AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, 31 Mart 2019’da yapılacak Mahalli İdareler Seçiminde ilçelerden aday gösterilecek isimlerin 22 Aralık 2018’den sonra açıklanacağını söyledi. AK Parti İnegöl Belediye Başkan adayının da içinde yer aldığı, ilçe adaylarıyla ilgili nihai kararı Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara adayı Mehmet Özhaseki ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya gelip verecek.

DEĞİŞİM İLÇELERLE DEVAM EDECEK

Bu arada AK Parti’de büyükşehir ve il belediyeleri başkanlıklarında yaşanan değişim ilçelerle devam edecek. AK Parti’nin 750 civarındaki ilçe ve belde belediye başkanından yarısına yakınının değişeceği belirtiliyor. Üç dönemini dolduran 90 civarındaki ilçe ve belde belediye başkanından ise çok azının yeniden aday gösterileceği ifade ediliyor. AK Parti, 2014 yerel seçimlerinde 26 ilde mevcut belediye başkanı ile yerel seçim yarışına girmiş, 21 ildeki AK Partili belediye başkanını değiştirme yoluna gitmişti ve değişim oranı yüzde 44’te kalmıştı. AK Parti’de illerin tamamlanması ile birlikte ilçe belediye başkan adayları ile ilgili yapılan çalışmalarda da sona gelindi. İlçe adayları ile ilgili sürecin Aralık ayı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

İlçe adaylarıyla ilgili benimsenen usul ise, ilgili ilin milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatlarının topluca katıldığı toplantılar yapılıyor. Bu toplantılarda ilçe adaylarıyla ilgili herkesin görüşleri alınıp, yazılı rapor haline getiriliyor. Dolayısıyla önemli ölçüde verilere dayalı bir süreç işletiliyor. Bu mekanizma içerisinde herkes ortak bir isim üzerinde mutabık kalmışsa, o ismin aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

DİĞER PARTİLER NE YAPACAK?

Özellikle AK Parti Belediye Başkan adayını 15 Aralık’a kadar açıklamasını bekleyen ve kendi adaylarını açıklamayan diğer siyasi partilerin ise ne yapacağı merak konusu oldu. CHP, İYİ Parti, DSP ve DP olmak üzere bir ittifak oluşturan 4 parti başkan adaylarını belirlemek için bir anket çalışması hazırlıyor. Yapılacak anket sonucunda en fazla oyu alan adayın, 4 partinin ortak adayı olması bekleniyor. Saadet Partisi de kendi adayını belirlemek için AK Partinin adayının açıklanmasının bekliyordu.

Editör: TE Bilişim