerine bağlanacağını açıklaması, aralarında İnegöl’e bağlı Cerrah ve Yenice Beldeleri de olmak üzere Bursa'daki 21 Belde Belediyesini korkuttu. 17 ilçenin merkeze bağlanarak belde belediyelerinin kapatılacağını ifade eden Belde Belediye Başkanları, anayasa değişikliği için tercih edilen referandumun, Beldelerin geleceği açısından da yapılması gerektiğini söylediler.

Mustafakemalpaşalılar Derneği'nde bir araya gelen M. Kemalpaşa, Orhangazi, İnegöl ve İznik İlçelerine bağlı Beldelerin  Belediye Başkanları basın açıklaması yaptı. Beldelerin demokrasinin ve mahalli idarelerin yönetimlerin vazgeçilmez unsurları olduğunun altını çizen İnegöl’e bağlı Yenice Beldesinin MHP’li Belediye Başkanı Hasan Aksu, beldelerin mahalleye dönüştürülmesine tepki gösterdi. 5747 sayılı kanunla kapatılan çok sayıda Belde Belediyesindeki vatandaşların sıkıntı çektiğini öne süren Hasan Aksu, kilometrelerce uzaklıktaki eski beldelere hizmetin geç ulaşabileceğini söyledi.

REFERANDUMDA HALK KARAR VERSİN

Bu konuda halk oylamasına gidilmesini teklif eden Hasan Aksu, "3 bin 858 nüfuslu Büyükorhan'ın ilçe olarak kalmasına rağmen, 11 bin 400 nüfuslu Yenice Beldemiz ile diğer  5 bin nüfuslu beldelerin kapatılması mantığa aykırıdır. Bu belde halklarını kazanılmış haklarının işgalidir. Biz, Belediye Başkanları olarak yapılacak düzenlemede, kapatılmaya karşıyız. Büyükşehir sınırları içerisinde Belde Belediyeleri olarak yerimizi almak istiyoruz" dedi.

Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Çeltikçi Belediye Başkanı İzzet Dede ise, Beldelerin kapatılmasıyla kırsal kesimdeki binlerce vatandaşın zor durumda kalacağını dile getirdi.

Mustafakemalpaşalılar Derneği Başkanı Halim Çapkın’da, Beldelerin asla kapatılmaması gerektiğini belirterek, "Bu ülkenin Beldelere ihtiyacı var. Beldelerin kapatılmasına karşıyız" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim