İlçe Tarım Müdürü M


İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, dün saat 15.00’de makamında düzenlediği basın toplantısında, Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeni ile ilçeye yönelik küçükbaş ve büyükbaş hayvan sevkiyatının başladığını bildirdi.
Dün, hayvanlar üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda gündeme gelen konularla ilgili bilgiler veren Müdür Mahmut Doğru, kurbanlık büyük baş hayvanların asgari 2  yaş, küçükbaş hayvanlarda ise asgari 6 aydan küçük olmamasının gerektiğini vurgulayarak, “Kurbanlık hayvanların cüsse yani fiziki itibariyle anaç vasfında olması gerekir” dedi.
Veteriner hekimlere, gebe hayvanların hayvan pazarına alınmaması konusunda talimatlarda bulunduklarını söyleyen Doğru, “Gebelerin yanında, söylediğimiz yaş sınırının altında olan hayvanların da  asla hayvan pazarına girmesine izin verilmeyecektir. Bu uyarılara uymayanlara yönelik cezai işlemler yapılacaktır. İlçe genelinden veya diğer il ve ilçelerden gelenlerin mutlaka veteriner hekimi raporu bulunması gerekiyor. Kurbanlık hayvanlar konusunda Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu Trakya kesimi şap hastalığının olduğu bir bölge. 25 Mayıs tarihlerinden sonra bu bölgemizden hayvan sevkiyatı yasaktır. Bazı üreticilerimiz, İstanbul’un Trakya tarafı olmak üzere bu bölgelerden hayvan sevkiyatı yapmaktalar. Bu sevkiyatla ilgili getirilen hayvanlar İnegöl’e sokulmayacaktır” diye konuştu.
ŞAP AŞISI BAŞARI İLE TAMAMLANDI
Şap aşısını başarı ile tamamladıklarını da kaydeden Doğru, “İnegöl ilçemizde mevcut 18 bin 500 büyükbaş hayvanın şap aşısı yapılmıştır. Aşı uygulamasında başta muhtarlarımız olmak üzere üreticilerimizin büyük çoğunluğu veteriner hekimlerimize gerekli desteği göstermişlerdir. Bir kaç olayın dışında, şap aşısı uygulamamız başarı ile tamamlanmıştır” şeklinde konuştu.
Türkiye genelinde 23 milyon civarında küçükbaş, 12 Milyon civarında da büyükbaş hayvan varlığının söz konusu olduğunu ifade eden Doğru, İnegöl’de de 35-40 bin  civarında küçükbaş, 18 bin 500 civarında da büyükbaş hayvanın bulunduğunu, kurbanlık hayvan sayının yeterli olduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilişim