-Hamzabey’de D

-Hamzabey’de Düzenlenen “Dünya Süt Günü” Programında Sütün Önemine Dikkat Çekildi-


21 Mayıs Dünya Süt Günü, Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanırken, İnegöl'de ise Hamzabey köyünde sade bir tören düzenlendi.

Dün saat 14.00'de İnegöl Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ziraat Odası, Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Hamzabey muhtarlığı işbirliği ile Hamzabey köyünde gerçekleştirilen Dünya Süt Günü programında, sütün kutsal bir değer olduğu vurgulandı.

Programa, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, AK Parti bazı ilçe yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Bursa 17. Sıra Milletvekili adayı Ayşe Hacıoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Ayşe Balcı, İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, Milli Eğitim Şube Müdürleri Özer Yılmaz ve Mustafa Karaarslan, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl, Hamzabey Köyü Muhtarı Mehmet Tüver, öğrenciler ve köylüler katıldı.

Programda, katılanlara Hamzabey Köyü Muhtarlığı tarafından temin edilen süt ile Sedef Pastanelerinin sponsorluğunda süt helvası ikram edildi. Hamzabey İlköğretim Okulu 5'nci sınıf öğrencisi Hilal Atagül 'Dengeli beslenme' adlı şiirini okudu.

Programın açış konuşmasını yapan Hamzabey Köyü Muhtarı Mehmet Tüver, dünya süt gününün köylerinde kutlanmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Köyümüz güzel bir hale geldi. Denizimiz oldu. Tabi bununla beraber bazı sıkıntılar olsa da, 10 iyi gelişme içerisinde 3 sıkıntı olabilir. Tarım için kullanılan topraklarımızın yüzde 50'si gitti. 800 büyükbaş, 5  bin küçükbaş hayvanla, hayvancılığın yapıldığı köyümüzün yüzde 35'lik kısmı süt üretimi yapıyor. Yapılmakta olan 2.OSB gençlerimizin iş bulmasında yardımcı olacaktır. Sütün önemi çok büyük. Günde 30 bardak çay içiyoruz ama iki bardak süt içemiyoruz" dedi.

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli ise, sütün öneminin büyük olduğunu belirterek, "Maalesef ülkemizde süte önem verilmiyor. Üretim var ama tüketim yok. Bu yüzden bu etkinliği buruk kutluyoruz. Misafirlerimize çay ikram ediyoruz ama süt ikram edemiyoruz. Bu kanayan bir yara. Sütün daha fazla tüketilmesi gerekiyor. En çok sütü Hindistan üretiyor ama en çokta o tüketiyor. Süt üretiminde 15'nci sıradayız. Çok üretelim çok tüketelim yetmesin" diye konuştu.

Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl’da, "Türkiye gibi bir Müslüman ülkede Allah'ı bulmak kolay. Süte bak Yaratanı gör. Bilim teknik konusunda uzay çağını yaşıyoruz. Ama sütün değerini bilmiyoruz. İnek ot yiyor ve bu süt olarak bize geri dönüyor. Büyük bir mucize. Hastalıklardan korunmak için süt içmek gerekiyor. Süt kutsal bir değerdir" diyerek, büyük küçük herkesin her gün mutlaka süt içmesini istedi.

İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru ise, insan sağlığına son derece önemli olan bu besini, sadece bebekler ve çocukların değil, ergen ve yetişkinlerin de tüketmesi gerektiğini, süt tüketiminin yüksek  düzeye ulaşması için çaba gösterilmesinin gerektiğini belirterek, "Okul çağına gelmiş çocuklarımızın ergen ve yetişkinlerin günde 2 bardak süt tüketmesi gerekmektedir. Yıllık süt miktarı olan 70 tonun 35 tonluk kısmı süt soğutma tanklarında muhafaza edilmektedir" diye konuştu.

Dünya Süt Gününün, zamanı geldiğinde sadece hatırlanıp, pek fazla önemsenmeyen ama önemli günlerden biri olduğunu belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "İnegöl Belediyesi olarak bu pek önemsenmeyen günü her sene kutlanır program haline getirdik. Daha önceki yıllarda Süt Günü etkinliklerini seminerler düzenleyerek ve okullarımıza süt dağıtarak kutluyorduk. Geçen sene itibari ile de Süt Gününü, Süpürtü Köyü Gör-Gür çiftliğinde kutlayarak bu etkinliği yapılması gereken alanlara kaydırdık. Bu sene de Hamzabey Köyümüzde gerçekleştiriyoruz. Dünya Süt Günü, sütün sağlık için önemini vurgulamak adına iyi bir fırsat. Süt, bir çok hastalıkları def etmesinin yanında, kalsiyum ve vitamin deposudur. Süt içmeyi her gün alışkanlık haline getirmeli, çocuklarımıza da bu alışkanlığı aşılamalıyız. Sofralarımıza gelen süt, ya çiftliklerde ya da köylerde üretiliyor. İçerken pek bunu düşünmüyoruz. Sütün önemine dikkat çekmek için, sütün üretildiği bu yeri de bu yüzden seçtik. İstedik ki, farklı bir mekân ve farklı bir etkinlik olsun. Buraya gelen siz ve değerli öğrencilerimize, hayvanların yaşam alanlarını göstermek ve sofralarımıza gelen mamullerin üretim yerlerini tanıtmak istedik. Böylelikle, Belediye olarak etkinliklerimizi köylerimize de yaymış olduk. Bu etkinliklerdeki asıl amaç, topluma sağlıklı süt içirebilmek, pastörize süt tüketimine dikkat çekebilmektir" dedi.

KAYNATILINCA VİTAMİNLER ÖLÜYOR

Sokakta satılan sütlerin kullanılması halinde, yararlı bakteri ve vitaminlerin sütün kaynatılması ile yüzde 60 oranında öldüğünü, ayrıca kaynadığı için buharlaşmadan dolayı kayıplar yaşandığını anlatan Aktaş, “Bu yüzden çocuklarımıza sadece beyaz su içirmekteyiz, oysaki pastörize sütlerde vitaminlerin ve minerallerin tamamı gıda olarak alınmaktadır. Sağlık, hijyen, vitamin ve mineraller yönünden pastörize sütlerden faydalanalım. Açıkta satılan sütlerden kaçınalım" diye konuştu.

ÜLKEMİZDE TÜKETİM KİŞİ BAŞINA 6 LİTRE

Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık süt tüketiminin kişi başına 80-90 litre, dünya genelinde 18-20 litre iken bu değerlerin Türkiye'de maalesef kişi başına 6 litre olduğuna işaret eden Aktaş, "Bu değerler süte ve süt ürünlerine vermemiz gereken önemi ortaya koymaktadır. Ayrıca bu etkinliği yapmamızın, ortak bir bilinç oluşturma adına da ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Daha sağlıklı bir yaşam için süt tüketimi artırma yoluna gidilmeli, bu noktada çevredeki insanlar ve özellikle de geleceğin teminatı çocuklar, süt tüketimi için teşvik edilmelidir. Beyaz bir gelecek için süt içip süt içirelim" diyerek, etkinlik konusunda destek veren herkese teşekkür etti.

Programın sonunda, katılanlara süt ve süt helvası ikram edildi.

SAAT KULESİ ÖNÜNDE SÜT DAĞITILDI

Hamzabey köyünde düzenlenen Dünya Süt Günü programı kapsamında, Hamzabey’deki program bittikten sonra İnegöl şehir merkezinde, Hükümet Meydanı Saat Kulesi önünde vatandaşlara da süt dağıtıldı.

Editör: TE Bilişim