19 Mayıs AtatürkR


19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, dün düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı. Dün ilk tören saat 09.00 da Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törenlere, saat 10.00’dan itibaren İlçe stadyumunda devam edildi. Törenlerde heyecandan bayılan bir öğrenci arkadaşları tarafından saha dışına çıkarılırken, kız dans grupları, gösterilerini yaparken ses sisteminin aniden arızalanmasına aldırış etmeden müzik olmadan danslarına devam ederek yoğun alkış aldılar.

Kaymakam Durmuş Gençer, Garnizon Komutanı Mehmet Terzi ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın tören alanını dolaşıp, halkın ve öğrencilerin Bayramını kutlaması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasını takiben, protokol tribününe gelen Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi öğrencileri, Kaymakam Durmuş Gençer, Garnizon Komutanı Mehmet Terzi, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başsavcı Mehmet Demirel, İnegöl Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yahya Işık ve Emniyet Müdürü Orhan Öztabak'a birer buket verirken, öğrencilerden biri Şanlı Türk Bayrağımızı öperek, Kaymakam Gençer'e verdi. Kaymakam Gençer, bayrağımızı 3 kez öperek alnına koydu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, "Bizler Vatana, Millete, Bayrağa sevdamızIa vurulmuşuz. Dünyaya nizam verirken Anadolu' da kuşatılmış ve parçalanmışız. Dört yıl süren 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesi, içinde bulunduğumuz ittifak devletlerinin yenik sayılmasıyla vatanımız işgal edilmiş, vurgun yemişti sevdamız. Ülkemizin üzerindeki kara bulutlar kan kusuyor, beli bükük analar, eli kınalı gelinler, ocaksız kalmış yetimler, Anadolu'nun sinesine saplanan hançerle yanıyor, gözyaşı döküyorlardı. Memleket viran olmuş, zaman durmuş, tarih adeta ağlıyordu. Yunus gönüllü insanımız geceleri karanlığından doğacak bir ışık bekliyordu. 16 Mayıs 1919 günü İstanbul'dan kalkan Bandırma Vapuru yolcusunu 19 Mayıs 1919 sabahında Samsun'a indirdi. Bir haykırış duyuldu, karanlıklar yırtıldı. İnsanımızın beklediği şimşek çaktı Samsun semalarından. Atatürk ve silah arkadaşlarıyla tutuşturulan kurtuluş meşalesi zifiri karanlığı aydınlatıyordu" dedi.

92 yıl önce bugün Türk Milletinin ayağa kalktığı, kalpte ve kafalardaki prangaların kırıldığı, trajedinin destana dönüştüğü, tarihin adeta dilini yuttuğu, mavzer kurşununun Mehmetçiğe selam durduğu, al rengin şehide, yıldızın gaziye, hilalin bu millete aşık olduğu gün olduğunu vurgulayan Baştürk, "Bugün Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramıdır. Gençler, Atatürk'ün ilke ve inkılapları ışığında, aziz vatanımız iç ve dış düşmanlar tarafından her türlü tehditle karşı karşıya bırakıldığında, bir ve bütün olacaksınız. Sakarya'da dirilecek, Ağrı Dağı'nda hayat bulacaksınız. Sevdanız Mevlana'nın avuçlarında yeşerecek, Bayrağımız damatlığınız ve duvağınız olacak. Bu vatanı kimseye vermeyeceksiniz. Çünkü, En güzel vatan Türkiye'dir. İnegöllüler, huzurunuzda geleceğimizin teminatı gençlerimizle söz veriyor ve diyoruz ki, Bu vatana canımızdan can, kanımızdan kan katacağız. Sevdamız ve yüreğimizle onu yücelteceğiz. Soylu davranışımızı tarihimizden, gücümüzü damarlarımızdaki asil kandan, sevgimizi sizden alacağız. Söz konusu Vatansa gerisini teferruat bileceğiz. Yürüyüşümüz umut olsun. Yolumuz ışık olsun. Yarınlarımız aydın olsun. Bayramınız kutlu olsun" şeklinde konuştu.

Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Melike Kırcadere'nin 'Atatürk'ün Son Mektubu'nu okumasının ardından, İmam Hatip Lisesi öğrencisi Uğur Duru, 'Gençliğe Hitabeyi' gür sesi ile okudu. İnegöl Anadolu Lisesi öğrencisi Lokman Üzegül ise, 'Gençliğin Ata'ya cevabını okudu.

Şeref Çağrısı, Gençlik Marşı ve geçit törenini takiben Kızlar Dans Grubu ve erkekler Dans Grubu ayrı ayrı gösteriler sundular. Okulların Halk Oyunları ekiplerinin, Türkiye’nin çeşitli yörelerinin halk oyunlarından örnekler sunmaları ile devam eden program, tören alanının tümüne yakın kısmında organizasyona katılan tüm öğrenciler tarafından oluşturulan, Türkiye haritası şeklindeki Kurtuluş Tablosu ve Türk Bayraklarının balonlarla gökyüzüne bırakılması ve yoğun alkışlarla son buldu.

Editör: TE Bilişim