-Gazeteciler Cemiyet

-Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım’ın Misafiri Olarak İnegöl’e Gelen Kıbrıs’ın Eski Başbakanı Osman Nejat Konuk, Kent Müzesine Hayran kaldı-

“İnegöl’ün tarihi burada yatıyor”

Kıbrıs’ın ilk Başbakanı olan, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası Başbakanlık görevinde bulunan, aynı zamanda Kıbrıs Meclisinin ilk meclis başkanı seçilen 83 yaşındaki Osman Nejat Konuk, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım’ın konuğu olarak dün İnegöl’e geldi.

Mehmet Hanefi Yıldırım’ın ev sahipliğinde İnegöl’ün çeşitli yerlerini gezen eski Başbakan Osman Nejat Konuk, Kent Müzesindeki incelemelerinin ardından  Kent Müzesine hayran kaldığını ifade edip, “İnegöl’ün tarihi burada yatıyor” diyerek, Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı, İnegöl’e  böyle bir eser kazandırdığı için kutladı.

Aynı zamanda KKTC Anayasasını yazan ve 1976-1978 yılları arasında Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin, 1983-1985 yılları arasında da KKTC Kurucu Hükümetinin ilk Başbakanı olarak görev yapan Osman Nejat Konuk’u Kent Müzesi’nde karşılayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Konuk’a İnegöl ve müze hakkında bilgiler verdi.

Kıbrıs’ın bağımsızlığı için Rauf Denktaş ile aynı safta mücadele ettiğini, Kıbrıs’ın çok çetin mücadelelerden geçip bu günlere geldiğini, bağımsızlığın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini ifade eden Osman Nejat Konuk, İnegöl’de bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yerinin çok iyi olduğunu, güçlü Türkiye’nin Kıbrıs’ın bağımsızlığı anlamına geldiğini ifade eden Konuk ayrıca, “Ben bir bakıma yarı Bursalı sayılırım. 1953 sonunda Yedek Subay olarak askerliğimi bitirdikten sonra ilk kamu görevlisi olarak Bursa’ya tayin edildim. Esas mesleğim hukukçuluktur. Ankara hukukunu bitirdim. Askerlikten sonra Orman Tahdit Komisyonunda görev aldım. Daha sonra bu görevden istifa ederek Avukatlık stajımı Bursa’da tamamladım. 55 ile 60 yılları arasında Bursa’da avukatlık yaptım. Bu bakımdan İnegöl benim avukatlık yaptığım sırada dava aldığım ilçelerden biridir. Çok zaman İnegöl’e keşif için  geldiğimi hatırlıyorum. Bir seyahat sırasında Sayın Mehmet Hanefi Yıldırım ile tanıştık. “İnegöl’e gelirseniz sevinirim” dedi. Bir resepsiyona katılmak suretiyle 2 gün önce Bursa’ya geldim. Eski anılarımı tazelemek için İnegöl’e ziyarete geldiğimde, Mehmet Hanefi Yılıdırım’ın aracılığı ile  genç Belediye Başkanımızla tanıştım. Çok memnun oldum. Onun misafiri olmaktan da onur duydum” dedi.

KKTC’nin ilk Başbakanını İnegöl’de ağırlamaktan mutlu olduğunu ifade eden Başkan Alinur Aktaş ise, “Yavru Vatan Kıbrıs’ın hem Cumhuriyet öncesinde hem de Cumhuriyet sonrasında ilk Başbakanı olan değerli büyüğümüz Nejat Bey’i burada ağırlamak bizim için büyük bir onur. Ben özellikle Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Mehmet Hanefi Yılıdırım’a da bu işe vesile olduğu için teşekkür etmek istiyorum. Bir miktarda olsa kendisinden Kıbrıs’la alakalı süreci dinleme imkânına sahip oldum. Kıbrıs ve Türkiye ayrı ayrı düşünülemez. Et ve tırnak gibi birbirine bütünleşmiş. Türkiye’nin güçlü olması Kıbrıs’ı da ayakta tutmakta. Dolayısıyla böyle değerli büyüklerimizin verdiği gayret ve çabalarla da inşallah bu milletin sırtı yere gelmeyecektir. Ben kendisine çok teşekkür ediyorum. Müze bizim İnegöl olarak sembolümüz. Her şeyimiz. Kendisi 50’li, 60’lı yıllarda İnegöl’ü tanıyordu, biliyordu ama birazda geçmişten günümüze geldiği süreci bizzat müzede görmekte istemiş. Ben kendisine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kendisine hayırlı, sağlıklı daha nice uzun ömürler temenni ediyorum” Dedi.

Eski Başbakan Osman Nejat Konuk’un İnegöl’e gelmesine vesile olan Yıldırım Gazetesinin sahibi ve Sorumlu Genel Yayın Müdürü, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım ise, “Çok kıymetli Başbakanımız, muhterem insan Nejat Bey’i İnegöl’de ağırlamaktan son derece mutluyum. İnegöl’e konuk ettiğimiz zamanda İnegöl’ümüzün gözbebeği olan Sayın Belediye Başkanımız tarafından hazırlanan bu güzel müzeyi Başbakanımıza tanıtmak istedim. Bizi kırmadılar, Belediye Başkanımızda bize iştirak ettiler.  Allah nasip ederse bundan sonrada Oylat’ı kendisine gezdireceğim. İnegöl’ümüzde bir tur attıktan sonra Oylat’a gideceğiz. Oylat’ta bir akşam ağırlayacağım kendisini. Gönlüm istiyor ki, bir kaç gün daha misafir edeyim ama kendisinin, bir programından dolayı yarın aramızdan ayrılması gerekiyor. Ama kendisinden söz alacağım, önümüzdeki aylarda kendisini İnegöl’de birkaç günlüğüne ağırlamak istiyorum. Ben İnegöl’ümüze böylesine tarih kokan, kişiliği olan bir insanı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu da söylemek istiyorum. Tarihten bir yaprak bize sundu. Hafızalarımızı tazeledi. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kıbrıs’ın eski Başbakanına “1 acı kahvenin 40 yıl hatırı vardır” mesajını veren çiniden yapılmış kahve fincan takımı ve İnegöl Belediyesini tanıtan broşürlerden oluşan bir çanta takdim etti.

Eski Başbakan, Kent Müzesinin ziyaretinin ardından Mehmet Hanefi Yıldırım ile birlikte  Oylat’a gitti.

 

Editör: TE Bilişim