Tarımla ilgili yatır

Tarımla ilgili yatırım yapmak isteyen iş adamlarıyla görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelen Gürcistan Tarım Bakanı Bakur Kvezereli, beraberindeki heyetle birlikte Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı makamında ziyaret etti.  Bakan Kvezereli, tarım politikalarında Türkiye’yi örnek aldıklarını belirtti.

Tarım, seracılık, soğuk hava depoları ile ilgili bilgi alış verişinde bulunmak için Türkiye’ye gelen Gürcistan Tarım Bakanı Bakur Kvezereli, Bursa ve Yalova’daki incelemelerinin ardından, Fidan Üretimi ile ilgili bilgi almak için İnegöl’e geldi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı da makamında ziyaret eden Bakan, iki ülke arasındaki birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, Türkiye’nin Gürcistan’la partner ülke olduğunu, iki ülke arasındaki birlik beraberliğin, gelecekte ekonomik anlamda çok büyük faydalar sağlayacağını söyledi.

Bakan Kvezereli, “NATO’ya girme anlamında Türkiye’nin çok büyük destekleri var. Bunlar çok önemli çalışmalar. Yine ekonomik ve politik ticari anlaşmalarımız ve iki ülke vatandaşlarının vizesiz ve pasaportsuz gidip gelmeleri konuları var. İki ülke firmaları arasında anlaşmalar yapılıyor, kontaktlar kuruluyor. Tabi bu da özel sektörlerin ticaret yapmaları anlamında çok kolaylıklar sağlıyor. Geçmişe nazaran bu yeni çıkan yasalar doğrultusunda daha çok iş hacmi ve ticaret büyüyor. Çok büyük Türk şirketleri, Gürcistan’da yatırımlar yapıyor ve başarılı bir şekilde ticaretlerini sürdürüyor. Onlar memnun bizde memnunuz” dedi.

GÜRCİSTAN TARIMDA TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALIYOR

Tarımda Türkiye’yi örnek aldıklarını söyleyen Kvezereli, “Tarım Bakanlığımız tarımcılıkta Türkiye’yi örnek alarak, Gürcistan’a taşımaya çalışıyor” diyerek zeytincilik konusunda örnekler verdi.  Gürcistan’da eskiden kalma çok az zeytin ağacının bulunduğunu ifade eden Kvezereli,  “Türk iş adamları geldiler, zeytin bahçeleri oluşturacağız dediler. Ortaklarla gittik beraber yerleri dolaştık ve bu gün o bahçeler oluştu. 3 sene önce biz bu işe başladığımızda çoğu dostlar, arkadaşlar, insanlar bu projeye güldüler. Özellikle parlamentoda muhalefet bizim zeytincilik projemize gülüyordu ama bugün bu seviyeye geldi, bundan sonra daha büyük seviyelere gelecek” diye konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise,  Köftesi ve Mobilyası kadar İnegöl’ün tarımda da ünlü olduğunu söyledi. Başkan Aktaş, “Türkiye’yi ziyaretlerinde başta Mehmet Nuri Tayyar olmak üzere Gürcistan’daki yatırımcıların  vastasıyla İnegöl’ümüzü de ziyaret etmek istemişler ve iki günlük gezi tertip etmişler. İstanbul’dan başlayıp İnegöl ve İznik’e kadar devam eden süreçte yerleri gezmek istemişler. İnanıyor ve ümit ediyorum ki, Gürcistan ve Türkiye ilişkilerinin artması adına bu ziyaret büyük katkı koyacaktır” dedi.

Ziyaretin sonunda Başkan Alinur Aktaş, ülkesine döndüğünde daha üst konum olan Tarım Komisyonu Başkanlığına  getirileceği ifade edilen konuk  Bakan Kvezereli’ye,  İnegöl Kent Müzesi biblosunu ve İnegöl’ün resmedildiği plaketi takdim etti.

Editör: TE Bilişim