İnegöl Manavları Kül


İnegöl Manavları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz dün saat 11.00'de dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 13 Mayıs Türk Dil Bayramını kutladı.

Yönetim Kurulu üyeleri Burhanettin Özdemir ve Halil İbrahim Zengin'in de hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Başkan Erdoğan Kızmaz, "Karamanoğlu Mehmet bey, 13 Mayıs 1277 yılında bir ferman yayınlayarak, Türkçenin her alanda kullanılmasını sağlamıştır. O tarihten beri 13 Mayıs, Dil Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır. Milli birlik ve beraberliğimiz, anadilimizin şemsiyesi altında bizi birbirimize kenetlenmeye devam edecektir. Kültürümüz, türkülerimiz, ninnilerimiz, manilerimiz, ağıtlarımız bu anadille kendisini ifade etmiş, bundan sonrada böyle devam edecektir. Bir milleti benliğinden, kültüründen koparmak ve tarih sayfasından silmek isteyen güçler, ilk önce o milletin dilini hedef alırlar. Türkçe Bizim tarihimizdir, ecdadımızın yaşadığı hayatın şahididir. Orta Asya'dan bu güne kadar yaşadığımız her şey, attığımız her adım, acılarımız ve sevinçlerimiz karşılığını Türkçe' de bulmuştur. 'Yunus Emre'nin, ‘Karacaoğlan'ın kullandığı Türkçe, Türklerin en büyük hazinesi Türkçe' diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı, Fatih'in, Mevlana'nın kullandığı Türkçe. Bizler bu Türkçeye sahip çıkmak zorundayız, Türkçe ile yürümek zorundayız, geleceğe Türkçe ile koşmalıyız, onun için hiçbir zaman Türkçeden vazgeçmemeliyiz" dedi.

Milletlerin, ilelebet varlıklarını sürdürebilmelerinin, dillerini muhafaza etmeleriyle mümkün olduğuna işaret eden Kızmaz, "Dilleri tahrip edilen toplumların nesilleri arasında, milletin devamı için vazgeçilemez olan değerlerin nakli imkansız hale gelir. Birkaç kuşak sonra kültürel iletişim kesilir. Milli kimlik ve şuur yeni kuşaklara ulaştırılamaz. Sonra, O milletin büyüklüğü ve kültürünün tüm sembolleri tarihten silinip gider. Çünkü bir milletin varlığının temel unsuru, onun inancı, kültürü ve sesi olan dilidir. Dil, bir kültürün canlı organizmalarını oluşturan varlığın bir ifadesidir. İnsan dilini terk edince, temsil ettiği kültür ve milli kimlik de tarih sahnesini terk eder. Bu duygu ve düşüncelerle benliğimize, tarihimize ve geleceğimize sahip çıkmanın, ana dilimize sahip çıkmakla mümkün olacağının bilinmesi ve Türkçemizin bütün dünyada konuşulan bir dil olması için devlet ve millet olarak çalışmamız umuduyla bütün vatandaşlarımızın dil bayramını kutlar, bu gaye doğrultusunda dünyanın dört bir tarafında çalışan, emek harcayan ve Türkçemizin dünya dili olması için çaba sarf eden herkese de teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim