Geçtiğimiz hafta yap

Geçtiğimiz hafta yapılan kongre ile İnegöl Meyve Üreticileri Birliği Başkanlığına seçilen Ziraat Mühendisi Mehmet Tekin ile Yönetim Kurulu Üyeleri dün, Kaymakam Aziz İnci'yi makamında ziyaret ettiler.

Dün saat 14.30'da gerçekleşen ziyarette bir konuşma yapan İnegöl Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Tekin, 2005 yılında kurulan birlikte şuan 91 aktif üyelerinin olduğunu belirterek, "Üyelerimizin çoğunlu üretici ağırlıklıdır. Genel itibariyle İnegöllü üreticilerimiz armut, şeftali, elma ve kiraz üretmektedir. Bölgemiz ılıman iklimden karasal iklime geçiş noktası olması nedeniyle çok kritik bir yapıya sahiptir. Bu yüzden üreticilerimiz tek bir ürüne odaklanmaktansa parçalı üretim modelini seçmektedir. Geçmişte Kaymakamlık makamı vasıtasıyla örnek bodur bahçeler kuruldu. Bu bahçeler oluşturulurken daha detaylı analiz yapılmalıdır. Geçmişte koyuncu köye arı, meyveci köye koyun, arıcı köye meyve fidanları verildi. Bu durumlarda verim almak zorlaşıyor. Bunun yanı sıra don ve risk haritaları çıkartılmalı ve devlet tarafından sağlanan destekleme gibi hibeler ona göre dağıtılmalıdır. Meyvecilik uzun vadeli bir yatırımdır, planlaması iyi yapılmalıdır" dedi.

Başkan Tekin, köyler arası ulaşımda yol sorunu yaşadıklarını ifade ederek, ara yolların ıslah edilmesini talep etti.

Tarımın İnegöl ve Türkiye için önemli bir sektör olduğunu belirten Kaymakam Aziz İnci ise, "2005 yılında kurulan ve 200'ün üzerinde üyesi bulunan Meyve Üreticileri Birliğinin üye sayısı çeşitli nedenlerle 91’e düşmüştür. Bu gerçekten üzücü bir durumdur. Ancak, İnegöl Meyve Üreticileri Birliğinin yoluna devam ettiğini ve yönetimin değişmesiyle de kararlı bir çalışma başlatıldığını gördüm. Yeni seçilen Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerine başarılar diliyorum. İnegöl Meyve Üreticileri Birliği olarak bu yönetimin, idaremizle, İlçe Tarım Müdürlüğümüzle, Ziraat Odası gibi meslek kuruluşlarıyla ve bunun yanında Tarım Bakanlığının ilgili kuruluşlarıyla, üniversitelerle işbirliği içerisinde olması lazım. Çünkü zirai sektör, ister meyvecilik ister sebzecilik ister hayvancılık olsun, son derece zor şartlar altında yürümekte olan bir sektördür. Zirai sektörlerde çeşitli hastalıklar ve iklim şartlarından kaynaklanan zorluklar vardır. Bunlarla bir taraftan uğraşırken, bir taraftan da yenilikleri takip etmek gerekiyor. Özellikle ülkemizde meyve ve sebze üretirken planlamanın doğru yapılması gerekiyor. Birlik Başkanımız, devletin verdiği desteklemelerde mutlaka planlı ve ihtiyaca göre üretim yapılması konusunda da devletin biraz daha hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi. Özellikle yöremizin iklim şartlarına uyan, aynı zaman da pazar ihtiyacını da dikkate alan, piyasa değeri olan ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Deydinler ile İsaören köyleri arasındaki ve diğer köylerin birbirleriyle bağlantısını sağlayan ara yolların ıslah edilmesini istediler. Bunları ilgili kuruluşlarla ve İl Özel İdaresi yetkilileriyle  görüşeceğim. Tarımın İnegöl'ümüz ve ülkemiz için önemli bir sektör olduğunu her zaman söylüyorum. Tarım stratejik bir sektördür. Devletin ve milletin bekası, yaşaması ve devamı için şarttır. Bir millet eğer kendini kendi toprağından besleyemiyorsa, bu ülkenin geleceğinin teminat altında görmek mümkün değil. O açıdan tarımı stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Hükümetimizin vermiş olduğu desteklerin yerinde kullanılması ve bunun daha da yaygınlaşması için bizde elimizden geleni yaparız" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim