İnegöl’e bağlı


İnegöl’e bağlı 120 hanede 700 kişinin yaşadığı, ismini köyde mezarı bulunan, Ertuğrulgazi ve Osmangazi’nin silah arkadaşlarından, Osmanlı’da çavuş unvanını alan ilk kişi olan Samsa Çavuş’tan alan Çavuş köyü Muhtarlığı tarafından her yıl Mayıs ayında düzenlenerek geleneksel hale getirilen, Samsa Çavuş’u anma ve Hıdrellez Pilav Günlerinden biri daha dün, Samsa Çavuş’un köydeki türbesinin bulunduğu mevkide gerçekleştirildi.

Samsa Çavuş Türbesinin ziyareti ve dualar edilmesi ile başlayan Pilav Günü etkinlikleri,  okutulan  Mevlid ile devam etti. Samsa Çavuşu Anma ve Hıdrellez Pilav Gününe, Jandarma Komutanı İbrahim Yağız, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, AK Parti Bursa Milletvekili adayı Hüseyin Şahin ile İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, MHP Bursa Milletvekili Adayı Hasan Toktaş, MHP İlçe Başkanı İlkay Meriç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Erol Kazanç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, HAS Parti Bursa Milletvekili Adayı Ahmet Sünnetçioğlu ve HAS Parti İlçe Başkanı Zeki Anıl Gülşen, HAS Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Kara ve ilçe Yönetim Kurulu Üyeleri, DP İl Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, DP İnegöl İlçe Başkanı Selim Sani ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Yenice Belediye Başkanı Hasan Aksu, Cerrah Belediye Başkanı İsmail Karaman, İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, İnegöl Muhtarlar Birliği Derneği Başkanı Salim Altun, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Muharrem Elmacı, bazı köy muhtarları ile  İnegöl’den ve çevre köylerden gelen vatandaşlar katıldılar.

Çavuş köyünün Muhtarı Sedat Acar, Samsa Çavuş’u anmak ve köylülerle bir araya gelerek iyi vakit geçirmek amaçlı pilav günü düzenlediklerini belirterek, “Köyümüzün 780 yıllık köklü bir tarihi var. Osmanlı döneminde, ilk çavuş unvanını alan, Ertuğrulgazi ve Osmangazi’nin silah arkadaşlarından Samsa Çavuş köyümüzde yatıyor. Bizler her yıl bu anma gününü düzenleyerek, geçmişimizin unutulmamasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.  Çavuş köyünde 120 hanenin olduğunu belirten Muhtar Acar, “Köyümüzde 700 kişi ikamet ediyor. İkramda bulunduğumuz pilavı tüm köylüler olarak imece usulü hazırladık. 30 kazanda hazırlanan pilav için 500 kilogram pirinç, 300 kilogram et kullandık. Düzenlemiş olduğumuz Pilav Günümüze katılan herkese, köy halkı adına  teşekkürlerimizi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim