Saadet Partisi (SP)


Saadet Partisi (SP) İnegöl İlçe yöneticileri ile Bursa Milletvekili adayı Salih Berber,  önceki akşam İnegöl’e bağlı Çeltikçi ve Edebey köylerine giderek, köy kahvehanelerinde köylülerle bir araya geldiler.

Köylülere hitap eden SP Bursa Milletvekili adayı Salih Berber, tarım sektörünün AK Parti iktidarı döneminde çökertildiğini belirterek, çiftçinin her geçen gün fakirleştiğine dikkat çekti. Berber, “Dünyanın en pahalı mazotunu kullanan Türk çiftçisi, her geçen gün biraz daha fakirleşti” dedi.

TARIMDA KENDİMİZE YETEN ÜLKE OLMAKTAN ÇIKTIK

Türkiye'nin, bir dönemler tarımsal ürünler bakımından dünyadaki kendi kendine yeten nadir ülkelerden birisi olduğunu hatırlatan Berber, "Maalesef bu hükümet döneminde bu özelliğimizi tamamen kaybettik. IMF ve Dünya Bankası'nın dikte ettiği tarım politikaları yüzünden stratejik tarımsal ürünleri ithal eder  bir duruma geldik. Tarımda, Türkiye AB'nin pazarı haline getirildi. İnşallah Saadet Partisi iktidarında bu kötü gidişata dur diyeceğiz. DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde başlatılan hatalı tarım politikaları AK Parti hükümetleri döneminde de devam ettirildi. Bu arada tarımsal üretimi gerçekleştiren çiftçimiz, hem üretim aşamasında hem de üretimden sonraki pazarlama aşamasında desteklenmemiş tabir caiz ise kendi kaderine terk edilmiştir. Bunun sonucu olarak çiftçi zarar etmiş ve üretim yapamaz hale gelmiştir. Neticede tarımsal üretim düşmüş ve önceleri gıda üretimi yönünden dünyanın kendine yeterli 7-8 ülkesinden biri olan, hatta ihracat yapan Türkiye son yıllarda bu özelliğini kaybetmiş ve ithalatçı ülke konumuna düşürülmüştür. Öyle ki, ülkemiz AK Parti iktidarında buğday, pirinç, mısır, pamuk gibi bitkisel ürünler ile karkas et ve canlı hayvan ithal eder duruma getirilmiştir” şeklinde konuştu.

Milli Görüş’ün iktidar olduğu dönemde Tarım Bakanlığı bütçesinin yüzde 89 artırıldığını hatırlatan Berber, “TMO’nun hububat alımı 145 milyon dolar iken, 1996’da 330 milyon dolara çıkartıldı” dedi.

TRAKTÖRLERE  “MAVİ MAZOT”

Saadet Partisi iktidarında tarımsal üretimin destekleneceğini belirten Berber, “Destekler ürünlerin maliyetleri ve dünya fiyatları dikkate alınarak belirlenecek ve üreticinin, çiftçinin kesinlikle kâr etmesi temin edilecektir. Bu destekler hem üretim aşamasında hem de pazarlama aşamasında olacaktır. Üretim aşamasında çiftçiye, vergisiz motorin (MAVİ MAZOT) temin edileceği gibi, diğer temel girdilerin temininde de destekler verilecektir. Çiftçiye Faizsiz Kredi verilerek üretim yapması teşvik edilecektir. Çiftçiye girdi desteği yanında ürünlerini pazarlarken de destek verilecektir. ‘Çiftçinin Kara Gün Dostu’ olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisinin tam kapasite ile çalışarak, üreticinin elde ettiği ürünleri geciktirmeden, son gramına kadar ve değer fiyatından satın alması temin edilecektir. Şeker pancarı ve tütünde uygulanan kotalar kaldırılacak, çay, fındık, üzüm, incir, kayısı ve benzeri ürünlerin yetiştiricileri de desteklenecektir. Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) ve Et Balık Kurumu (EBK)  gibi hayvancılığın gelişmesi için zaruri olan kurumlar, yeni fabrikalar kurularak ihya edilecek. Bu suretle hem süt üreticileri hem de besicilik yapan yetiştiriciler desteklenecektir. Yetiştiricilere de faizsiz kredi verilecektir. Ayrıca gerek karkas et gerekse kasaplık hayvan ithalatı durdurulacaktır. Türkiye kurbanlık hayvan ithalatından kurtarılacaktır” diye konuştu.

TOHUMCULUK TEŞVİK EDİLECEK

Sadece tek bir tarım sektörüne değil, aynı anda tüm tarımsal faaliyetlerde atak yapacaklarını belirten Berber, Saadet Partisinin tarımsal vaatlerini şöyle sıraladı; “Süt ürünleri ithalatı kontrol altına alınacaktır. Tarıma dayalı sanayinin, gıda sanayinin gelişmesi desteklenecektir. Bu suretle artık değerin ülkemizde kalması temin edilecektir. Tohumculuk teşvik edilerek, üreticilerin kaliteli ve ucuz fiyata tohumluk temin etmeleri sağlanacaktır. Kümes hayvanları yetiştiren üreticiler ve balıkçılık sektörü desteklenecektir.  Seracılık ve örtü altı sebze yetiştiriciliği desteklenecektir.”      

EKONOMİDE DEVLETÇİLİĞİ SAVUNUYORUZ

“Biz ekonomide devletçiliği savunmuyoruz” diyen Berber, “Bizim uygulayacağımız ekonomik modelde, savunma sanayi dâhil, tüm ekonomik faaliyetler özel sektör tarafından yürütülecektir. Devlet ancak alt yapı ve özel sektörün girmediği stratejik alanlarda yatırım yapacaktır. Saadet Partisi’nin uygulayacağı Adil Ekonomik Düzen devletçi bir düzen değildir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim