Kulaca Köyü Tarımsal

Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur yaptığı açıklamada, 2012 yılında kaliteli ve bol ürün yapan çiftçinin kazançlı çıkacağını belirtti.

2011 yılının ve 2012 yılının ilk aylarının iklim itibariyle olumlu geçtiğini ifade eden Başkan Ahmet Uğur, "Bugüne kadar olan yağışlar, 2012 yılının verimli geçeğini gösteriyor. Ama dünya ekonomisine baktığımız zaman Türkiye'de diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da biraz daralma olacaktır. Buda tabi ki, çiftçimizin ürün yetiştirme ile ilgili elinde yeterli sermayesinin olmayışından kaynaklanıyor. Bankaların ve diğer kurumların kredileri kısması nedeniyle bir daralma olacak. Ama çiftçimizin şunu iyi bilmesi lazım. Tüm krizlerde çiftçi bundan istifade eder. Üretimini, ürünü fazla ve kaliteli yapan dış satımda avantajlı olacaktır. İyi ürün yapan yurtdışına ihracat yapacaktır. Çünkü devalüasyon olduğu dönemler de tarım ürünleri her zaman avantaja geçer. Dış satımın önceliği vardır. O nedenle bu sene de üreticimiz gayret edecek. Kaliteli ve bol ürün yetiştirip yurt dışına satacağız. Yurt dışında daralma var. Yurt dışına satılacak ürünlerin kaliteli bir şekilde  üretilmesinde  fayda var" dedi.

İnegöl'de tarım alanında meyveciliğin önde geldiğini belirten Uğur, "Bu nedenle meyvecilerin daha kaliteli ürün yetiştirmeleri gerekmektedir. Bu güne kadar kalite konusunda sıkıntımız vardı. Ürünlerin üzerinde ilaç kalıntılarının olmaması gerekiyor. Yeni hal yasasına ayak uydurmaları gerekiyor. Yeni hal yasasında her üreticinin kendi ürettiği ürüne bandrol koyması gerekiyor. Bu nedenle bandrolü koyduğu zaman yaptığı hatanın kendine döneceğini bilmesi lazım. Bu nedenle ilaçlamanın köylerde ortaklaşa yapılması lazım. Hatta şirket mi diyelim, kooperatif mi diyelim, bunların artık ele alması lazım. İlaçlama sisteminde tek elden yönetime geçmemiz lazım. Çünkü, örnek aldığımız Avrupa ülkeleri bunu yıllardır yapıyor. Türkiye'deki tarımı, Avrupa tarımına uydurmak için bu gayreti sarf etmemiz lazım" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim