Eğitim Bir-Sen İnegö

Eğitim Bir-Sen İnegöl Şubesi tarafından, önceki gün Sani Konukoğlu konferans salonunda  'Zorunlu Eğitime Gerçekçi Bir Bakış' konulu konferans düzenlendi.
Önceki akşam saat 20.30'da düzenlenen konferansa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İlçe Müftüsü Bayram Canbey, Orman İşletme Müdürü Bekir Karacabey, Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, İnegöl Kent Konseyi Başkanı Burhan Alıcı, İnsani Yardım Derneği (İNİYAD) Başkanı Halil İbrahim Zengin, İnegöl Manavlar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) Başkanı Naci Köseoğlu, İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (İHMED) Başkanı Haydar Cerrah ile sendika üyeleri katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Eğitim Bir-Sen İlçe Başkanı Sinan Aktaş, "İnegöl’de eğitim işkolunda hizmet veren Eğitim Bir-Sen üyelerinin sosyal, ekonomik ve özlük hakları ile ilgili talepleri doğrultusunda çalışmalar yürütürken, bir yandan da eğitim içerikli seminer ve konferans düzenleyerek, gerek eğitim camiası gerekse kamuoyu bilgilendirilmektedir. 1997 yılında Milli Güvenlik kurulunda kararı alınan kesintisiz eğitim ne pedagojik açıdan nede bilimsel açıdan eğitime elverişli sistem değildi. 7 yaş ile 15 yaş arasındaki öğrencilerin aynı okul binasında eğitim almaları bir çok açıdan sakıncalıydı. 15 yıldır bunun farklı zararlarını gördük. 30 Mart 2012 tarihinde Mecliste 4+4+4 eğitim sistemi kabul edildi ve kesintili eğitimin önü açılmış oldu. İlköğretim ve Ortaöğretim bağımsız ayrı binalarda olacaktır. Olumlu bulmaktayız. Fakat eğitim yaşının 60 aya çekilmesi tarafımızdan tasvip edilmemektedir" dedi.
YENİ SİSTEM DERSHANE İHTİYACINI AZALTACAK
Memur-Sen camiası olarak Türkiye’de 600 bin üyesi ile eğitim iş kolunda örgütlenmiş, Türkiye genelinde 220 bin üyesi ve Bursa’da 7 bin üyesi ile eğitim ve konfederasyon alanında Türkiye’nin en ciddi sivil toplum örgütü olduklarını ifade eden Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker ise, "Hükümetin yapmış olduğu düzenleme var. Biz o düzenlemeyi alkışlıyoruz. Bu düzenleme 28 Şubat sürecinin son kırıntılarının ortadan kaldırılmasıdır. Yeni eğitim sisteminin iyi anlatılmadığı kanaatindeyiz. Kesintisiz eğitimle İmam Hatip Liselerinin orta kısmı kapatılırken çok sayıda Kur'an Kursu da kapanmak zorunda kaldı. Katsayı uygulamasıyla meslek liseleri ve imam hatip liselerinin önü kesildi. Ülkenin kalifiye eleman ihtiyacı açığa çıktı. Askerler, ders verme bahanesiyle okullara girerek, fişleme çalışmalarını alenen yerine getirdi.  Eğitim alanında atılan bu adım ile Türkiye’de bir dönem kapatılarak, gizli talimatların gölgesinde çıkarılan kesintisiz eğitim, yerini demokratik yollarla yasalaşan kesintili eğitime bıraktı. Tarihimizdeki kara bir leke olan bu sistem de böylece ortadan kaldırılmış oldu. 12 yıllık kademeli eğitim sisteminin başta kız çocukları olmak üzere toplumun sosyo-kültürel seviyesini artıracağını, mesleki açıdan donanımlı hale getireceğini, dershane zorunluluğunu azaltacağını, eğitimi özgürleştireceğini ve din eğitiminin önündeki ideolojik yasakları kaldıracağını görmek bizleri sevindiriyor" diye konuştu.
TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDEN DE BAŞARIYLA ÇIKACAĞIZ
Memurlarla ilgili Toplu Sözleşme Yasasının meclisten çıktığını ve Cumhurbaşkanının onayladığını belirten Numan Şeker, "Şimdi bize iş düştü. Memur-Sen olarak 600 bin üyesi ile masaya oturacağız ve pazarlık yapacağız. İnşallah arzuladığımız ve istediğimiz şekilde pazarlıklar devam eder. Eşit işe eşit ücret kararnamesinden faydalanamayan öğretmen ve öğretim elemanı için, ek ödemede zam ve tazminatlar hariç olmak üzere 314 TL artış isterken, kamu çalışanlarının maaşlarına 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için ise yüzde 14 oranında yüzdelik zam, taban aylığa ise 2012 yılı  için 120, 2013 yılı için ise 80 TL artış talep ediyoruz. Toplu görüşme sürecinde, toplu sözleşmeye yönelik taleplerini ileten, ancak düzenlenen çalıştaya bile katılma ciddiyetinden uzak bazı konfederasyonlar, bugün toplu sözleşmeye sahip çıkma yarışındalar. 12 Eylül referandumu öncesi toplu sözleşmeyi anayasa değişikliği paketine koyduran, referanduma destek veren tek konfederasyon Memur-Sen’dir. Hizmet kolu toplu sözleşmesinin yasadan çıkarılmasını engelleyen yine Memur-Sen'dir. Toplu sözleşme yasasının çıkması için bu kadar mücadele eden Memur-Sen, toplu sözleşme sürecinden de başarıyla çıkacaktır" dedi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANININ SÖYLEMLERİ RAHATSIZ EDİCİ
Şeker, "Milli Eğitim Bakanının söylemleri bizi rahatsız ediyor. Milli Eğitim Bakanı her konuştuğunda eğitim camiasını ve eğitim çalışanlarını rencide edecek şekilde konuşuyor. Bu üslubundan biz sivil toplum örgütü olarak ve eğitim camiasının ferdi olarak biz rahatsız oluyoruz" şeklinde konuştu.
8 YILLIK KESİNTİSİZ ZORUNLU EĞİTİM ÇAĞA UYGUN DEĞİL
'Zorunlu Eğitime Gerçekçi Bir Bakış' konulu konferansın konuşmacısı Dr. Halil Hayıt ise, "İyi bir eğitim sistemi, her şeyden önce muhatap aldığı milletin, hitap ettiği toplumun ve hedef aldığı çocukların ve gençlerin inançlarına gelenek ve göreneklerine, milli, manevi ve ahlaki kültür değerlerine saygılı olmalı ve onları her alanda dikkate almalıdır. 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim, bireyleri özgürleştirmeyen, tercih ve değiştirmeye fırsat vermeyen, seçme hakkı tanımayan, farklılıklara imkân vermeyen ve farklı seçenekler sunmayan yapısı ile çağdaş dünyaya inat, müesses nizamın devamını öngören bir yapıdır. Ayrıca, mesleki eğitimi 15 yaşından sonraki verimsiz döneme kaydırmakta, kaliteli ara eleman yetiştirilmesini engellemektedir. Bunun yanında, öğrencilerin yaş ve çağ özelliklerini pedagojik açıdan değerlendirmemektedir. Zorunlu eğitim öğrencilerin yaş grupları ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak 1 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve orta öğretime hazırlık eğitimi ve 4 yıl orta öğretim olmak üzere öğrencilere farklı ortamlarda eğitim almaya fırsat verecek şekilde, 13 yıl olarak düzenlemelidir. 30 Mart 2012 tarih ve 6287 sayılı kanunla zorunlu eğitim 4+4+4 şeklinde gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim