Halk Eğitimi Merkezi

Halk Eğitimi Merkezi tarafından, Vehbi Koç İlköğretim Okulu çok amaçlı salonunda 'Göğüs Hastalıkları ve Sigaranın Zararları' konulu seminer düzenlendi.
Dün saat 14.00'de düzenlenen seminerde konuşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Mart ayında düzenledikleri sağlıkla ilgili seminerleri  Nisan ve Mayıs aylarında da devam ettireceklerini belirterek, "Geçtiğimiz Mart ayında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Uzman Doktor Tufan Güney’in konuşmacı olduğu, Kalp Hastalıkları konulu bir seminer düzenlemiştik. Bugünde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Serhat Yalçınkaya tarafından 'Göğüs Hastalıkları ve Sigaranın Zararları' konulu bir seminer veriliyor. 23 Mayıs 2012 tarihinde  yine Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli bir doktor tarafından, ‘Kalp Cerrahisi’ konulu bir seminerimiz olacak. Tüm ilçe halkımızı bu seminere davet ediyoruz" dedi.
'Göğüs Hastalıkları ve Sigaranın Zararları' konulu seminerin konuşmacısı Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Serhat Yalçınkaya ise, her yıl ortaya çıkan akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 85′inin sigarayla ilişkili olduğunu belirterek, "Ne yazık ki, birçok insan, akciğer hastalığı yada kanser ortaya çıktığında sigarayı bırakmaktadır. İnegöl, tarıma elverişli bir yer. Geçmişte de tütün işiyle uğraşıldı. Kurumuş tütünü kurtçuk yada böceklerin yediğini gördüğünüz mü? Yemezler. Büyükbaş yada küçükbaş hayvanların önüne koyun yemezler. Çünkü, içinde zehir var. Ama insanlar ne yazık ki o zehri içerler. Günde bir paketten fazla sigara içen insanlar, hiç içmemiş olanlara göre 20 kat daha fazla akciğer kanser riski taşımaktadır, 20 yıldır günde iki paket ya da daha fazla sigara içenlerdeki risk, sigara kullanmayanlara göre 60-70 kat daha fazladır. Sigarayı, bırakırsanız akciğer kanseri olma riskiniz azalacaktır, ancak hiç sigara içmeyenlerin düzeyine inmeyecektir. Günümüzde akciğer kanseri erkekler arasında daha yaygındır. Bununla birlikte kadınlar arasında sigara kullanımı arttığı için, kadınlarda akciğer kanseri görülme sıklığı giderek artmaktadır. Şu sıralarda akciğer kanseri kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni olan meme kanserine yaklaşmıştır" diye konuştu.
Günde içilen sigara sayısı ve sigaranın içindeki nikotin ile katran miktarı arttıkça akciğer kanseri olma riskinin de arttığını ifade eden Yalçınkaya, "Ayrıca çevreden soluduğunuz sigara dumanı da riski arttırmaktadır. Sigara dumanı, bir dizi zehirli gaz ve küçük katran damlacıkları içermektedir. Katranda da çeşitli kansere neden olan maddeler ve kanser hücrelerinin çoğalmasını hızlandıran maddeler bulunmaktadır. Sigara kullanımıyla en fazla ilişkili akciğer kanseri tipleri küçük hücreli ve çok katlı yassı epitelden gelişen kanserlerdir. Küçük hücreli kanser çok hızlı yayılır ve en fazla aşırı sigara içen erkeklerde görülür. Sigara içmeyenlerde nadir olarak görülür. Sigara dumanı %2-6 oranında, vücudun oksijen taşıma ve kullanma yeteneğini etkileyen çok zehirli bir gaz olan karbonmonoksit içerir. Sigara dumanındaki tahriş edici maddeler hava yollarının içini döşeyen ve akciğerden istenmeyen maddelerin atılmasını sağlayan titrek tüylerin (silia) işlevini bozar. Ayrıca akciğerdeki enzimlerin normal dengesini de bozarak solunum sistemi hastalıklarının daha kolay oluşmasına neden olur" dedi.
Daha önce günde 20′den fazla sigara içmiş olup, ancak 10 yıldır sigara içmeyenlerde ölüm oranının üçte iki oranında azaldığını belirten Yalçınkaya, "Bununla birlikte bu oran hiç sigara içmemiş olanlarınkine ulaşmaktadır. Ne yazık ki birçok insan, akciğer hastalığı ya da kanser ortaya çıktığında sigarayı bırakmaktadır" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim