İş Dünyası Temsilcil

İş Dünyası Temsilcileri İşsizlik Rakamlarını Değerlendirdi
“Krizin olumsuz etkileri geçiyor”
Türkiye’deki işsizlik rakamlarının ardından ANASİAD, İTSO, BESOB, MAPSİAD’dan değerlendirmeler geldi.
Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Sekreteri Mehmet Çetin, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarına ait işsizlik oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre; 2,2 puan gerilemesinin ekonomideki iyiye gidişin bir göstergesi olduğunu söyledi. Çetin, küresel krizin yol açtığı olumsuz etkilerin azalmaya başladığı bir süreç yaşadıklarını ve gelecekten umutlu olduklarını ifade etti. 2009 yılında kendini iyice hissettiren küresel ekonomik kriz nedeniyle tüm dünya ekonomilerinin zor günler geçirdiğini hatırlatan Çetin, “Hükümet bu süreçte reel sektöre, vergi indirimi, kısa çalışma ödeneği ve faizsiz kredi gibi destekler verdi. Alınan bu tedbirler sonrasında ülkemizde büyük şirketler ayakta kalmayı başardılar. Bu süreçte işsizlik oldukça artmıştı. Ancak reel sektör bu krize ciddi bir direnç gösterdi. Son aylarda ekonomiden üst üste iyi haberler almak bizi sevindiriyor” diye konuştu.
DEĞERLİ TL’YE TEDBİR ŞART
Türk ekonomisinin yumuşak karnının cari açık olduğuna da vurgu yapan Mehmet Çetin,  değerli TL nedeni ile ihracatta çok zorlandıklarını kaydederek, Türk parasının değerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İŞSİZLİKTE 2.2 GERİLEME SEVİNDİRİCİDİR
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ise, Temmuz dönemi işsizlik verilerinin bir önceki yıla göre 2,2 puan gerilemesinin sevindirici olduğunu söyledi. Anıl, bir  kaç aydır ekonomiden iyi haberler geldiğini de belirterek, bu haberlerin reel sektörde heyecana yol açtığını vurguladı. Metin Anıl açıklamasında, 2010 yılının özellikle ikinci yarısında Türkiye’de küresel krizin yol açtığı durgunluğun azaldığını belirterek, “Bir süredir piyasalarda gözle görülür bir canlanma var. Reel sektör olarak önümüze daha güvenle bakıyoruz” diye konuştu.
CAN SUYU KREDİLERİ KEPENK KAPATMALARI ÖNLEDİ
Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak’da ilgili açıklamasında, işsizliğin 2,2 puan gerilemesinin esnaf ve sanatkârların işlerine olumlu katkı yapacağını söyledi. Küresel kriz nedeni ile bütün dünya ekonomilerinde yaşanan durgunluğun geçmeye başladığını belirten Arif Tak, “Türkiye krizden ilk çıkan ülkeler arasında yer aldı. Bunda hükümetin kriz döneminde aldığı tedbirlerin etkisi büyük oldu. Özellikle ‘can suyu’  kredileri sayesinde birçok iş yeri kapanmadan varlığını sürdürebildi. İşsizlikteki azalma piyasalara olumlu yansıyacaktır ve esnaf ve sanatkârlarımıza bereket olarak dönecektir” dedi. Yapılan bir araştırmaya göre,  esnaf ve sanatkârların 2008 yılında yüzde 72 oranında borçlu olduğunu, son araştırmaya göre göre ise, borçluluk oranının yüzde 60’a düştüğünü kaydeden Arif Tak, “Bu da esnaf ve sanatkârlarımızın işlerinin düzelmeye başladığını ve ekonominin de iyiyi gittiğini gösteriyor” dedi.
PALET VE AMBALAJ SEKTÖRÜ EKONOMİNİN BAROMETRESİDİR
Marmara Bölgesi Ahşap Ambalaj-Palet Üreticileri Sanayici ve İşadamları Derneği (MAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu’da işsizlik rakamları ile ilgili değerlendirmesinde, tüm sektörlerde görülen iyileşmenin doğal bir sonucu olarak, işsizlik rakamlarında da düşüş yaşandığını söyledi.  Akın Balcıoğlu açıklamasında palet ve ambalaj sektörünün ekonominin barometresi olduğunu belirterek, “Ürünlerimizi bütün sektörlere verdiğimiz için piyasaların durumunu çok önceden haber alabiliyoruz. 2010 yılının ikinci yarısından sonra tüm sektörlerde belirgin bir iyileşme var. Krizin yol açtığı olumsuzluklar geride kalmaya başladı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim