5 Ekim 2009 tarihin


5 Ekim 2009 tarihinde ‘İnegöl Mobilyasını Geleceğe Taşımak’ sloganı ile kurularak çalışmalar yapan İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu (İMTG), birinci yılını kutluyor.
Dün sat 09.00’da Hotel Angelacoma’nın çok amaçlı salonunda düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında, İnegöl mobilyasının tanıtımı konusunda bir yılda yapılan çalışmalar basına tanıtıldı.
Toplantıya, İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu (İMTG) Başkanı Ahmet Güleç ve yönetim kurulu üyeleri, İFOR İşletme Müdürü İsmail Bilican ile basın mensupları katıldı.
Kahvaltının hemen ardından İnegöl Mobilyası Basın Halkla İlişkiler Sorumlusu ve İFOR Dış Ticaret Sorumlusu Aysun Sanatçı, 1 yıl içerisinde gerçekleştirilen projelerle alakalı raporu sundu.
İnegöl Mobilya Tanıtım Grubunun Broşürü bastırılarak İnegöl’deki İlgili tüm taraflara gönderildiğini belirten Aysun Sanatçı,  “02-08 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenen MODEF EXPO 2009 fuarında stand açıldı ve bilgilendirme yapıldı. İnegöl Mobilya Tanıtım Grubunun bütçe dağılım çalışması alt komisyonlarca gerçekleştirildi. Tanıtım Grubunun görsel tanıtım faaliyetleri için creatif ajanslar görüşmeler için davet edildi. 9 Ajansın sunumları uzun soluklu bir süreçte itina ile takip edildi. Bu sunumlar neticesinde 3 ajans belirlenerek, kendilerinden tekrar sunum talep edildi. 30 firmamızın davet edildiği bir organizasyonda yaptığımız çalışmalar hakkında kendilerine bilgi verildi. Gerçekleştirilen bir çok toplantıya basın mensupları davet edilerek gün gün yapılan çalışmalar kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantı sonrası Ajans Gusta ile yola devam edilmesine karar verildi. Grup üyeleri ile Ajans arasında koordinasyonu sağlamak için, her biri kendi alanında eğitimli 2 personel istihdam edildi. Ajans Gusta ile gerçekleştirilen 7 toplantı sonucu grubun logosu ile kurumsal kimlik çalışmaları tamamlandı. Tüm çalışmaların taraflara bilgi verme amaçlı olarak sergilenmesi için Prof. Dr. Mehmet Altan’ın katılımıyla Lansman Gecesi organize edildi. Nakliye araçlarının İnegöl Mobilyası logosu taşıyan brandalarla giydirilmesi için çalışmalar yapıldı ve devam ediyor. İMOB fuarında tüm katılımcılarımızın yer aldığı bir katalog hazırlandı, tüm katılımcı firmalarımıza standı ile birlikte dağıtıldı” dedi.
2011 yılında İnegöl’de Uluslararası bir mobilya kongresi düzenlenmesine karar verildiğini bildiren Sanatçı, “İstanbul Ticaret Odasının ve Dış Ticaret Müsteşarlığının mobilya çalıştaylarında İnegöl Mobilyasının tanıtımı adına faaliyetlerde bulunuldu. Nakliye firmaları ile toplantılar gerçekleştirildi. Medya Planı 25 Ağustos-13 Eylül 2010 tarihleri arasında ATV, STAR, KANAL 7, STV, NTV, HABERTÜRK, TV 24, TRT-1, TRT HABER kanallarında 906 adet reklam programı gerçekleştirildi. Tanıtım Amaçlı bir takım promosyonlar hazırlandı. İnegöl içinde ve İMOB fuarında totem billboard çalışmaları yapıldı. Ulusal basında Zaman ve Hürriyet gazetelerinde 2010 Temmuz ayından başlayıp 2010 Aralık ayına kadar her hafta 7x35 ebadında ilanlarımız çıktı ve çıkmaya devam edecektir. Ulusal dergilerde İDO’ya ait Seelife, THY  ait Skylife ve Onur Hava Yollarına ait Onuair dergilerinde Ocak 2011’e kadar dergilerin her ayında reklamlarımız çıkmaya devam edecektir. Türk Hava Yolları yurtiçi ve yurtdışı tüm uçuşlarında uçak içi LCD ekranlarda ilanlarımız 25 Eylül-25 Ekim 2010 tarihleri arasında yayınlanacaktır. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasından ATR’sini alan her Tır 65x65 ebatlarındaki İnegöl Mobilyası Export yazılı stickerı tırlarına yapıştırıp yurt dışına çıkışları sağlanmaktadır. 23 Eylül 2010 tarihinde İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu, Ankara Mobilya çalıştayında İnegöl Mobilyası Tanıtım çalışmalarında bulundu. 07-10 Kasım 2010 tarihleri arasında İstanbul CNR fuar merkezinde gerçekleştirilecek olan MÜSİAD fuarında İMTG olarak stant açılacak. Bu bağlamda fuar süresince İMTG ve MODEF broşürleri dağıtılacaktır. Ayrıca İMTG’ye destek veren tüm firmaların kataloglarının dağıtılması sağlanacaktır. Bugüne kadar 30 toplantı gerçekleştirildi. 75 karar alındı” şeklinde konuştu.
İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu (İMTG) Başkanı Ahmet Güleç’de konuşmasında, İnegöl mobilyasının daha çok tanıtılması için iyi niyetli olarak gelen önerilere her zaman açık olduklarının altını çizerek, İnegöl mobilyanın fikir lideri olduğunu ileri sürdü.
İnsanların, bir şeyi geliştirme konusunda verdiği mücadelenin, yan yol gösterilmeden eleştirilir hale getirildiğini belirten Güleç, “Bir yıl önce Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi ile bir araya gelerek mobilyanın daha çok tanıtılması ve geliştirilmesi konusunda bir çalışma yapma konusunda toplantı gerçekleştirmiştik. Toplantının ardından bütün mobilyacıların olduğu bir iftar yemeğinde iki konuya dikkat çektik. Birinci çalışmamız reklamla alakalıydı. Mobilya federasyonu tartışılıyor ama İnegöl olarak biz bunun içinde değildik. İkincisi ise alternatif bir fuar düzenleyip, fuardan ıskonto alınmasıydı. İki konudan, reklam konusu kabul edildi. Çünkü 20 yıldır reklam yapamadık. Sonrasında İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu kuruldu. Yönetimimizde bir kaç mobilyacı olmasına rağmen, mobilya işiyle uğraşmayanların performansı, İnegöl’de bu konuda çok şeyin yapılacağı sinyalini verdi. Bu güne kadar 30 toplantı yaptık. Reklam ajansları ile görüşmeler yapıp, Ajans Gusto’yu seçtik. Sonrasında bütçe kurma konusunda çalışmalar yaptık. O zaman İTSO’nun 150 bin TL ve Belediye’den 150 bin TL olmak üzere bize taahhüt edilen 300 bin TL’den başka bütçemiz yoktu. Tedarikçi ayağımızdan da başta Mehmet Yıldız olmak üzere, mobilyacılarımızdan da destek aldık. 3 bin 200 uçuşun yer aldığı Skylife dergisinde reklamımız var. Uzak doğu uçuşlarının çoğunu THY yapıyor. İnegöl mobilyası tanıtılıp, güçlendiğinde, mobilyacıda güçlenecek ve medyaya da bütçe ayıracağız. Var olan bütçeyi kendin çal, kendin oyna noktasına getirip çarçur edersek, hiçbir yere gelemeyiz. Mobilyacısının güçlenmesi demek, İnegöl’ün güçlenmesi anlamına geliyor” dedi.
MÜKEMMELLİK SONUÇ, DEĞİL SÜREÇTİR
Mükemmelliğin bir sonuç değil, süreç olduğunu ileri süren Güleç, “Bu süreçte nerden başladığınız önemlidir. İşte bu anlamda bu sürece nereden başlamanızla alakalı bir hadisedir. İnegöl’ün genel anlamda mobilyasının gelişmesini, niceliksel büyümeden çok niteliksel büyümenin çok daha fazla katma değer getirdiğine inanıyoruz. Niteliksel büyüdüğümüzde çok önemli katkısı olacaktır. İbadetin azda olsa sürekliliği makbuldür. İnegöl, mobilyanın fikir lideridir. Bu liderliğimizin, 2. OSB’nin bitmesiyle beraber kapasite liderliğine dönüşeceğini düşünüyoruz. Daha çok çalışırsak, Türkiye’nin değil Avrupa’nın mobilya üssü oluruz” diye konuştu
KÖFTE BAHANE MOBİLYA ŞAHANE
‘Köfte Bahane Mobilya Şahane’ sloganının hep olumlu tepkiler aldığını sevinçle bildiren Güleç, “Köftemizde reklam oluyor, mobilyamızda. Biz bu sloganı, ‘Çay kahve bahane, sohbet şahane’ sözünden aldık. Yani sonuçta bir kahve içmenin kırk yıl hatırı vardır. Köftemizin de mobilya ile değeri vardır. Köftemizin imajı mobilyamızla yarışır niteliktedir. İki önemli değerimizin, tek reklamda bulunması bizim için bir fırsattı. Yıllar içerisinde, İnegöl’den geçenler ya durup köftesini yedikten sonra mobilyasına bakmıştır yada mobilyasına bakarken köfte yemeden gitmemiştir. Bursaspor’un göğüs reklamı ile alakalı gelin güvey olduk ama altından kalkamadık” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Başkan Ahmet Güleç basın mensuplarının sorularını yanıtlarken,
KanalOn TV Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özdemir’in “Grup kurulurken, grubun resmiyeti var mı? Tüzüğü var mı şeklinde bir söylemde bulunmuştum. Grup, 5 kuruluştan oluşmuş kurumsal yaptırımı olmayan bir dernek gibi gözüküyor. İnegöl mobilyasından önce, İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu’nun ismi ön planda gibi görünüyor. İnegöl’deki reklam ajansları ile beraber bir proje üretilip tanıtım programları düzenlenebilirdi. ‘Köfte Bahane Mobilya Şahane’ sloganı facia. Köfteci işletmecisi olsam tepki gösterirdim. Reklamlar ve sloganlar, İnegöl mobilyasının kalitesini yansıtmıyor. Fındık tanıtım grubu bir şekilde tanıtımını çok güzel yaptı. Hedefine ulaşan reklamlar yaptılar. Türkiye gerçeğine damgamızı vuracak reklamlar yapabilirdik. İlgili ajans bu konuda İnegöl’ü bilmiyor. Mobilyacı esnafı, bu reklamların geri dönüşü olacağına inanmamış. Logo tasarımı, ‘Beyazgazete’ sitesinin logosuna çok benziyor. İMTG yaptığı çalışmalarda, kendi çalıp kendi oynuyor” şeklindeki eleştirilerine de cevap verdi.
Ahmet Güleç, “Yapılan bütün yapıcı eleştirileri değerlendiririz. Biz zaten yeni bir grubuz. Eleştirilere ve önerilere her zaman açığız. Bu çalışmalarımızı asla sabote etmeden yapmalıyız. Çünkü, sabote edilmesi halinde çalışmalarımız baltalanmış olur. Bu zamana kadar ciddi geri dönüşler aldık. İMOB fuarında bir katalog yaptırdık ve böylelikle ilişkilerimiz arttı. Logomuz bizi, 3 dinde anlamı olan Nar ibaresi çok iyi bir şekilde dünyada temsil ediyor” diyerek, yapılan eleştirilerin iyimser olması gerektiğini ifade etti.
Güleç, İnegöl’de bin nakliye arıcının olduğunu düşündüklerinde, sadece bu araçların üzerine İMTG reklamını koymak için 4 milyon TL’nin gerektiğini, bu reklamı bütün taşıyıcı kamyonlara koyacaklarını ama kısa vadede yapmalarının mümkün olmadığını ifade etti.
Zaman Gazetesi İnegöl Temsilcisi Kasım Şahin, reklamların insan odaklı olmadığını belirtirken, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Sadullah Organ ise, İnegöl’ün yüzde 60’ını ilgilendiren İnegöl Mobilyası’na, müşterilerin güvenmediğini belirterek, “Üretilen ürünler, tescilli değil. Bir müşteri satın aldığı malda herhangi bir eksik bulduğunda geri iade edemiyor, zorlukla etse bile yarasını geri alamıyor. Müşteri memnuniyeti, garanti belgeleri ortada yok” dedi.
Güleç, bu konu hakkında altyapı çalışmaları yaptıklarını, meydana gelen aksaklıklarda  bir takım yaptırımlar  uygulayacaklarını kaydetti.

Editör: TE Bilişim