Çin ile Amerika arasında yaşanan kriz İnegöl ve Türkiye mobilya sektörüne yaradı. Yıllardır Çin yüzünden Amerika pazarına girmekte zorlanan İnegöllü mobilyacılar, artık Amerika'ya ihraç yapmaya başladı. 45. Mobilya ve Dekorasyon fuarına gelen Amerikalı müşteriler, ürün anlaşmaları yaptılar. İlk ürünler Chicago ve Kanada'ya ihraç edilecek.

Açıklama yapan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, "Dünya da Türk mobilyasının,  İnegöl mobilyasının bilinirliği gün geçtikçe artıyor. Bunların neticesin de her yıl dikkat ederseniz Türk mobilyasının ihracatı artmaktadır. İnegöl mobilyasının ihracatı artmaktadır. Amerika zaten bizim beklediğimiz müşterilerimizden  birisiydi. Toptancılar alıp orada mağazalara dağıtır. Onlar şu an İnegöl'ü zaten özellikle son birkaç yıldır, ziyaret ediyorlar, fabrikalarımızı geziyorlar, buranın üretim kapasitesini ölüyorlar. Mobilyumu gezdiler. Onlar zaten bir araştırma içerisine girmişlerdi. Fakat bu süreçte de hızlandığını görüyorum. Netice de yakında Amerika’nın o büyük alıcıları büyük toptancıları bütün gözlerini hedefini İnegöl'e  Türk mobilyasına çevireceğini duyduk. Gezdiklerinden de haberimiz var. İnşallah olumlu olur diye düşünüyorum. Çünkü  Çin’de de artık öyle ucuz mobilya devri bitti. Aralarında problem olmasa dahi fiyatlar yükseldiğinden dolayı biz kalite olarak hem onlardan üstünüz hem de biz Avrupa’nın dibindeyiz. Dünya ya her yere en yakın konumdayız. Bu fuarda da çok farklı ülkelerden Hindistan’dan  Özbekistan’dan Kazakistan’dan Amerika’dan Avrupa’dan bir çok alıcılarımız İnegöl’de. Hem firmaların onların alış şekilleri farklıdır, büyük alıcıların yani fabrikaları görmeden gelip direkt fuardan alışveriş yapmazlar. Sizin kapasitenizi, firmanın güvenirliğini incelemeden firma eski mi? Yeni mi? Güvenilir mi? Bunları incelemeden bağlantı yapmazlar ama Amerikalılar İnegöl’den mobilya çektiği zaman İnegöl bundan sonra 24 saat çalışması lazım diye düşünüyorum. Çünkü onlar dünyanın en büyük tüketim yapan ülkesi bizde onlara mobilya yetiştirmek için üç vardiya çalışmamız gerekir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Mobilya fabrikası sahibi Halil Malkaç ise," Çin pastayı kaybettiğinden dolayı gerek Amerikalı gerek Avrupalı birçok tedarikçi, mağazacı, mobilyacı artık yönünü Türkiye'ye çevirmeye başladı. Dolayısıyla bu Türkiye’de de en önemli üretim noktalarının bir tanesi İnegöl olduğu için bu akım İnegöl'e geliyor. Yakın zaman da İKEA da böyle bir karar almıştı. İnegöl’de bu pastadan gerekli payını alacak bizde bu fuarda Amerika’nın Chicago eyaletine yeni müşteri edindik. Mal sattık ihracat yapacağız inşallah. Kanada ya da ihracatımız başlıyor. Ukranya’ya yine bir bayilik sözleşmesi  yaptık. Yani İnegöl'ün inşallah ihracatta geleceği parlak olumlu gelişmeler olmaya devam ediyor. İnegöl  ihracatta tarih yazmaya devam edecek Allah’ın izniyle.  İhracatın her kalemde şansı var açıkçası çünkü dünya pazarı çok geniş, biz kendimize bir çizgi belirlemeye çalışıyoruz, bu çizgide gitmeye çalışıyoruz. Daha biraz üst segment ürünler yapmaya çalışıyoruz. Bu yolda kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.  Türkiye hala dünya ihracatının çok küçük bir kısmına hitap ediyor. Biz yüzde 2'lik seviyedeyiz. 550 milyar dolar mobilya pazarı var. Dünya da bunun hala çok küçük bir kısmına hitap ediyoruz." dedi.

AMERİKALILAR RAHATI SEVİYOR

Amerikalıların seçtiği ürünlere değinen Malkaç," Amerikalılar daha oturma alanı rahat geniş ürünler tercih ediyorlar, ama salonda gösterişi önde ürünleri de tercih ediyorlar. Ordada mesela yaklaşık 50 milyar dolar mobilya ithalatları var. Bizim için çok çok büyük bir fırsat ve büyük bir nimet. Yüzde 1, 2 oradan pay kapsak kendimize İnegöl olarak bizim ihracatımız neredeyse iki katına çıkar. Bizim için büyük bir fırsat var." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim