-Doludan Zarar Gören

-Doludan Zarar Gören Şehitler Köyü Çiftçileri TARSİM’in Uygulamalarından Şikayetçi-


Geçtiğimiz Perşembe günü sağanak yağışla birlikte gelen dolu, İnegöl’e bağlı Şehitler  (Doma) köyü ve çevresinde etkili oldu. Dolu afetinin ardından Şehitler köyüne giden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Perşembe günü yağan dolunun, Şehitler Köyü mevkiindeki 5 bin dönümlük meyve bahçelerine ve tarlalara, yaklaşık  5 milyon liraya yakın zarar verdiği belirtti.

Önceki gün zarar gören meyve bahçelerine giderek incelemeler yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Tarım Sigortası (TARSİM) konusunda çiftçilerin bazı şikayetleri olduğunu ifade ederek, "Geçtiğimiz Perşembe günü saat 15.00 sıralarında Şehitler köyü  mevkiinde yağan dolu, bahçelere ve tarlalara zara verdi. Yaklaşık 5 bin dönümlük bir alanda, kiraz, armut, erik, şeftali ağaçları ile tarlalardaki buğday ve ay çekirdeğine zarar verdi. TARSİM bu konuda bizi imdadımıza yetişti diyebiliriz. Yeni yapılan uygulama ile çiçeklenme evresi de sigorta kapsamına alındı. Ama burada her sene sigorta yapan köylülerimiz var. Bu sigorta konusunda bazı şikayetleri var. Kendileri bu konuyu daha iyi aktaracaklardır. Burada oluşan zarar tahmini olarak 5 milyon lirayı buluyor" dedi.

Sigorta yapan kurum ve kuruluşların sigortanın içeriği ile ilgili köylüleri aydınlatmadıklarını belirten tarla sahibi Arif Çınar, "Aydınlatmadığı gibi sigorta yapıldıktan sonra meydana gelen hasarlarda problem yaşanıyor. Mesela ben 3 yıl önce papaz eriklerini sigortalatmıştım. Yüzde 27 hasar tespit ettiler. Yaklaşık 7,5 ton üzerinde 15 bin lira ödedim. Yüzde 27'den hasarımızı alacağımızı düşünürken, tahmini olarak 4 bin liranın üstünde para almamız gerekiyordu. Bankaya gittiğimizde 490 lira para yatırıldığını görünce şok oldum. Bu para benim zararımı karşılamayacağı için almayacağımı söyledi. Sigorta yapan şirkete gittim. Yüzde 20 muafiyet hakkı olduğunu söylediler. Sadece yüzde 7'sini aldık. Yani bizim yüzde 27'lik hasarımızı alamadık. Bende kızdığım için bu sene sigorta yaptırmadım. Dolayısıyla sigorta yapan şirketler, köylüyü bilgilendirme konusunda yetersiz kalıyor. Sigorta yapan şirketler gelip, senin ne kadar malın var, şu kadar, hemen parayı alıp poliçeyi verip gidiyor. Bu yüzden sigortaya da sıcak bakmadık. Yapmayınca da bu felaketten dolayı mağdur oluyoruz. Ben papaz eriğini sigorta yaptırırken ağaç başına 150 kilogram üzerinden sigorta yaptırmıştım. Eksper geldi, bu ağaçlar 100 kilogramdan fazla vermez dedi. Madem sen sigorta yaparken gel yerinde incele sigortanı öyle yap. Biz zarar görmüşken yine cebimizden para ödedik. Benim şuan zararım yaklaşık 50 bin lira. Yetkililerden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim