Şehrin altyapı çalış

-Belediye Başkanı Aktaş, AYKOME’nin Şubat Ayı Toplantısında Sert Konuştu-

“Sıkıntı çıkaranları babam gelse tanımam”

Şehrin altyapı çalışmalarının organize bir şekilde ilgili kurumlarca bitirilmesi noktasında geçtiğimiz yıl kurulan Altyapı Koordinasyon Merkezinin (AYKOME), Şubat ayı toplantısını dün gerçekleştirdi. 7 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, altyapı konusunda çalışmalar yapan ilgili kurumların yetkililerine yönelerek, “Kendi başına hareket ederek, sıkıntı çıkartacak kurumları, babam gelse tanımam” dedi.

Dün saat 14.00'de meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkan Yardımcıları Güngör Sabri Günaydın ve Turgay Yel, Fen İşleri Müdürü Sabri Şen, Temizlik İşleri Müdürü Fevzi İnal, Su İşleri Müdürü Ahmet Aka, İNGAZ İşletme Müdürü Faruk Coşkun, Telekom Operasyon Sorumlusu Behçet Bulu, UEDAŞ İnegöl İşletme Müdürü Muharrem Alıç katıldı.

Gündemin birinci maddesinde yer alan Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusu altyapı çalışmaları ile alakalı görüşmelere Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk'te katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Sıkıntı yaşadığım konuların en büyüklerinden bir tanesi altyapıyla alakalı çalışan kurum ve kuruluşların bir birliktelik sağlayamaması ve bunun şehre yansımalarıdır. Bu konuya muhatap olmaktan tabiri caizse artık bana gına geldi. Vatandaş, ‘kazıyorsunuz, kapatmıyorsunuz, plansız programsız çalışıyorsunuz’ diyor. Ben dört dörtlük çalıştığımızı iddia etmiyorum. Ama maalesef ayrı ayrı kurumlar olması hasebiyle bunlardan kaynaklanan sıkıntılar var. Üst düzey toplantılarda ben bunu dile getiriyorum. Türkiye’de bu problem bu sorun aşılmadığı sürece, iyi niyetlerle yapılan toplantıların ötesinde bir mesafe almak pek mümkün olmuyor. Niye? Bunların hepsi farklı farklı kurumlar, yöneticiler, planlamalar. Daha önceden nadiren yaptığımız ama son dönemde sıklaştırdığımız AYKOME toplantıları ile bu eksiği gidermeye çalışıyoruz. Yaşadığımız şehir merkezinin nüfusu 172 bin, İnegöl İl gibi bir ilçe. Doğalgaz çalışmaları büyük bir bölümü bitse de yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunun yanında Telekom’un çalışmaları peyderpey devam ediyor. Bu yıl için ciddi bir yatırım düşüncesi var. Su ve kanalizasyonla ilgili bizim çalışmalarımız var. Bu yoğunluk daha da hızlı bir şekilde devam edecek. İlave olarak bizim Yeni İnegöl diye bir bölgemiz var. Bu nedenle çok daha sistemli hareket etme gibi bir zorunluluğumuz var. Bunu yaparsak ne olur? Bana göre kurumunuzun maliyetlerini minimize etmiş olur, vatandaşı mağdur etmemiş oluruz. Her ne kadar ayrı ayrı kurumlar gibi gözüksek de beraber kolektif bir şekilde yapacağımız çalışmalarla bunu bir çatı altında toplamak bizim elimizdedir. Şehirde altyapıdan sorumlu kuruluş biziz. Bu konuda Belediyenin koyduğu kural ve kaideleri, kurumlarımız uygulamak durumundadır. Hükmeden konumunda, tepede kılıçla bekleyen bir konumumuz yok. İyi niyetle bazı sıkıntı ve problemleri aşmak durumundayız. Ki, bu konuda bölgedeki en iddialı Belediyelerden bir tanesiyiz. Bu toplantıların düzenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi kaçınılmaz bir gerçektir" dedi.

SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA HESABI İÇERİSİNDE OLMAYALIM

2012 yılı yatırım programı ile alakalı ilgili kurumlara yazılar gönderildiğini kaydeden Aktaş, "Bununla ilgili mahalle listelerini arkadaşlarımıza ulaştırmanız gerekiyor. Hala bunları ulaştırmayanlar var. Biz bunu bir plan dahilinde yapmak istiyoruz. Lütfen saldım çayıra Mevlam kayıra hesabı bir gayret içerisinde olmayalım. 2004 yılından itibaren yaşadığım sıkıntıyı ben biliyorum. Biri Süleymaniye de, biri Orhaniye'de biri Mahmudiye’de çalışıyor. Bunları tek bir çatı altında toplamak durumundayız" diye konuştu.

 BABAM GELSE TANIMAM

Birde kazı izinleri ile alakalı olarak hiç kimsenin sorumlu tutulmadığını, vatandaşın aklına önce Belediye geldiğinden yakınan Aktaş, "Çok ta doğaldır, çünkü altyapıdan sorumlu kuruluş İnegöl Belediyesidir. Vatandaş, 'ben anlamam, UEDAŞ’ı, İNGAZ’ı' diyor. Takdir edersiniz ki, biz sizlerin çalışmaları nedeniyle yargılanıyorsak, kusura bakmayın en azından çalışmalarından haberdar olayım. Detaylarını bileyim. Çok açık söylüyorum. Gerekirse orada çalışma yaptırmam. O bölgede de doğalgaz olmayı versin. Ama siz bu noktada üzerinize düşeni yapmak durumundasınız. İleride sıkıntı yaşamamak adına kazı izinlerinizi alın. Özellikle asfalt konusunda çok kalitesiz iş yapanlar var. Benim sınırsız bir bütçem yok. Bu işlerle alakalı kıyıda bekleyen param yok. Benimde yatırımlarım var. Eğer herkes kendi başına hareket ederse bizim bunları aşmamız mümkün değil. Eğer bu konuya alakalı, bizi üzecek sıkıntıya sokacak, bize problem çıkartacak bir iş olursa, kusura bakmayın babam gelse tanımam. Cidden sıkıntı yaşıyorum. Kimsenin bu konuda sorumsuzca hareket etmek gibi bir hakkı yok. Kısa bir süre önce Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusu için Kaymakamımızla bir araya geldik. Çalışmalar devam ediyor. Proje çok örnek bir proje. İnşallah bittiğinde İnegöl’ün yüzünü Türkiye’de ağartacak. Belediye olarak ciddi bir fedakarlık içerisindeyiz. Sadece biz çalışmıyoruz. UEDAŞ, İNGAZ, Telekom gibi kurumlarda çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Aktaş'ın konuşmasının ardından gündemin birinci maddesinde yer alan Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusu altyapı çalışmaları konusunda konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel, Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusu ile ilgili Kaymakamlıkta bir toplantı yapıldığını hatırlatarak, "Kampusla alakalı altyapı konusunda kanalizasyon ve su ile ilgili projelerimizi hazırladık. Şu anda projelerimiz konusunda, yerinde çalışmalar da yaptık. Konuyla alakalı çalışmaları olan kurumlar varsa onları dinleyelim" dedi.

HAYRIN İÇİNDE BİZDE OLURUZ

İNGAZ İşletme Müdürü Faruk Coşkun, Kaymakamlıkta yapılan toplantıda, Kampusun içiyle alakalı bir çalışmanın olmayacağını ifade ettiklerini belirterek, "İlgili çalışma site sahibi yada site yönetimine ait bir yatırımdır. Bize, Enerji Bakanlığından böyle bir yazı gelmedi. Herkesin bir bütçesi var. Netice itibariyle güzel bir çalışma. Allah herkesin hayrını kabul etsin. Bizde gereği şekilde üzerimize düşen hayır durumu olduğunda, hayrın içerisinde bizde oluruz" şeklinde konuştu.

Başkan Aktaş, kapıya kadar olan çalışma ile alakalı kurumların zaten bir sıkıntı çıkarmadığını söyleyerek, "Fakat içerdeki konuyu da halletmek gerekiyor" dedi.

TELEKOM'UN PROJESİ HAZIR

TELEKOM İnegöl Şubesi Operasyon Sorumlusu Behçet Bulu’da, projelerinin hazır olduğunu, siteye kadar olan bölümle site yani kampus içerisine kadar gireceklerini, finansmanını da kendilerinin yapacaklarını kaydetti.

YOLLA BERABER, BU İŞİN YOLU AÇILMIŞ OLACAK

Söz alan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ise, "Şu anda tartıştığımız konu, kampus içerisinde yapılması gereken konulardır. Enerji Bakanlığına bir yazı yazıldı. Bizim beklediğimiz, UEDAŞ ve İNGAZ'a kampus içi çalışma ile alakalı talimat gelmesi. Henüz gelmedi. Bayındırlık yetkilileri zaten şu anda kampus binalarının teknik kontrollerini yapmaktadır. Yol yapımı ile alakalı gerekli çalışmaların yapılması konusunda Bursa İl Özel İdareye yazı yazdık. Onlarda bu konuda bir çalışma yapacak. Yolla beraber, bu işin yolu açılmış olacak" dedi.

UEDAŞ KAMPUSA KADAR OLAN KISMI BİR AYDA BİTİRECEK

UEDAŞ İnegöl İşletme Müdürü Muharrem Alıç’da, "Bizi bağlayan EPDK'nın çıkarmış olduğu mevzuat. Kampusun girişine kadar olan kısmı bir ay içerisinde tamamlayacağız. Karalar köyü bölgesi yaklaşık bize 100 bin liralık bir maliyet getiriyor. Ne yazık ki, mevzuat gereği binanın kapısından içeri giremiyoruz" diye konuştu.

Söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel, "Kampus içindeki yolların bir an önce yapılması gerekiyor. Yapılacak yollar bizim altyapılarımızın çalışmaları için rehber olacak" dedi.

EN İYİ KAZI YAPAN KURUMA ÖDÜL VERİLECEK

Gündemin üçüncü maddesi ile alakalı konuşan Başkan Aktaş, "Belediye dışındaki kurumların, altyapı konusunda kazılar yaparken, çalışmalar için halkı bilgilendirmesi gerekiyor. Hane hane gezerek el broşürleri dağıtılabilir. Bunlar vatandaşlar için güzel şeyler. Vatandaş, kendi mahallesinde yapılacak çalışmalar konusunda bilgilendirilir, birde çalışma anında söz konusu çalışmaların ne kadar süreceği konusunda uyarı levhaları konulması güzel olur. Tabii ki, vatandaşlar kazı yapılmasını normal karşılamıyor ama bu tür levhalarla en azından tepki göstermeyebilirler. 2012 yılı sonunda en problemsiz kazı yapan kurumlara ödül vereceğiz. Hatta ödül çok ciddi bir ödül olacak. Fen işleri, Su İşleri, UEDAŞ, Telekom ve İNGAZ bu yarışmaya dahil olacak. Yıl sonuna kadar yapılacak kazı çalışmaları bağımsız denetimciler tarafından denetlenip, gözlemlenerek, en problemsiz kazı yapan kuruma ödül vereceğiz" şeklinde konuştu.

MERKEZ ÇARŞIYA BETON ATILACAK

Son bir bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel, merkez çarşı altyapı çalışmalarının ufak tefek eksikler dışında kurumlarca tamamlandığını söyleyerek, havaların güzel gitmesi halinde beton atma çalışması yapılacağını kaydetti.

Editör: TE Bilişim