14 Mayıs 1946 Ulusla


14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihi olarak bilinen, tüm dünyada ve Türkiye'de kutlanan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü' İnegöl'de sade bir törenle kutlandı.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü etkinlikleri kapsamında, İnegöl Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, geçtiğimiz Cumartesi günü saat 10.00'da Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi.

Saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve  çelenk koyulmasının ardından konuşan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 14 Mayıs 1946 tarihinin, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihi olduğunu, bu kuruluşun kısa adının İFAB olduğunu belirterek, "İnegöl Ziraat Odası olarak bağlı bulunduğumuz Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesidir. İFAB'ın 1984 Yılı Mayıs ayında Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılan Genel Kurul Toplantısında, her yıl 14 Mayıs tarihinin 'Dünya Çiftçiler Günü' olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Bu karar doğrultusunda federasyon üyesi olan bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de 1985 yılından beri 'Dünya Çiftçiler Günü' kutlamaları yapılmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir" dedi.

Tarımın, başta insan olmak üzere, tüm canlılar için hayati önem taşımakta olduğunu kaydeden Sezai Çelik, "İnsanların yiyecek ve giyinme ihtiyacı topraktan karşılanmaktadır. Bu yüzden önümüzdeki süreçte tarım dünyada daha da önem kazanacaktır. Geniş istihdam alanı yaratması, beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye hammadde temin etmesi ve nüfusun yarısına yakınını bünyesinde barındırması sebebiyle tarım mutlaka desteklenmelidir. Tarımda gelişmiş ülkelere baktığımızda, tutarlı, ciddi ve uzun vadeli planlamalar yapıldığını, çiftçiye önem verildiğini, bu kesimin çeşitli sübvansiyonlarla desteklendiğini görüyoruz. Çünkü tarım sektörü, ülkelerin ekonomik ve sosyal alanda belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi bakımından ana üretim sektörü olarak görülmektedir. Bu bakımdan, tarım sektöründe üretim ve tüketim dengesinin sağlanması, karşı karşıya bulunulan problemlerin aşılması için devletimizin, üniversiteler ve diğer bilimsel kurumlar ve çiftçi kuruluşları ile işbirliği içerisinde ciddi projeler geliştirmesini kaçınılmaz olarak görüyoruz. Son olarak bizi doyuran ve giydiren çiftçilerimizin kıymetini bilelim diyor ve tüm çiftçilerimizin Çiftçiler gününü kutluyorum" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim