2010 yılını ‘Ç

2010 yılını ‘Çevre Sağlık Yılı’ ilan ederek, atık pil, atık yağ, yere tükürme, suların temizliği, çöpler ve geri dönüşüm, hava kirliliği, vandalizm, ağaçlandırma, çiçeklendirme gibi birçok konuda projeler üretip, çalışmalar yapan İnegöl Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu, geçtiğimiz aylarda, “Naylon Poşete Hayır” sloganı ile başlattığı uygulamayı pratiğe dökmeye hazırlanıyor.
Belediye Çevre Sağlık Komisyonu, önceki gün Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da katıldığı sabah kahvaltısında İnegöl’deki market sahipleri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, “Çevre Sağlık Komisyonu”nun yaptığı faaliyetlerden kısaca bahsedildikten sonra, çevre ve sağlık anlamında ‘Naylon Poşet’ kullanımının zararları ve kaldırılması konusu enine boyuna tartışılırken, yapılacak somut adımlar konusunda market sahipleri ile görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantıya, Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Ayşe Balcı, komisyon üyesi Ercan Efe ile birlikte Zabıta Müdürü Adnan Aydın, Temizlik İşleri Müdürü Ali Uzun, Belediye Veteriner Hekimi Mesut Karıman ve Belediye Çevre Mühendisi Rıdvan Gödell, Eczacılar Odrası İnegöl Temsilciliği Başkanı Ahu Seden Öktem, Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, Sebze ve Meyviciler Odası Başkanı Vehbi Durgut, Fırıncılar Odası Başkanı Osman Ceylan ile İnegöl’de faaliyette bulunan marketlerden Milli Pazar, Ekomar, Akan Market, Kırtaşlar, Yalçınyiğit market, Şaypa, Şekerci Market, BİM, ŞOK ve Emre Ticaretin temsilcileri katıldılar.
VANDALİZMLE MÜCADELEYE DEVAM
Toplantının açış konuşmasını yapan Belediye Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Ayşe Balcı, amaçlarının Çevre ve Sağlık konusunda kentlilik bilinci oluşturmak, ilgili kurumlarla bir araya gelerek yol haritası belirlemek olduğunu söyledi. 2010 yılını Çevre ve Sağlık Yılı ilan ettiklerini vurgulayan Ayşe Balcı, Hava Kirliliği ile mücadele, Gıda Hijyeni konusunda bilinçlendirme, Gıda denetimleri (Okul kantinleri, kasaplar, pastaneler vb), Başıboş hayvanlar için Bakım Tedavi Merkezinin değerlendirilmesi, yerlere tükürme ve kabuklu yemişleri atma davranışının önüne geçilmesi, günlük 200 ton çöpün toplandığı İnegöl’de vakitsiz çöp çıkarma konusunda  halkın bilinçlendirilmesi, Geri Kazanım Projelerinin teşvik edilmesi, çevreye Çöp ve Moloz atılmasının önlenmesi, derelerin ıslah edilmesi, çevre ve sağlık konulu seminerler düzenlenmesi, ücretsiz sağlık taramalarına öncülük edilmesi, Genel Arıtma Tesisi çalışmalarının takip edilmesi, parklar ve devlet malına zarar verilmesi (Vandalizm) ile mücadele, Beyaz Bayrak ve Beyaz Tabak projesinin uygulanması, ekmek torbası kullanımının yaygınlaştırılması, Naylon Poşet kullanılmasının yasaklanması çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ve bu konulardaki çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise konuşmasında, 2010 Nisan ayı Belediye Meclisi toplantısı gündeminde konuyu görüştüklerini, Sağlık Bakanlığı onayı olmayan poşetlerin İnegöl’de kullanılmasını 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren geçerli olarak yasaklanması kararı aldıklarını, Belediye Çevre  Sağlık Komisyonunun bu kapsamda, bez çanta ve kese kâğıdı kullanımını teşvik etmek için çalışmalarına hız kazandırdığını, amaçlarının doğada uzun süre kaybolmayan ve ciddi yan etkileri bulunan bütün naylon poşetlerin yasaklanması olduğunu, bir kişinin ortalama bir poşeti 12 dakika kullandığını, fakat doğada bu tek poşetin çözümlenmesinin 1000 yılı aldığını, özellikle marketlerde bu konuda bir dizi düzenlemeler getirdiklerini, 2011 yılı başına kadar naylon poşetleri tamamen kullanımdan çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Çocuklarımızın geleceği için ‘Naylon Poşete Hayır, File ve Bez Torbaya Evet’ diyoruz. Bu konuda bir uyumluluk sözleşmesi üzerinde de çalışıyoruz. Bu konuyu değerlendirmek üzere Market sahibi değerli esnafımızla bir araya gelmiş bulunuyoruz” dedi.
EĞİTİME AĞIRLIK VERİYORUZ
“Bizler, doğasıyla, çevresiyle, suyuyla ve havasıyla çok daha güzel bir İnegöl olsun istiyoruz” diyen Başkan Alinur Aktaş,  “Buna dair geri dönüşümler yapıyoruz. Buna dair düzenli depolama alanı yapıyoruz. Buna dair çevre ile ilgili bilgilendirici faaliyetler yapıyoruz. Ama arzu ediyoruz ki, bu işin tarafları bu işi uygulasın ve takip etsinler. Bugünkü toplantımızdan çıkan ana sonuç şudur ki, öncelikle konuyla alakalı eğitim faaliyetlerimizi artırmamız gerekiyor. Naylon poşet konusu İnegöl’ümüzde her geçen gün kullanımı yaygınlaşan ve maalesef bir çoğu Tarım Bakanlığı onaylı olmayan, kullanımı ile çok ciddi zararlar ortaya koyan malzeme. İnanıyoruz ki, İnegöl geri kazanımda nasıl mesafe aldıysa, bu konuda da ciddi mesafe alacaktır. Biz, Çevre Sağlık Komisyonumuz ve Belediyemiz marifeti ile bugünden itibaren eğitim faaliyetlerine ciddi bir şekilde ağırlık verip, market sahiplerimizin ve oda temsilcilerimizin de yaklaşımı ile bir süre sonra arzu ettiğimiz o ideale ulaşacağımıza ben yürekten inanıyorum. Bu konuda arkadaşlarımıza gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Market sahipleri ve Oda yöneticisi arkadaşlarımın katılımlarından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Tüm İnegöllü hemşerilerimizden de bu konuya destek beklediğimizi ifade ediyor, saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim