İnegöl Belediyesi, kentsel düzenleme ve görsel kimlik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda kaldırımlar yenileniyor, ortak kullanım alanlarının düzenlemesi ve sosyal donatı alanlarının oluşturulması gibi birçok faaliyet gerçekleşiyor. Tüm bunların yanı sıra ağaçların budama ve bakım işlemleri de titizlikle yürütülüyor.

İnegöl Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından ağaçların gelişimlerini kuvvetlendirip sağlıklı kılmak, form vermek ve çiçeklenmenin miktar ve kalitesini yükseltmek için ağaç budama ve bakım işlemleri gerçekleşiyor. İnegöl ve çevresi için Kasım ayında başlayıp, Mart ayında sonlandırılacak olan budama mevsimi boyunca ağaç ve çalıların budama ve bakım işlemleri devam ediyor. Budama mevsimi kışın yaprağını döken ağaçların toprak üstü kısımları olan gövde ve tepe tacında uykuya ve kök gelişimine yöneldiği dönemlerde yapılıyor. Budama çalışmalarında amaç ağaçların (kök-gövde-tepe tacı) gelişimlerini, gövde ve sağlık durumlarını (sağlıklı mı, kuru mu, tehlikeli mi vb.) göz önünde bulundurarak kent içinde kamu can ve mal güvenliği açısından risk oluşturmayacak şekilde sağlıklı büyümesine yardımcı olunuyor.

Çalışmalar gerçekleşirken öncelikle park alanlarında ve yaya yollarında yürüyüş hareketlerini kısıtlayan ağaçlar ile kurumuş dalların budaması ve temizliği gerçekleşiyor, ardından refüjlerdeki ağaç ve çalıların, trafiği engellemeyecek şekilde budamaları yapılıyor. Budama çalışmaları bitki tür ve çeşidine bağlı olarak budama dönemi boyunca uygun aralıklarla devam ediyor. İğne yapraklı ağaçlarda budama çalışmaları kuru ve tehlikeli dallar için işleme alınırken, kesim işlemi ise kuru, tehlike arz eden ağaçlar, şehir altyapı şebekesine zarar veren ağaçlar ile şehir düzenine uygun olmayan ağaçlar için yapılıyor.

Müdürlüğün bakım ve budama çalışmaları hakkında açıklamada bulunan Belediye Başkanı Alper Taban “Şehrin her alanında çalışmalarımız sürüyor. Rutin çalışmaların dahi daha iyi ve verimli halde olabilmesi için gayretle çalışıyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz bünyesinde ağaçların gelişimlerini daha sağlıklı kılmak adına budama ve bakım işlemleri yapılıyor. Tehlike arz eden ve kurumuş olan dallar için gerekli kesim işlemleri yapılırken, diğer çalı ve ağaçların budanarak daha kuvvetli hale gelmesini sağlıyoruz. Budama işlemleri ağaç kaybı değil, aksine canlandırıcı ve gerekli bir çalışma” dedi.

Editör: TE Bilişim