Memur-Sen ve Eğiti

Memur-Sen  ve  Eğitim Bir-Sen İnegöl  İlçe  Başkanı Sinan Aktaş, toplu sözleşme öncesi taleplerini açıkladı.
Memur-Sen İnegöl  İlçe Temsilciliği binasında gerçekleştirilen programda,  İlçe Başkanı  Sinan Aktaş,  yasa kapsamında hükümetle yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine önümüzdeki günlerde başlanacağını belirterek, “Toplam 2,5 milyon çalışana ve 1,8 milyon emekli memura hitap eden toplu sözleşme görüşmelerinde eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunda 1 milyon memur bulunmaktadır. Memur-Sen, kamu çalışanlarının üçte ikisine hitap eden, eğitim hizmet kolunun yetkili sendikası olarak, toplu sözleşme masasındaki yerini alacak. Daha önce konfederasyonumuz Memur-Sen, kamu çalışanlarının genel taleplerini dile getirdi. Eğitim Bir-Sen olarak da, eğitim hizmet kolundaki çalışanlarımızın taleplerini paylaşacağız” diye konuştu.
‘Eşit işe eşit ücret’ iddiasıyla çıkartılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eşitliği sağlamadığı gibi, yeni adaletsizliklere neden olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, “Söz konusu düzenlemeyle daire başkanı ve üstü kadrolarla alt kadrolarda bulunanların maaşları arasındaki makas iyice açılmıştır. Düzenlemeyle, hitap ettiğimiz kesimlerimiz arasında yer alan öğretmen ve öğretim elemanlarının ek ödemelerinde herhangi bir artış yapılmamıştır. Bu anlamda önemli bir mağduriyet oluşmuştur. Toplu sözleşme masasında bu mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele vereceğiz” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM BİR-SEN 19 NİSAN’DA EYLEME BAŞLIYOR
Ayrıca konuyla ilgili olarak eylem yapacaklarını duyuran Başkan Aktaş, ilk eylemin 19 Nisan Perşembe günü tüm illerde maaş bordrolarının yakılması ve o hafta derslere yaka kokardıyla girilmesi ile başlayacağını bildirdi. 25 Nisan Çarşamba günü Genel Merkez ve Ankara Şubelerinin katılımıyla Maliye Bakanlığı önünde maaş bordrolarının yakılacağı ‘Ek ödeme’ eyleminin yapılacağını belirten Aktaş, yine aynı gün bütün şubelerin Çalışma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık ve il Milletvekillerine ‘faks eylemi’ gerçekleştireceğini, Mayıs’ın ilk haftası ise tüm illerin katılımıyla ‘Büyük Ankara Eylemi’nin gerçekleştirileceğini dile getirdi.
EĞİTİM BİR-SEN’İN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
Aktaş, Eğitim Bir-Sen olarak toplu sözleşme taleplerini şu şekilde sıraladı; Yüzdelik zam oranı talebimiz, 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için yüzde 14’tür.  Ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için 314 TL artış yapılmalıdır. Yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL seyyanen zam istiyoruz. Kıdem aylığı göstergesi 20’den 100’e çıkarılmalı, 25 yıllık süre sınırlaması uygulanmamalıdır. Toplu sözleşme ikramiyesi 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL olmalıdır. Eş yardımı 2012 yılında 200 TL, 2013 yılında 240 TL ödenmelidir. Çocuk yardımı 2012 yılında 50 TL, 2013 yılında 60 TL olmalı, üniversite öğrenimi gören çocuklar için bir kat artırımlı olarak ödenmelidir. Yan ödeme katsayısı da 3 kat artırılarak, memur maaş katsayısına eşitlenmelidir. 165 TL olan doğum yardımı 660 TL’ye yükseltilmelidir. 1256 TL olan ölüm yardımı, memurun kendisi için 2512 TL’ye, eş ve çocukları için 628 TL olan ölüm yardımı, 1256 TL’ye çıkarılmalıdır. İlk defa evlenen memura 3140 TL, ilk defa evlenen çocuğuna ise 1884 TL evlenme yardımı verilmelidir. Kurumlarca kreş hizmeti sunulmalıdır. Kreş hizmetinin sunulmaması halinde 0-4 yaş grubundaki her çocuk için 140 TL ödenmelidir. Kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulaşım yardımı yapılmalıdır. Çalışma saati içerisindeki her öğün için 5 TL yemek yardımı ödenmelidir. Kamu görevlilerinin tamamına en düşük 100 TL olmak üzere giyecek yardımı yapılmalıdır. Muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmamalıdır. Gelir vergisine esas gelir dilimleri kademeli olarak 20.000 TL için yüzde 15, 40.000 TL için yüzde 20, 75.000 TL için yüzde 27, 75.000 TL fazlası için yüzde 35 olacak şekilde artırılmalıdır. 1. dereceye yükselen öğretmenlerin ek gösterge rakamları 3600’e çıkarılmalıdır. 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan karar gereği 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışan bütün eğitim çalışanlarına, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 250’si tutarında ikramiye ödenmelidir.  Ders ücretlerinin belirlenmesine esas olan gösterge rakamı, 15 TL’ye çıkarılmalıdır. Ek ders ücretleri, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamalıdır. OYAK kesintilerinin iadesi yapılmalıdır. 657 sayılı Kanun’un ek 32. maddesi hükmüne göre her yıl ödenmekte olan öğretim yılına hazırlık ödeneği, tüm eğitim çalışanlarına aylık bin TL olarak ödenmelidir. 4/C statüsündeki personel 12 ay süreyle istihdam edilmelidir. Mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam yapılmalıdır. Eş, çocuk, giyecek ve yemek yardımından yararlandırılmalı, çalışmalarına esas sözleşmelerinden damga vergisi alınmamalıdır. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle kadrolu statüye geçirilmelidir.”
Başkan Sinan Aktaş,  sıraladığı bu taleplerin yanı sıra, İLKSAN’a zorunlu üyeliğin kaldırılmasını, Kariyer Basamakları Sınavı ile ilgili düzenlemelerin en kısa zamanda yapılmasını, özür durumuna bağlı yer değişikliğinde yaşanan sorunların giderilmesini, il emri ve diğer sorunlara çözüm bulunmasını, ek ders esaslarına bağlı yaşanan sorunların giderilmesini, genel idare ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin yaşadıkları sorunların giderilmesini, bütün eğitim çalışanlarının çocuklarının yatılılık ve bursluluk sınavlarında ayrılan kontenjandan yararlanmalarını ve bu kontenjandan yararlanmak isteyen öğretmen çocukları için getirilen kişi başına düşen ücret sınırlamasının kaldırılmasını, zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere iki yıla ayrıca bir kademe verilmesini, aday memurların herhangi bir disiplin cezası almalarından dolayı görevlerine son verilmesi uygulamasının kaldırılmasını da istediklerini kaydetti.

 

Editör: TE Bilişim