İnegöl Belediyesi ve

İnegöl Belediyesi ve Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) işbirliği ile 'Evlilik Okulu' projesi hayata geçiriliyor.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dün saat 15.00'de Kültür Sanat ve Gençlik Merkezinde (KSGM), AHİD Başkanı Naci Köseoğlu ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenecek evlilik okulunu başarı ile tamamlayan çiftlere yönelik sınav yapılacağı, bu sınavda derece alanlara çeşitli mobilya ürünleri hediye edileceği bildirildi.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, evliliğin sosyal hayatın en önemli müessesi olduğunu belirterek, "Evlilik, insan hayatında en önemli dönüm noktasıdır. Bu açıdan sağlam, sağlıklı, bilinçli ve mutlu evlilikler çok büyük önem taşımaktadır. 2010 yılı içerisinde, ‘Evlilik Okulu’ diye bir proje başlattık. Projemize onlarca yeni evlenecek genç katıldı. Süresi tamamlanınca biten projemizi, Halk Eğitim Merkezi ve Kent Konseyi işbirliği ile gerçekleştirmiştik. Emek ve katkılarından dolayı her iki kurumumuza çok teşekkür ediyorum" dedi.
GEÇEN YIL BİN 554 KİŞİ EVLENDİ
İnegöl’de geçen yıl kıyılan nikâh sayısının  bin 554 olduğunu kaydeden Aktaş ,"Bu çok ciddi bir rakamdır. Ancak maalesef diğer taraftan boşanmalar da devam etmektedir. Çağımızın en büyük sorunlarından biri de boşanmaların artmasıdır. Boşanma sebeplerine bakıldığında, fındıkkabuğunu doldurmayan sebepler olduğu görülür. İyi bir eğitim almış olmak demek, çok iyi bir eş, çok iyi bir anne-baba olmak anlamına gelmiyor" diye konuştu.
AHİD'LE ORTAK İMZA
AHİD ile birlikte Evlilik Okulu Projesini daha kapsamlı olarak tekrar hayata geçireceklerinin altını çizen Aktaş, "Biz biliyoruz ki, aileler toplumu oluşturur, aile biterse toplum biter. Evlilik okulu ile gençlerimizin aile mutluluklarına katkıda bulunmak istiyoruz. Evlilik Okulu’na, nişanlı ve sözlü olan çiftler ile en fazla 2 yıllık evli çiftler katılabileceklerdir" şeklinde konuştu.
BAŞVURULAR BAŞLADI
Başvuruların bu gün itibari ile başladığını bildiren Aktaş, "Kayıtlar, Kültür Sanat ve Gençlik Merkezimizde yapılmaktadır. 30 çiftin katılacağı evlilik okulu proje takvimi, 28 Nisan-03 Haziran’dır. 28 Nisan’da başlayacak olan dersler her hafta Cumartesi ve Pazar günleri, toplam 12 ders şeklinde gerçekleştirilecektir. Dersler Sani Konukoğlu Konferans Salonunda verilecektir. Evlilik okulumuzun bir özelliği de bitirenlere verilecek sertifika ve ödüldür. Eğitime katılacak olanlar en fazla 2 ders devamsızlık yapabilecekler. Daha fazla devamsızlık yapanlar ise, sertifika ve ödül alma haklarını kaybedeceklerdir. Devamlılığı sağlamak amacıyla da kursiyerlerimizden 10 TL gibi cüzi bir kayıt ücreti alacağız" ifadelerini kullandı.
SÜRPRİZ HEDİYELER
Eğitimler sonunda, derslere devamlı gelen çiftlere sertifika verileceğine de işaret eden Aktaş, "Eğitimin sonunda yapılacak sınavda ilk ona girenlere çeşitli hediyeler verilecektir. İlk 3’e giren kursiyerlerimize, mobilya ürünleri, 4’ten 10’a kadar dereceye giren  kursiyerlerimize ise sürpriz hediyeler vereceğiz. Kursumuzda, iyi bir eş ve anne, eşlerin hak ve sorumlulukları, Çocuk gelişimi, Aile içi iletişim ve Cinsel Eğitim gibi birçok konu yer alacaktır. Eğitimlerimiz, Dr. Semin Güler, Dr. Halil Güzelsoy, Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Beyhan Yurdakul, Musap Seyithan, Dr.Yılmaz Gürkan, Halil Atalay, Dr. Naci Koöseoğlu, Ayhan Altunsoy, İlçe Müftümüz Bayram Canbey ve Eğitimci Sıtkı Aslanhan tarafından verilecektir. Evlilik Okuluna kayıt olma şartı nikâh için zorunlu bir şart değildir. Ancak nikâh için müracaat eden çiftlerimizi Evlilik Okulu için teşvik edeceğiz. Evliliğe ilk adımı atmak üzere olan ve 2 yılını doldurmamış yeni evli çiftlerimizi önemle Evlilik Okulumuza davet ediyorum. Evlilik Okulu projemiz kentimize hayırlı olsun diyorum" dedi.
BOŞANMIŞ AİLELERİN ÇOCUKLARI, BOŞANMAYA DAHA MEYİLLİ
AHİD Başkanı Naci Köseoğlu ise, "İnegöl'de 2011 yılında evlenen çift sayısı 1552 iken boşanma davaları 452'ye yükseldi. İnegöl'de yıllık ortalama üç evliliğe bir boşanma davası düşüyor. Evlilikler ekonomik sebeplerden ziyade sudan bahanelerle bitiriliyor. Geçen yıl ülkemizdeki boşanma oranı 120 bin civarında olmuştur. Boşanmalar daha ziyade evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşmektedir. Evli çiftler, tanıma süresinde boşanmanın getireceği yükümlülüklerin ne olacağını bilmeden boşanıyor. Boşanmış ailelerin çocukları boşanmaya daha çok meyilli oluyor" şeklinde konuştu.
SUDAN BAHANELERLE EVLİLİK BİTİYOR
Geçmiş yılların aksine boşanmalarda ekonomik sorunların ilk sıralarda yer almadığını, geleneksel değerlerin çözülmesinin boşanma oranlarını artırdığını ileri süren Naci Köseoğlu, "Televizyonda gösterilen diziler, söyleşiler, programlar milletimizin milli ve manevi değerlerine zarar veriyor. Gençlerimizi inancından, kültüründen, tarihinden, kısacası özünden uzaklaştırıyor. Yoğun çalışma hayatına katılan kadın ve erkeklerin aileden uzaklaşması, yeni ilişkiler ve bu ilişkilerle beraber ekonomik zorluklar boşanma sürecini hızlandırıyor. Özellikle batılı ülkelerdeki yaşama biçimlerin boşanmaların birinci sebebi olarak dikkat çekiyor. Sudan bahanelerle evlilik bitiyor. Oysa evlilik kutsal bir kurumdur. Cennette başlayıp cennette devam edecek tek ibadettir. Büyük İslam alimlerimizden birisi 'Bana dünyada cennet gösterin derseniz, göstereyim; Huzurlu bir aile. Yine bana dünyada cehennem gösterin derseniz, yine göstereyim Huzursuz bir aile' demiştir. Gerekçeleri olsa bile, Rabbimizin hoşuna gitmeyen tek helal, boşanmadır. İşte huzurlu ve mutlu yuvalar kurulması için, İnegöl Belediyesi'nin destek ve katkılarıyla 'Evlilik Okulu' projesini bir an önce hayata geçirmeyi elzem bulduk. Nişanlı, sözlü ve yeni evlenmiş çiftlere, yaklaşık 1.5 aylık verilecek bu eğitimde, son kalemiz olan aileyi kurtaracak, ayakta tutacak çok önemli konular, uzman ve tecrübeli eğitimciler tarafından gençlerimize aktarılacaktır. Seminerlere düzenli katılan ve başarılı olan çiftlere kurs sonunda sürpriz hediyeler ve 'Evlilik Okulu Sertifikası' verilecektir. Sağlam temellerin atılması, çatırdamayacak, yıkılmayacak, huzurlu ve mutlu yuvaların kurulması ve sağlıklı, şahsiyetli nesillerin yetişmesi için nişanlı, sözlü ve yeni evlenmiş gençlerimizi  'Evlilik Okuluna', eğitim almaya davet ediyoruz" dedi.

 

Editör: TE Bilişim