İnegöl Müteahhitler

İnegöl Müteahhitler Derneği tarafından önceki akşam Orhan-1 İnegöl Köftecisinde Dayanışma Yemeği düzenlendi. Yemekte konuşma yapan Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan, TOKİ’nin yaptığı bin 200 konutun sadece 200 tanesinin dar gelirli için yapıldığını belirterek, "Adeta TOKİ, İnegöl Belediyesiyle birlikte müteahhitlik yapmaya çalışıyor. Bu yapılan hareket İnegöl'de inşaat sektörünü bitirmeye yönelik bir harekettir" dedi.
Önceki akşam saat 19.30'da düzenlenen yemeğe Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Mimarlar Odası Başkanı Selahattin Canpolat, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ercan Yılmaz'da katıldı.
Yemeğin ardından bir konuşma yapan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ercan Yılmaz, mesleki eğitimde kaliteli eleman yetiştirme gayreti içerisinde olduklarını belirterek, "2010 yılında çıkan İnşaat ve Yapı Denetim Yönetmeliği ile, şantiye şeflerine ve  tesisatçılarına belgeli olma zorunluluğu getirildi. Biz de kurum olarak 280 kişiyi 40 saatlik bir kursa alacağız. Bir belge vereceğiz. Vereceğimiz ‘Ek-3 Belgesi’ ile herhangi bir sıkıntıları olmadan çalışabilecekler. Yetki Belgesi olmayanlar çalıştırılmayacak" dedi.
Mimarlar Odası Başkanı Selahattin Canpolat ise, müteahhitler ile mimarların aynı gemide olduğunu ifade ederek, "Bizim ortak sorunlarımız var. TOKİ konusunda biz de sıkıntılıyız. TOKİ’nin dar gelirli insanlara konut yapmasını destekliyoruz. Ama TOKİ asıl işlevini kaybedip, şimdi de fabrikalar yapmaya çalışıyor. Biz buna karşıyız. TOKİ, sadece dar gelirlilere konut üretmelidir" diye konuştu.
İnşaat sektörü ve müteahhitliğin diğer meslek gruplarına göre, ekonominin canlanmasına en fazla katkı sağlayan meslek olduğunu belirten Müteahhitler Derneği Başkanı Fahrettin Baykan’da, "Bu kadar önemli olmasına rağmen, ne yazık ki, bu zamana kadar İnegöl’de inşaat sektörü bir araya gelememiştir. ‘Birlikten kuvvet doğar’ atasözünden hareket ederek, İnegöl Müteahhitler Derneği'ni kurduk. Derneğimizin amacı, inşaat sektörünü geliştirmek ve meslek itibarını daha üst seviyelere taşımaktır. Derneğimiz insanlar arasında sağcısı, solcusu, doğulusu, batılısı, Alevi’si ve Sünni’sini ayırmadan sektörümüzde faaliyet göstermekte olan bütün firma sahiplerini aynı çatıda buluşturarak, ortak hareket etmeyi amaçlıyoruz. Karşımıza çıkmakta olan problemleri tek başımıza çözmek yerine, Dernek çatısı altında hareket etmeyi uygun bulduk. Bu nedenle hem resmi kurumlarımız hem de siz değerli müteahhitlerimiz açısından daha doğru olduğunu düşünmekteyiz" dedi.
2012 yılında yürürlüğe girmiş olan inşaat sektörü ile ilgili yasanın, birçok değişikliği getirdiğini ifade eden Baykan, "Bunlardan bir tanesi, Şehircilik Bakanlığı tarafından 01/01/2012 tarihinden itibaren şantiyelerde Sertifikasız ve Belgesiz ustalar çalıştırmak yasaklanmıştı. Bu konuda dernek olarak devreye girdik ve ustalarımızı yormadan, gereken evrakları toplayıp, bugüne kadar 900 ustamıza geçici ustalık belgesi aldık ve almaya da devam ediyoruz” diye konuştu.
TOKİ marifetiyle yapılan dairelere karşı olmadıklarını aktaran Baykan, "Yapılmalı ama dar gelirliye daire yapmalı, gerçek ihtiyacı olan kişilere yapılmalı diyoruz. Ama bakıyoruz ki, 1200 konut yapılıyor bunun sadece 200 tanesi dar gelirliye yapılmış geriye kalan 1000 tanesi tamamen kar amaçlı lüks daireler yapılıyor. Adeta TOKİ, İnegöl Belediyesiyle birlikte müteahhitlik yapmaya çalışıyor. Bu yapılan hareket, inşaat sektörünü bitirme hareketidir. Belediye Başkanına buradan seslenmek istiyorum. İnegöl’de afet mi var da TOKİ’yle çalışmayı düşünüyorsunuz, yoksa İnegöl’de konut açığı mı varda TOKİ’yi getirmek istiyorsunuz? Daha 2 sene önce TOKİ’nin yaptığı daireleri Belediye olarak zor sattınız. Bu TOKİ konusunda Belediye olarak neler yaptınız, neler yapıyorsunuz, kaç tane konut yapacaksınız ve bunun kaç tanesini dar gelirliye yapacaksınız? Bu konuda derneğimizi ve üyelerimizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz. Başbakanımız ne yapıyor, müteahhitleri zaman zaman yemeğe davet ediyor,  müteahhitleri toplayıp yurtdışına götürüyor ve diyor ki, ‘Türk müteahhidi ne kadar çok kazanırsa, o kadar da Türkiye kazanır’. Ben de İnegöl Belediye Başkanına diyorum ki, İnegöl müteahhidi ne kadar çok kazanırsa o kadar da  İnegöl kazanır. İnegöl müteahhidi ne kadar güçlü olursa, İnegöl’de o kadar güçlü olur" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim