Kutlu Doğum Haftası

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, İnegöl Müftülüğü tarafından 'Hz. Peygamber ve İslam Kardeşliği' konulu konferans düzenlendi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü Saat 20.30 da Anafen Dershanesi Konferans salonunda, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Tevfik Yücedoğru'nun konuşmacı olduğu 'Hz. Peygamber ve İslam Kardeşliği' konulu konferansa, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Müftü Bayram Canbey, cami imamları, din görevlileri ile kalabalık vatandaşlar katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından konferansın açılış konuşmasını yapan Müftü Bayram Canbey, Kutlu Doğum Haftasının 1989 yılından bu yana Türkiye genelinde kutlanmakta olduğunu belirterek, "Peygamberimize olan sevgimizi, her yerde ifade etmemiz lazım. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl 'Kardeşlik Hukuku ve Ahlakı' konularını belirledi. Son yıllarda kardeşliğe ihtiyacımızın olduğu dönemler yaşıyoruz. Çeşitli kişilikler tarafından İslam kardeşliğimizin önüne geçecek çalışmalarla, kardeşlik duygularımız zedelenmeye çalışılıyor. Bunları görüyoruz. Suriye'de son bir yıl içinde 10 bin Müslüman kardeşimiz katledildi. Bu haftanın, kardeşlik bağlarının sağlanmasına vesile olmasını diliyorum" dedi.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tevfik Yücedoğru ise, "Bir insana 'sen iyisin' demek ona bir şeref bahşetmektir. Bir insanı alıp ödüllendirmektir, ayrı bir şeref bahşetmektir. Bunu yapan kişinin durumuna göre insan, ayrı şerefler kazanır. İnegöl'ün en yüksek makamı bana bir şey takdim etmiş olsa veya fahri hemşerilik unvanı vermiş olsa, o benim için ayrı bir şereftir. Bütün kainatı yaratan Cenab-ı Hak, insana sen yeryüzünün en hayırlısısın derse o zaman insanın ne yapması icap eder. Müslümanlar bir türlü bugün bu şerefi üzerlerine almıyorlar. Kendilerine yeryüzünün en hayırlıları dendiğinde, arkaya bakıyorlar kim acaba o diye.  Halbuki Allah gözünde 'Le ilahe illallah Muhammeden Rasulullah'  diyen insanlar yeryüzünün en değerli varlıklarıdır. Kendisine hayrı dokunmayan insanlar örnek olabilirler mi? Şeytanı kendisine reis edinmiş insanlar, insanlığa bir şey verebilirler mi? Dünyaya demokrasi getirecekler. Demokrasi, insanların kendi kendilerini idare etme sanatıdır. Eski Yunan'da demokrasi, eski Roma'da da Cumhuriyet vardı. Cezayir'de Müslümanlar seçim yaptılar. Kendilerine Müslüman insanları önder seçtiler. 1990'lı yıllarda bu olay oluyor. Kötü olanlar, demokrasi havarileri, o insanlar Müslümanlar 'Siz bilmezsiniz. Bunlar iyi insanlar değil' diyerek, yüzde 85'le iktidara gelen insanları alaşağı ettiler. 1.5 milyon Müslüman orada katledildi. İman eden insanlar Allah'ın birinci sınıf insanlarıdır. Doğu dünyasında da inanan insanlar yok. Pakistan'ı geçtiğiniz de 1.5 milyar nüfusu ile Hindistan hangi tanrılara inanıyor belli değil. Çok tanrılı insanlar. Kime önderlik edecekler bunlar. Sen iyi olursan, muhabbetle, adaletle kucaklaşır. Sen kendini küçük görürsen, süklüm püklüm olursan, o zaman vay dünyanın haline" dedi.
KARDEŞLİK FEDAKARLIK GEREKTİRİR
Kardeşliğin fedakarlık gerektirdiğinin altını çizen Yücedoğru, "Siz doğru olduğunuz zaman, başkasının sapıklığı size hiç bir şekilde zarar veremez. Size, siz lazımsınız. Siz olmazsanız, kainat olsa ne olur. Suriye, Irak'ta milyonlarca Müslüman bir kahır uğruna, ölüyor gidiyor, şehit oluyorlar. Bizim şehitlerimiz çoğalıyor ama başkaları güç denemesi yapmış oluyorlar. Birbirimizle konuşmalarımızı iyi dinlememiz lazım. Bizim İslam’ı başkalarına anlatmak gibi bir görevimiz var. Kardeş olabilmenin şartı, üç şeyi bilmekten geçer. Allah'ın insana yaratılıştan verdiği bazı özellikleri var. Peygamberimiz insanlığa, İslam’a neler kazandırmış. Müslümanlar İslam dünyasına neler kazandırmış. Bu üç şey önemli. İman, itimat etmek demektir. Başta Allah'a sonra onun resulüne itimat etmek demektir" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim