İnegöl Genç İşadamla

İnegöl Genç İşadamları Derneği (İGİAD) ile TÜV Rheinland firması işbirliğinde önceki akşam, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Toplantı Salonunda ISO kalite belgeleri ile ilgili eğitim semineri düzenlendi.

Önceki akşam saat 19.30'da düzenlenen seminerin açış konuşmasını yapan İGİAD Başkanı Bahadır Bayraktar, rekabet ortamında markalaşmanın önemini artık herkesin bildiğini belirterek, "Markalaşmadan ürününüzü pazarlayabilmek artık neredeyse imkansızlaştı. Markalaşmanın da en önemli unsurlarından birisi güven. Güveni dünyada sağlamanın, bunu tescilli hale getirmenin bir şekli var. Sanayileşmiş toplumlarda bunu dünyada geçerliliği olan firmalardan alınmış kalite belgeleri ile ürün ve hizmetlerini belgelendiren firmalar markalaşma yolunda bir adım öne geçiyorlar. Bu günkü rekabet şartlarında kaliteli, hızlı, uygun ve verimli üretmeden rekabet etme şansımız kalmamıştır. Bizim İGİAD olarak bu bilgilenme sürecinde bu konunun özellikle üzerinde durmaya başladık. Bu akşam dünyada en önde gelen uluslararası akreditasyon kuruluşlarından olan TÜV Rheinland Holding Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ceyda Karaçivi ile irtibata geçtiğimizde, kendileri bizleri kırmadılar. Bu akşam kalite belgesi, ISO, hizmet nasıl belgelendirilir, nasıl alınır, hangi süreçlerden geçmeliyiz bununla ilgili birinci ağızdan bilgi almak istedik. Konuşmacılarımıza da teşekkür ediyoruz" dedi.

ISO kalite belgeleri ile ilgili eğitim seminerinin ilk konuşmacısı TÜV Rheinland Holding Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ceyda Karaçivi, "ISO 9001 kalite sistemi ile ilgili  iki türlü belgelendirme var. Bir tanesi ürün belgelendirme, firmanın kendisine verilen bir belgelendirme türüdür ve laboratuar testleri ile verilir. Bu belge firmanın satış gücünü, yurt dışına açıldığında yönetiminin gerçekten kaliteli bir şekilde yürütüldüğünü açılayan bir belgedir. Yönetim sistemlerinin kalitesi, firmanız içindeki bütün dengelerin iyi bir kaliteyle yönetildiğine dair belgedir. Bu belgenin size avantajı yurt dışına açılmak istediğinizde karşınızdaki firma aynı kendisinin gibi ISO 9001’e göre işleyen bire şirket olduğunu görmek ister" diye konuştu.

Kaliteyi, belirlenen şartlar altında ve zaman süresi içerisinde, istenilen fonksiyonları yerine getirme kabiliyeti olarak nitelendiren TÜV Rheinland Yönetim Sistemleri Operasyon Koordinatörü Ceren Demir ise, "Başka bir deyişle kullanıma uygunluktur. ISO, 1947’de İsviçre'de kurulmuştur. Amacı, standartların geliştirilmesi, ürün ve hizmetlerin uluslararası dolaşımına katkı sağlanmasıdır. ISO, International Organization for Standardizasyon'un kısa yazılışıdır, yani uluslararası standardizasyon örgütünün oluşturduğu bir kalite yönetim standardıdır. ISO 9001 Belgesi ise, ilgili kuruluşun ürün veya hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir yönetim sistemine uygun olarak sevk ve idare edilen bir yönetim anlayışının sonucunda ortaya konduğu ve dolayısı ile kuruluşun ürün ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanabileceğinin bir güvencesini belirler. ISO 9001 ise, etkin bir kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standarttır. Kuruluş, bu standardın şartlarını sağladığında, ISO 9001 belgesini alabilir. Belge, kuruluşun ürün ve hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir standarda uygun olarak üretildiğini gösterir" dedi.

Eğitim semineri TÜV Rheinland Mobilya Test Laboratuarı Genel Müdürü Adem Durmaz ile TÜV Rheinland Kalite Uzmanı Levent Keskin'in konuşmaları ile son buldu.

Editör: TE Bilişim