Dün, İnegöl Esnaf S


Dün, İnegöl Esnaf Sarayını ziyaret ederek, Oda Başkanlarının sıkıntılarını dinleyen CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, esnafa sahip çıkmanın siyaset üstü olduğunu belirterek, esnafın yüzü gülerse Türkiye'nin de yüzünün güleceğini ifade etti.
Dün saat 10.30'da gerçekleştirilen ziyarete, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, CHP İnegöl İlçe Başkanı Erol Kazanç ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. 11 Oda Başkanını da katıldığı ziyaret sırasında bir konuşma yapan Milletvekili Kemal Demirel, yaşanan ekonomik krizde en çok etkilenenlerin başında esnafların geldiğini belirterek, "Ben çok gezen bir Milletvekiliyim. Esnaflarımızın bu krizde yaşam mücadelesi verdiklerini biliyorum. Esnaf ülkenin sigortasıdır. Esnaf bir noktada dar gelirli insanların umududur. Çünkü, esnafla alışveriş yapan insanlar, işsizler, köylüler, memurlar, esnafların bugün bu kriz ortamından etkilendiği için etkilenmiştirler. Krizin faturasını işsizler öderken, çiftçi ürettiğinin karşılığını alamazken, memur ve emekli çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi verirken, bundan en fazla etkilenen esnaf yine oluyor. Borçlanmaları vardır. Bağ-kur olsun, banka kredileri olsun, bu noktada esnaf sıkıntı içerisindedir. Şimdi yeniden bir yapılandırma çalışması yürütülüyor. Bizde muhalefet partisi olarak, bu yapılandırma içerisinde esnafa en yararlı projeler nedir. Onların olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Önemli olan burada milyonlarca esnafı ve ailelerini rahat ettirecek bir düzenlemeyi parlamentodan çıkarabilmek. Hükümetin ve bizlerin görüşlerini oluşturulan komisyonda tartışacağız. Önemli olan ortak bir nokta bulmak. Bizler gelen teklifi daha genişletmek istiyoruz. Bizlerin görevi de bu konuda esnafımızın bizlere vereceği fikirler ve öneriyle parlamentoda esnafımızı rahatlatacak kararlar almak. Bende önümüzdeki günlerde TBMM’ye Bağ-Kur ve vergiler ile ilgili borçlanmalar konusunda bir kanun teklifi hazırlayacağım. Bu kanun teklifi de esnafı rahatlatma noktasında, hükümetinde bu konuda destekleriyle bir orta yol bularak, esnafı rahatlatacak düzenlemeleri Meclisten geçirmek istiyoruz. Öncelikle odaları ziyaret ederek, sorunları yerinde görerek ve dinleyerek Meclise taşımak için bu ziyareti gerçekleştirdik" dedi.
Referandum çalışmaları sırasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya gittiğini ifade eden Demirel, "Merkezleri ve köyleri dolaştım hem de pazarların olduğu gün dolaştım. Siftah yapmadan dükkanını kapatan insanları gördüm. Bunlar esnaftı. O kadar söylendiği gibi her şeyin çok iyi olmasını bizde isteriz. Yani esnafın yüzünün gülmesini kim istemez? Ama Bingöl'de esnaf şunu söylüyor. ‘Allah'a şükür beni kimse rahatsız etmiyor. Nasıl rahatsız etmiyor. Sabah geliyorum, akşam gidiyorum., kapıdan içeri kimse girmiyor’ dedi. Yani işsizlik azalmışsa, ekonomi dört dörtlükse herhalde onun dükkanına da giren çıkan olacaktır. Ekonominin iyi olduğu söylemlerinin yansımasını daha göremedik. Esnafın yararına, dertlerinin bitirilmesi noktasında hükümetin yapacağı her uygulamaya bizler desteği vereceğiz. Gereken olumlu yaklaşımı göstereceğiz. Yapılacak kanunların hızlı bir şekilde parlamentodan geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Anayasanın 177. maddesinde ‘Hükümet esnafı koruyucu tedbirleri alır’ diye bir madde var. Hükümete bu görevi Anayasa vermiştir. Yaşanan kriz herkesi etkilemiştir. Ama en başta esnaf etkilenmiştir. Esnaf sadece ekonomiye katkı sağlamaz. Aynı zamanda işsizliği de engeller, istihdam sağlar. Esnaf, Türk toplumu için çok önemlidir. Esnafın korunması için devlete ve hükümete büyük işler düşüyor. Muhalefete de yani bizlere de bu konuda görevler düşüyor. Bursa esnaf ve sanatkar şehridir. Esnafın rahatlatılması demek, Bursa ekonomisini rahatlatmak demektir. Esnafa sahip çıkmak siyaset üstüdür. Esnaf sosyal barışı koruyan bir unsurdur. Hükümet geçen dönem marketler yasasını hazırladı. Ama bir türlü hayata geçiremedi. Küçük esnafa sahip çıkmamız gerekiyor. Esnafın yüzü gülerse Türkiye'nin yüzü güler" diye konuştu.
Senede bir milyon lira vergi ödediğini belirten İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, "Vergi ödemeyen insanlara karşı benim hakkım nedir? Benim ödememin mecburiyeti ne? Ben vergi olarak verdiğim bir milyon lirayı sermayemde kullanabilirim.  Bu gemi bizim. Bu gemi su aldığı zaman hepimiz içinde batacağız.  Bu devlete hizmet etmek hepimizin görevidir. Bu yapılandırmalar da acaba adalet nereye kadar? Bugün vergisini ödeyen yüzde 20 insan var. Hangi vicdana göre diğer insanlar affediliyor. O zaman bana bir mükafat verin. Vergi Dairesi bana verginizi ödediğiniz için plaket verdiği yok. Hepimiz esnafız, merdiven altlarında faaliyet gösteren işletmelerin de kayıt altına alınması için, Esnaf Odalarından bir faaliyet belgesi almalarının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Odaların statüsü belli değil. Biz mobilyada yüzde 10 varız. Beni Mobilyacılar Odasına bağladığı zaman Mobilyacılar Odası beni ne kadar anlar? En önemlisi odaların bir yaptırımının olması, Odalara denetim hakkının verilmesi gerekiyor. Biz esnafımızı denetleyip, üst kurulumuza bildirip, kayıt dışı ekonomiyi ortadan  kaldırmamız lazım. Ben eğer keresteciysem beni bakkal denetleyemez. Beni keresteci denetler" dedi.
İnegöl'de 90 adet taksinin bulunduğunu ifade eden Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz ise, "İnegöl'de taksiciliğin daha iyi ve refah yerlerde yapılması için Belediye Encümeninden bir karar geçirdik. 12 tane taksi durağını Belediyemiz yapacak. 40 metre kare içinde tuvaleti, mutfağı, oturma yeri olacak. Muhtarlıklar gibi olacak. 12 tane taksi durağı için yer belirledik. İnegöl'deki taksicileri iyi bir statüye oturtacağız. Servisçiler ile ilgili güzel bir çalışmamız var. İnegöl'deki toplu taşımayı tek çatı altında topladık. Bu tabi sadece İnegöl ile sınırlı. Yaşanan ekonomik krizde herkes nasıl etkilendiyse arabacı kesimi de etkilendi. Bir sürü standartlar geldi. Mazot 3 lirayı geçti. Depolarda yağ yakılıyor. Kamyoncu esnafının vergi yükü ağır. 11 tane vergi ödemek zorunda. İster, istemez Vergi Dairesine, SSK'ya, Bağ-Kur'a borçlanıyor. Çünkü büyük paralar kazanan bir sektör değil. Vergi borçlarını ödeyenlerde bir noktada haklı. Ödeyenle, ödemeyen aynı kefeye konmasın. Kamyoncu esnafımız da haklı. Çünkü para kazanamıyor. Faizler çok yüksek. Faizlerin düşürülmesini talep ediyoruz. En az faizlerin yüzde 80'inin af edilmesini istiyoruz. Şuan borçlarda yapılandırma yapılsa, faizler düşmezse gene ödeyemezler. Onun için sadece borçları yapılandırmanın bir mantığı olmaz" diye konuştu.
İyileştirme yapılacaksa öncelikle esnaf kredilerinde iyileştirme yapılması gerektiğini belirten İnegöl Kahveciler Odası Başkanı Salih Remzi Pakoğlu’da, bu konuda adım atması gerekenin hükümet olduğunu ifade etti.
4 ay önce İnegöl’deki tüm Esnaf Odalarının Başkanlarına birer mektup gönderdiğini belirten CHP İlçe Başkanı Erol Kazanç, "Bu mektubun amacı, CHP iktidarından beklentileriniz ve isteklerinizdi. Eğer iktidar olan bir parti, tabanın sesini duymuyorsa, uyguladığı ve ortaya koyduğu çözümler, çözüm değildir. Eğer biz yerinden yönetimi hayata geçiremezsek, biz bunu zorlayamazsak, inanınki yukarıdaki insanlar sizin için bir şeyler yapmazlar. 10 yıl önce de esnaf odaların bir yaptırım gücü yoktu. Şimdi de aynı. Merdiven altında vergisini, sigortasını ödemeyen insanla müdahale eden yoksa, siz ne yapacaksınız. Bazı odaların bireysel mücadeleleriyle, örnek olarak Bakkallar Odasının tavrıyla hipermarketlere burada savaş açılıyor. Bu Donkişotluktur. Hipermarketlere karşı İnegöl Bakkallar Odasının mücadele etme şansı var mı? Yok ama mücadele ediyor. Bunu aslında devletin üst kademelerinin yapması lazım. Bunu da hep birlikte dillendirmemiz lazım. Türkiye'de kim iktidardaysa, bu tabanın sesini duyması ve dinlemesi lazım" diye konuştu.
Oda Başkanlarının sıkıntılarını dinleyen CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, bu konuları TBMM'ye taşıyacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim