İnegöl’ün kard

İnegöl’ün kardeş şehri Kosova’nın Mitrovica kenti Belediye Başkanı Avni Kastrati ile beraberindeki heyet dün İnegöl Ticaret Odasını (İTSO) ziyaret etti.

Dün, saat 12.00’de gerçekleşen ziyarette Mitrovica Belediye Başkanı Avni Kastrati, Belediye Başkan Yardımcısı Erol Zekeriyya, Kentleşme Dairesi Müdürü Mehdi Bala ve Reyhan Tuna'dan oluşan heyeti, İTSO Başkanı Metin Anıl ile Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Kösen, Osman Ceyhan ve Hakan Ünlüaslan karşıladı.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın da katıldığı ziyarette tercüman aracılığı ile bir konuşma yapan Mitrovica Belediye Başkanı Avni Kastrati, İnegöl'de kendilerini ülkelerinde gibi hissettiklerini belirterek, "Bölgedeki oluşumda herkesin katkısı oldu. Aramızdaki yakınlaşma için elinden geleni yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a teşekkür ediyoruz. Belediye Başkanı sayesinde bir çok işadamı ile tanıştık. Tüm yaptıklarınız için sizlere şükran borçluyuz. Bizlerde bu dostluğun ispatı olarak Türkiye-Sırbistan Basketbol maçında, kendi seyircimizi maça gönderdik. Sanki maçı Kosova kazanmış gibi kabul edip, sevindik. Kosova'nın her yerinde bu sevinç yaşandı. Mitrovica'nın kendi sorunları var. Bizler Mitrovica'da ticaret için bir serbest bölge yapmayı düşünüyoruz. 500 dönümlük bir alan ayrıldı. Bu konu ile ilgili Ankara'dan yetkililer ziyarete geldi. Bizim yetkililerimiz de Ankara'ya gidecekler. Serbest Bölgenin kanuni alt yapılarını geliştirmek için çalışıyoruz. En güzel kanunları hazırlamayı amaçlıyoruz. Bu sayede yatırımcıları çekmek istiyoruz. Kosova'nın yaş ortalaması 26'dır. Gençlerimiz fakülte mezunudur. İngilizce bilmekteler ve bilgisayar kullanıyorlar. Açılacak olan fabrikalarda gençlerimiz kendini uzmanlaştırmaya hazırlar. İşte bu bizim avantajlarımızdan biridir. Bizler iş ve çalışmak istiyoruz. Kosova'daki gençlerimize fırsat vermek gerekiyor" dedi.

KARDEŞLİĞİMİZ İLELEBET SÜRSÜN

İnegöl Belediyesi tarafından geçtiğimiz Ramazan ayında Mitrovica'da açılan İftar Çadırını ziyaret ettiklerinde, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı Belediye Başkanı Kastrati’ye teşekkür ederek konuşmasına başlayan İTSO Başkanı Metin Anıl, "İnegöl gibi bir şehirle kardeş şehir olmanın avantajlarını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Çünkü, İnegöl coğrafi olarak, yaşayan insanlarının bilgi birikimi, tecrübesi ve çalışkanlığı ile Türkiye'de örnek bir yer. Bu örnek yerleşim yeri oluşurken, bununla beraber bir tecrübe birikimi de oldu. Bizler Kosova'ya gelerek yakınlaşma fırsatı bulduk. O bölgelerin bizlerden öğreneceği çok şey var. Bir avantajda, o bölgenin Avrupalı olması. İnegöl'ün ve Türkiye'nin bilgi birikimi ile bulunduğunuz yerin Avrupa topraklarında olması, yeniden yapılaşacak Kosova ve Mitrovica için bir şans. Belediye Başkanımız Alinur Aktaş sizlere İnegöl'ün tarihi, turistik ve sanayi yerlerini yakından gösterecek. İnegöl'ü ve Bursa'yı yakından tanıma şansı bulacaksınız. Biz, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu kardeşliğimizin ilelebet sürmesini istiyoruz. Bu süreç içerisinde bizim Kosova'ya ve Mitrovica'ya verebileceğimiz maddi, manevi ne var ise, her zaman hazırız. Bizleri ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz" diye konuştu.

Mitrovica Belediye Başkanı ile beraberindeki heyetin İnegöl'e geçtiğimiz Çarşamba günü geldiğini ifade eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "Kendileri Belediye Meclisi toplantımıza katılarak, Mitrovica’da açtığımız İftar Çadırı ile alakalı teşekkür ettiler. Bizler Ramazan ayında İSKO firmasının sahibi Zeki Konukoğlu himayesinde, İTSO Başkanı Metin Anıl ile birlikte yaklaşık 10 kişilik bir heyetle Kosova'daki iftar çadırında bir akşam misafir olmuştuk. İftar Çadırını Rumeli Türkleri Derneği ile işadamları organize etti. Bu 50 bin Euro’luk bir projeydi. Mitrovica tarihinde ilk defa iftar çadırı kuruldu. Ramazan çadırını çok sevdiklerini ve devamını beklediklerini belirttiler. Bu konu ile alakalı hem teşekkürlerini iletmek için hem de şehirleri ile alakalı açılımlara ihtiyaçları var. Bunları sağlayabilmek, ikili irtibatı kurabilmek için sanayi ve ticaret erbabı ile görüşmeye geldiler. Mitrovica'nın Avrupa toprakları içerisinde olması bir avantaj. Türkiye ile dost olmaları onlar için avantaj. Bu avantajları büyük kararla, azimle, gayretle yerine getirmek lazım. Bu süreci takip edebilmeleri adına Türkiye'den edinecekleri çok önemli tecrübeler olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim